– Jeg var en vettskremt 18-åring som kjente at noe var galt

Foto: Ann-Kristin Johansen er på vei inn på Stortinget i håp om å få være Bent Høie for en dag. Foto: Hilde Oreld
Foto: Ann-Kristin Johansen er på vei inn på Stortinget i håp om å få være Bent Høie for en dag. Foto: Hilde Oreld

– Hvis jeg fikk være helseminister for én dag, skulle jeg snudd opp ned på hverdagen til alle landets ufaglærte og vikarer i hjemme­tjenesten og på sykehjem, sier Ann-Kristin Johansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kombiner egenskapene uredd, nysgjerrig, kunnskapstørst og besluttsom, og du har Ann-Kristin Johansen i et nøtteskall.

– Jeg har alltid gjort ting jeg ikke kan. Egentlig skulle jeg bli musiker, og som 16-åring begynte jeg på musikklinjen i Stavanger. Tre år senere hadde jeg vært innom både musikk, helsefag og resepsjonslinjen. Det ga hverken artium eller noen rød tråd. Men både regnskap og telefonsmil har vært nyttig kunnskap mer enn én gang i livet, mimrer 45-åringen.

– Var en vettskremt 18-åring

Hun fant seg en mann, flyttet til en øy med 180 innbyggere på Helgeland og fikk fast jobb på sykehuset tross svært begrenset helsefaglig bakgrunn. Og det er her gründerhistorien har sin spede begynnelse.

Hjemmehjelperen

Navn: Ann-Kristin Johansen (45).

Selskap: Dynamisk Helse.

Forretningsidé: En mobil løsning som gir ufaglærte og vikarer sanntids helseveiledning gjennom arbeidsdagen.

Ambisjon: Omsette for 180 millioner om tre år.

Finansiering: 4,5 millioner fra Innovasjon Norge, 3 millioner fra Forskningsrådet og 7 millioner fra private investorer.

Eiere: Hovedaksjonærer er Ann-Kristin Johansen (33 prosent), Johan Vinje AS (21 prosent) og Sparebank 1 (6 prosent).

– Jeg fikk fire timer opplæring og løp etter hjelpepleierne som hadde jobbet der i over 25 år. Jeg skulle stelle tante Gunda, som var tung, luktet vondt og som alle var lei. Hun knirket da jeg tok i henne, og jeg lurte på om jeg skulle kjempe eller gå.

– Men når noen trenger hjelp, hjelper du dem. Da begynte jeg å spørre Gunda om hvordan hun ville ha det.

– Ingen av de andre pleierne var der for å lære meg opp. De bare irriterte seg over at jeg ikke kunne det jeg skulle. Og når jeg, etter to måneder, hadde nattevakt med ansvar for 36 pasienter og en mann døde på min vakt, da var jeg ikke redd.

– Jeg var en vettskremt 18-åring som kjente at noe var galt. Hadde kommunen og sykehjemmet tatt imot meg annerledes og gitt meg bedre opplæring, er jeg sikker på at møtet med sykehjemmet ville vært annerledes.

Les også: Håper å omsette for 70 millioner på tre dager

Opplæring ble forsømt

Johansen bodde i kommunen i fire år, tok artium som privatist, jobbet videre på sykehjemmet og arrangerte turer for de eldre, dro på shopping og gjorde ting de aldri hadde opplevd før. Litt som Jack Nicholson i Gjøkeredet.

– Det er gøy å bryte grenser. Alt går! sier energibunten som havnet i Oslo og tok sykepleierutdannelse på si mens hun jobbet på Diakonhjemmet på fulltid. Også der så hun hvordan opplæring stadig ble forsømt

– Vi fikk hverken tid eller penger til opplæring. Det er ikke bra læreverktøy på sykehjem og sykehus. Det er tilpasset olje- og gassbransjen. I helsesektoren er vi så gode til å ta til takke med ting, sier hun oppgitt.

Les også: Småbedrifter i USA ser litt mindre lyst på livet

Må sette inn støtet mot bunnen

Da sykehuset fikk ny hjertestarter var Johansen fagutviklingssykepleier ved akuttavdelingen, og Johansen ble headhuntet til selskapet Snøgg som leverte starteren. Johansen hadde ansvar for salg og opplæring til kunder som Forsvaret, sanitet og Luftambulansen fra Oslo til Kirkenes. Men med 70.000 årlige kilometer bak rattet, måtte hun gi opp da hun ble mamma.

Da startet hun opp selskapet Dynamisk Helse, jobbet i hjemmesykepleien ved siden av og samtidig forsøke å sette seg inn i hva det vil si å være gründer.

– På en vakt-uke var jeg alene med syv ufaglærte vikarer. Det er ikke vikarenes feil. De vil jo gjerne, men hadde ikke fått mer opplæring enn jeg selv fikk for nesten 20 år siden. Vi har aldri hatt så lite kvalifisert personell som nå. I Norge er i dag 50 prosent av staben ufaglært. Det betyr at halvparten av de som jobber på sykehjem og i hjemmetjenesten i dag, kun har fått mellom fire timer og tre dagers opplæring, sier hun med en stemme som nærmest er i fistel.

– Siden jeg startet opp for snart ti år siden, har antall syke og eldre doblet seg. 1 av 3 nordmenn må bli sykepleiere for at de skal kunne pleie meg, og det skjer ikke. Hvis vi ser for oss en pyramide, er lege på toppen, sykepleier nest øverst, helsefagarbeider under der og den store massen er ufaglært. Det er her, på bunnen av pyramiden, vi må sette inn støtet. Det er min kampsak!

Les også: Advokat fant kjæreste på Sugardaddy.com - tappet for flere millioner

Tøft møte med gründermiljøet

Johansen tok saken i egne hender og gjennomførte mer enn 200 intervjuer på 50 sykehjem. Sammen med fagmiljøene har selskapet kommet frem til en løsning på hva ufaglærte og vikarer må kunne når de jobber på sykehjem og i hjemmetjenesten. Men videre møter med gründermiljøet ble tøft:

– For meg ligner inkubator på inkubasjonstid og entreprenører kjører gravemaskin i bygg- og anleggsbransjen. Jeg var helt blank!

Hun fikk hjelp av Innovasjon Norge, tok eksamen på NTNU i entreprenørskap og innrømmer at læringskurven var bratt. Likevel gikk hun knallhardt ut og skulle revolusjonere e-læringsbransjen samtidig som hun skulle være udiskutabelt best på design.

For å gjøre en lang historie, som involverer en førstehjelps-app som ble kåret til verdens fjerde beste i sin kategori, Innovasjon Norge i USA og TV 2 som ville ha bilder fra lanseringsfesten, kort:

– Av dette erfarte jeg at markedet liker å lære på mobil, og læringen bør være kort og presis. Mangelen på helsepersonell er stor i alle OECD-land. I 2020 mangler EU 20 millioner helsearbeidere. Jeg vil hjelpe dem alle.

Les også: Utepilsen er reddet – nok CO₂ til ølproduksjon

Sverige slo til, Norge bruker tid

Hun besluttet å bygge læringsplattformen Skillaid på mobil fra bunnen av. Svenskene har allerede kjøpt den, mens det norske helsevesenet bruker tid.

– Jeg visste det ville ta tid, men ikke så lang tid. I Sverige brukte de to måneder på å beslutte det nordmennene til nå har brukt syv år på. Fire kommuner i Sverige bruker Skillaid, og ytterligere åtte er på vent. Oversettelsen har de betalt for selv.

– Hvilken inntektsmodell har du valgt?

– Løsningen er skybasert og det betales en løpende lisens per bruker pluss en opplæringskostnad. Det er en skytjeneste hvor kommunene eller organisasjonen som drifter sykehjemmet betaler, og det betales per klikk.

– Hvilke ambisjoner har du?

– Vi løser en global utfordring. Derfor er teknologien bygget for full internasjonal skalering. Microsoft har vært en viktig støttespiller både med finansiering av skyløsning, men også på strategi og teknologivalg. Dette gjør oss godt rustet for rask skalering de neste årene.

Hjelper gjerne helseministeren

Markedspotensialet i Norden er på rundt 1 milliard kroner årlig. Det ventes en betydelig økning mellom 2020 og 2030.

– Med riktig tempo mener vi det er realistisk å omsette på hjemmemarkedet for 180 millioner kroner innen tre år. Jeg kan også røpe at vi har spennende ting på gang på andre kontinenter.

Dynamisk Helse har nå fem ansatte og har et salgsteam som står klare til å løpe når bestillingene hagler inn. Og de trenger investorer som kan jobbe sammen med dem.

– I Aftenposten ba Bent Høie nylig om råd og hjelp fordi vi kommer til å mangle 15.000 sykepleiere i 2030. Jeg håper han tar kontakt. Jeg hjelper ham gjerne!

Saken er tidligere publisert i Finansavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:25 Spillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09 Erna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49 Coronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09 Helt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08 Ingen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58 Forsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39 Etterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00 Melby utreder utvidet skoleåpning06:50 Legendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:45 3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43 Serbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:20 70–80 personer isolert etter steinras i Sauda04:12 Ingen lokalt smittede i Kina02:22 Seks nordmenn på koronafritt kontinent02:01 Kombinert-ansatte permitteres01:39 Syrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33 Omfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54 Tidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51 Lampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39 Over 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14 Trump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51 Trump har signert omfattende krisepakke21:45 Ahus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21 Skolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56 AUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26 Fem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18 Svensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37 Fire døde på nederlandsk cruiseskip19:21 Oddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13 EU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36 Serviceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23 Mann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18 Derfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40 Historisk høy oppslutning om Trump17:39 Syklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14 «Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13 Märtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45 Ødegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40 Giske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33 Oljeprisen på det laveste siden 200316:22 Norge henter ikke hjem soldater16:02 WHO starter coronastudie i Norge15:39 Skiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35 Italienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32 Gamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58 Nytt system for distribusjon av verneutstyr14:48 Høyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38 Økende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21 Nkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21 Jensen-saken tatt opp til doms14:19 Coronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15 Yngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01 Sverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer14:01 Avsporing på Dovrebanen13:50 Kina stenger grensene for utlendinger13:31 Narkobandene håndhever portforbudet – bryter du det, kan du bli drept12:57 Nye datoer for utsatt sommer-OL kommer innen tre uker12:56 Budsjettunderskuddet øker med over 135 milliarder kroner12:46 Dødstallet i Spania stiger12:45 Solberg: Kunne ikke unngått de mest inngripende tiltakene12:31 Boris Johnson er smittet av coronaviruset12:20 Regjeringen hjelper pakkereiseselskaper12:19 Regjeringen forlenger dagpengeperioden11:57 Høy luftforurensning til tross for coronatiltak11:46 Kvinne tiltalt for uaktsomt drap etter badedødsfall i omsorgsbolig11:37 Nødhjelpsordningen: Slik blir søknadsprosessen11:36 Tallet på døde øker i Iran11:25 Storsponsor forlenger ikke millionavtale med norsk langrenn11:19 Mann i 40-årene siktet for overgrep mot barn11:18 Titusener av turister strandet i Asia10:54 Over 1.000 coronasmittede i Russland10:53 Norway Chess utsatt til oktober10:52 Krekars familie fortviler: – Han ble brutalt frarøvet oss av den norske stat10:48 India kutter renten for å stimulere økonomien10:42 Oppfordrer til brannøvelse i hjemmet10:42 Nesten 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:25 Politet: Mer råkjøring under virusutbruddet10:07 Solid børsoppgang i Tokyo10:07 Oslo Børs faller fredag10:06 23-åring døde i kajakkulykke på Mjøsa09:44 Kunde fikk ikke kjøpt truser fordi de ligger på belgisk side09:14 Jordmorforbundet beroliger gravide som har corona-frykt09:13 To barn og en mann funnet døde i brennende bil i Sverige09:11 Regjeringen vil dekke en andel av faste utgifter for bedrifter09:10 FA avbryter seriespill og annullerer resultater09:08 NHO-sjefen: – En tsunami over norske bedrifter09:07 LO: – Viktig å sikre arbeid og tryggheten til vanlige folk09:07 Listhaug: Krisepakke gir for lite svar09:06 Vedum vil ha mer langvarig kriseordning09:05 Bankene får ansvar for å fordele krisepenger07:49 Coronakrisen kan gi restskatt neste år07:07 Roper varsko over tapt pengestøtte06:54 Neppe VM-kamp for Carlsen i desember06:43 Maduro advarer USA etter siktelse om narkosmugling06:14 Hareide positiv til SVs postforslag06:11 Trondheim forbyr utleie av bysykler og elsykler – andre byer tilskynder bruk05:50 Dette skjer i dag05:44 16-åring i Frankrike død etter koronasmitte
Siste nytt
09:25PolitikkSpillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09NorgeErna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49NorgeCoronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09ReiseHelt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08NorgeIngen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58VerdenForsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39NorgeEtterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00NorgeMelby utreder utvidet skoleåpning06:50VerdenLegendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43VerdenSerbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:20Norge70–80 personer isolert etter steinras i Sauda04:12VerdenIngen lokalt smittede i Kina02:22NorgeSeks nordmenn på koronafritt kontinent02:01SportKombinert-ansatte permitteres01:39NorgeSyrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33VerdenOmfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54VerdenTidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51SportLampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39VerdenOver 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14NorgeTrump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51NorgeTrump har signert omfattende krisepakke21:45NorgeAhus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21VerdenSkolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56NorgeAUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26NorgeFem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18NorgeSvensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37VerdenFire døde på nederlandsk cruiseskip19:21Helse og livsstilOddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13Helse og livsstilEU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36NorgeServiceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23NorgeMann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18NorgeDerfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40NorgeHistorisk høy oppslutning om Trump17:39NorgeSyklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14Helse og livsstil«Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13NorgeMärtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45SportØdegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40PengerGiske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33NorgeOljeprisen på det laveste siden 200316:22NorgeNorge henter ikke hjem soldater16:02NorgeWHO starter coronastudie i Norge15:39SportSkiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35VerdenItalienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32SportGamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58Helse og livsstilNytt system for distribusjon av verneutstyr14:48NorgeHøyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38SportØkende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21PengerNkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21NorgeJensen-saken tatt opp til doms14:19Helse og livsstilCoronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15NorgeYngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01Helse og livsstilSverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer14:01NorgeAvsporing på Dovrebanen13:50VerdenKina stenger grensene for utlendinger13:31VerdenNarkobandene håndhever portforbudet – bryter du det, kan du bli drept12:57SportNye datoer for utsatt sommer-OL kommer innen tre uker12:56PengerBudsjettunderskuddet øker med over 135 milliarder kroner12:46VerdenDødstallet i Spania stiger12:45PolitikkSolberg: Kunne ikke unngått de mest inngripende tiltakene12:31PolitikkBoris Johnson er smittet av coronaviruset12:20ReiseRegjeringen hjelper pakkereiseselskaper12:19PengerRegjeringen forlenger dagpengeperioden11:57NorgeHøy luftforurensning til tross for coronatiltak11:46NorgeKvinne tiltalt for uaktsomt drap etter badedødsfall i omsorgsbolig11:37PengerNødhjelpsordningen: Slik blir søknadsprosessen11:36VerdenTallet på døde øker i Iran11:25SportStorsponsor forlenger ikke millionavtale med norsk langrenn11:19NorgeMann i 40-årene siktet for overgrep mot barn11:18ReiseTitusener av turister strandet i Asia10:54VerdenOver 1.000 coronasmittede i Russland10:53SportNorway Chess utsatt til oktober10:52PolitikkKrekars familie fortviler: – Han ble brutalt frarøvet oss av den norske stat10:48PengerIndia kutter renten for å stimulere økonomien10:42NorgeOppfordrer til brannøvelse i hjemmet10:42PengerNesten 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:25MotorPolitet: Mer råkjøring under virusutbruddet10:07PengerSolid børsoppgang i Tokyo10:07PengerOslo Børs faller fredag10:06Norge23-åring døde i kajakkulykke på Mjøsa09:44VerdenKunde fikk ikke kjøpt truser fordi de ligger på belgisk side09:14Helse og livsstilJordmorforbundet beroliger gravide som har corona-frykt09:13VerdenTo barn og en mann funnet døde i brennende bil i Sverige09:11PengerRegjeringen vil dekke en andel av faste utgifter for bedrifter09:10SportFA avbryter seriespill og annullerer resultater09:08PengerNHO-sjefen: – En tsunami over norske bedrifter09:07PengerLO: – Viktig å sikre arbeid og tryggheten til vanlige folk09:07PolitikkListhaug: Krisepakke gir for lite svar09:06PolitikkVedum vil ha mer langvarig kriseordning09:05PengerBankene får ansvar for å fordele krisepenger07:49PengerCoronakrisen kan gi restskatt neste år07:07PengerRoper varsko over tapt pengestøtte06:54SportNeppe VM-kamp for Carlsen i desember06:43VerdenMaduro advarer USA etter siktelse om narkosmugling06:14NorgeHareide positiv til SVs postforslag06:11NorgeTrondheim forbyr utleie av bysykler og elsykler – andre byer tilskynder bruk05:50NorgeDette skjer i dag05:44Verden16-åring i Frankrike død etter koronasmitte
Populært