– Jeg var en vettskremt 18-åring som kjente at noe var galt

Foto: Ann-Kristin Johansen er på vei inn på Stortinget i håp om å få være Bent Høie for en dag. Foto: Hilde Oreld
Foto: Ann-Kristin Johansen er på vei inn på Stortinget i håp om å få være Bent Høie for en dag. Foto: Hilde Oreld

– Hvis jeg fikk være helseminister for én dag, skulle jeg snudd opp ned på hverdagen til alle landets ufaglærte og vikarer i hjemme­tjenesten og på sykehjem, sier Ann-Kristin Johansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kombiner egenskapene uredd, nysgjerrig, kunnskapstørst og besluttsom, og du har Ann-Kristin Johansen i et nøtteskall.

– Jeg har alltid gjort ting jeg ikke kan. Egentlig skulle jeg bli musiker, og som 16-åring begynte jeg på musikklinjen i Stavanger. Tre år senere hadde jeg vært innom både musikk, helsefag og resepsjonslinjen. Det ga hverken artium eller noen rød tråd. Men både regnskap og telefonsmil har vært nyttig kunnskap mer enn én gang i livet, mimrer 45-åringen.

– Var en vettskremt 18-åring

Hun fant seg en mann, flyttet til en øy med 180 innbyggere på Helgeland og fikk fast jobb på sykehuset tross svært begrenset helsefaglig bakgrunn. Og det er her gründerhistorien har sin spede begynnelse.

Hjemmehjelperen

Navn: Ann-Kristin Johansen (45).

Selskap: Dynamisk Helse.

Forretningsidé: En mobil løsning som gir ufaglærte og vikarer sanntids helseveiledning gjennom arbeidsdagen.

Ambisjon: Omsette for 180 millioner om tre år.

Finansiering: 4,5 millioner fra Innovasjon Norge, 3 millioner fra Forskningsrådet og 7 millioner fra private investorer.

Eiere: Hovedaksjonærer er Ann-Kristin Johansen (33 prosent), Johan Vinje AS (21 prosent) og Sparebank 1 (6 prosent).

– Jeg fikk fire timer opplæring og løp etter hjelpepleierne som hadde jobbet der i over 25 år. Jeg skulle stelle tante Gunda, som var tung, luktet vondt og som alle var lei. Hun knirket da jeg tok i henne, og jeg lurte på om jeg skulle kjempe eller gå.

– Men når noen trenger hjelp, hjelper du dem. Da begynte jeg å spørre Gunda om hvordan hun ville ha det.

– Ingen av de andre pleierne var der for å lære meg opp. De bare irriterte seg over at jeg ikke kunne det jeg skulle. Og når jeg, etter to måneder, hadde nattevakt med ansvar for 36 pasienter og en mann døde på min vakt, da var jeg ikke redd.

– Jeg var en vettskremt 18-åring som kjente at noe var galt. Hadde kommunen og sykehjemmet tatt imot meg annerledes og gitt meg bedre opplæring, er jeg sikker på at møtet med sykehjemmet ville vært annerledes.

Les også: Håper å omsette for 70 millioner på tre dager

Opplæring ble forsømt

Johansen bodde i kommunen i fire år, tok artium som privatist, jobbet videre på sykehjemmet og arrangerte turer for de eldre, dro på shopping og gjorde ting de aldri hadde opplevd før. Litt som Jack Nicholson i Gjøkeredet.

– Det er gøy å bryte grenser. Alt går! sier energibunten som havnet i Oslo og tok sykepleierutdannelse på si mens hun jobbet på Diakonhjemmet på fulltid. Også der så hun hvordan opplæring stadig ble forsømt

– Vi fikk hverken tid eller penger til opplæring. Det er ikke bra læreverktøy på sykehjem og sykehus. Det er tilpasset olje- og gassbransjen. I helsesektoren er vi så gode til å ta til takke med ting, sier hun oppgitt.

Les også: Småbedrifter i USA ser litt mindre lyst på livet

Må sette inn støtet mot bunnen

Da sykehuset fikk ny hjertestarter var Johansen fagutviklingssykepleier ved akuttavdelingen, og Johansen ble headhuntet til selskapet Snøgg som leverte starteren. Johansen hadde ansvar for salg og opplæring til kunder som Forsvaret, sanitet og Luftambulansen fra Oslo til Kirkenes. Men med 70.000 årlige kilometer bak rattet, måtte hun gi opp da hun ble mamma.

Da startet hun opp selskapet Dynamisk Helse, jobbet i hjemmesykepleien ved siden av og samtidig forsøke å sette seg inn i hva det vil si å være gründer.

– På en vakt-uke var jeg alene med syv ufaglærte vikarer. Det er ikke vikarenes feil. De vil jo gjerne, men hadde ikke fått mer opplæring enn jeg selv fikk for nesten 20 år siden. Vi har aldri hatt så lite kvalifisert personell som nå. I Norge er i dag 50 prosent av staben ufaglært. Det betyr at halvparten av de som jobber på sykehjem og i hjemmetjenesten i dag, kun har fått mellom fire timer og tre dagers opplæring, sier hun med en stemme som nærmest er i fistel.

– Siden jeg startet opp for snart ti år siden, har antall syke og eldre doblet seg. 1 av 3 nordmenn må bli sykepleiere for at de skal kunne pleie meg, og det skjer ikke. Hvis vi ser for oss en pyramide, er lege på toppen, sykepleier nest øverst, helsefagarbeider under der og den store massen er ufaglært. Det er her, på bunnen av pyramiden, vi må sette inn støtet. Det er min kampsak!

Les også: Advokat fant kjæreste på Sugardaddy.com - tappet for flere millioner

Tøft møte med gründermiljøet

Johansen tok saken i egne hender og gjennomførte mer enn 200 intervjuer på 50 sykehjem. Sammen med fagmiljøene har selskapet kommet frem til en løsning på hva ufaglærte og vikarer må kunne når de jobber på sykehjem og i hjemmetjenesten. Men videre møter med gründermiljøet ble tøft:

– For meg ligner inkubator på inkubasjonstid og entreprenører kjører gravemaskin i bygg- og anleggsbransjen. Jeg var helt blank!

Hun fikk hjelp av Innovasjon Norge, tok eksamen på NTNU i entreprenørskap og innrømmer at læringskurven var bratt. Likevel gikk hun knallhardt ut og skulle revolusjonere e-læringsbransjen samtidig som hun skulle være udiskutabelt best på design.

For å gjøre en lang historie, som involverer en førstehjelps-app som ble kåret til verdens fjerde beste i sin kategori, Innovasjon Norge i USA og TV 2 som ville ha bilder fra lanseringsfesten, kort:

– Av dette erfarte jeg at markedet liker å lære på mobil, og læringen bør være kort og presis. Mangelen på helsepersonell er stor i alle OECD-land. I 2020 mangler EU 20 millioner helsearbeidere. Jeg vil hjelpe dem alle.

Les også: Utepilsen er reddet – nok CO₂ til ølproduksjon

Sverige slo til, Norge bruker tid

Hun besluttet å bygge læringsplattformen Skillaid på mobil fra bunnen av. Svenskene har allerede kjøpt den, mens det norske helsevesenet bruker tid.

– Jeg visste det ville ta tid, men ikke så lang tid. I Sverige brukte de to måneder på å beslutte det nordmennene til nå har brukt syv år på. Fire kommuner i Sverige bruker Skillaid, og ytterligere åtte er på vent. Oversettelsen har de betalt for selv.

– Hvilken inntektsmodell har du valgt?

– Løsningen er skybasert og det betales en løpende lisens per bruker pluss en opplæringskostnad. Det er en skytjeneste hvor kommunene eller organisasjonen som drifter sykehjemmet betaler, og det betales per klikk.

– Hvilke ambisjoner har du?

– Vi løser en global utfordring. Derfor er teknologien bygget for full internasjonal skalering. Microsoft har vært en viktig støttespiller både med finansiering av skyløsning, men også på strategi og teknologivalg. Dette gjør oss godt rustet for rask skalering de neste årene.

Hjelper gjerne helseministeren

Markedspotensialet i Norden er på rundt 1 milliard kroner årlig. Det ventes en betydelig økning mellom 2020 og 2030.

– Med riktig tempo mener vi det er realistisk å omsette på hjemmemarkedet for 180 millioner kroner innen tre år. Jeg kan også røpe at vi har spennende ting på gang på andre kontinenter.

Dynamisk Helse har nå fem ansatte og har et salgsteam som står klare til å løpe når bestillingene hagler inn. Og de trenger investorer som kan jobbe sammen med dem.

– I Aftenposten ba Bent Høie nylig om råd og hjelp fordi vi kommer til å mangle 15.000 sykepleiere i 2030. Jeg håper han tar kontakt. Jeg hjelper ham gjerne!

Saken er tidligere publisert i Finansavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 Skatteklager: 2.500 saker i kø01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre
Siste nytt
18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48Helse og livsstilUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12PengerFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45Helse og livsstilEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43PengerSkatteklager: 2.500 saker i kø01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19PengerUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52PengerFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50KulturDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre
Populært