Meny

– Jeg var en vettskremt 18-åring som kjente at noe var galt

Foto: Ann-Kristin Johansen er på vei inn på Stortinget i håp om å få være Bent Høie for en dag. Foto: Hilde Oreld

– Hvis jeg fikk være helseminister for én dag, skulle jeg snudd opp ned på hverdagen til alle landets ufaglærte og vikarer i hjemme­tjenesten og på sykehjem, sier Ann-Kristin Johansen.

Kombiner egenskapene uredd, nysgjerrig, kunnskapstørst og besluttsom, og du har Ann-Kristin Johansen i et nøtteskall.

– Jeg har alltid gjort ting jeg ikke kan. Egentlig skulle jeg bli musiker, og som 16-åring begynte jeg på musikklinjen i Stavanger. Tre år senere hadde jeg vært innom både musikk, helsefag og resepsjonslinjen. Det ga hverken artium eller noen rød tråd. Men både regnskap og telefonsmil har vært nyttig kunnskap mer enn én gang i livet, mimrer 45-åringen.

– Var en vettskremt 18-åring

Hun fant seg en mann, flyttet til en øy med 180 innbyggere på Helgeland og fikk fast jobb på sykehuset tross svært begrenset helsefaglig bakgrunn. Og det er her gründerhistorien har sin spede begynnelse.

Hjemmehjelperen

Navn: Ann-Kristin Johansen (45).

Selskap: Dynamisk Helse.

Forretningsidé: En mobil løsning som gir ufaglærte og vikarer sanntids helseveiledning gjennom arbeidsdagen.

Ambisjon: Omsette for 180 millioner om tre år.

Finansiering: 4,5 millioner fra Innovasjon Norge, 3 millioner fra Forskningsrådet og 7 millioner fra private investorer.

Eiere: Hovedaksjonærer er Ann-Kristin Johansen (33 prosent), Johan Vinje AS (21 prosent) og Sparebank 1 (6 prosent).

– Jeg fikk fire timer opplæring og løp etter hjelpepleierne som hadde jobbet der i over 25 år. Jeg skulle stelle tante Gunda, som var tung, luktet vondt og som alle var lei. Hun knirket da jeg tok i henne, og jeg lurte på om jeg skulle kjempe eller gå.

– Men når noen trenger hjelp, hjelper du dem. Da begynte jeg å spørre Gunda om hvordan hun ville ha det.

– Ingen av de andre pleierne var der for å lære meg opp. De bare irriterte seg over at jeg ikke kunne det jeg skulle. Og når jeg, etter to måneder, hadde nattevakt med ansvar for 36 pasienter og en mann døde på min vakt, da var jeg ikke redd.

– Jeg var en vettskremt 18-åring som kjente at noe var galt. Hadde kommunen og sykehjemmet tatt imot meg annerledes og gitt meg bedre opplæring, er jeg sikker på at møtet med sykehjemmet ville vært annerledes.

Les også: Håper å omsette for 70 millioner på tre dager

Opplæring ble forsømt

Johansen bodde i kommunen i fire år, tok artium som privatist, jobbet videre på sykehjemmet og arrangerte turer for de eldre, dro på shopping og gjorde ting de aldri hadde opplevd før. Litt som Jack Nicholson i Gjøkeredet.

– Det er gøy å bryte grenser. Alt går! sier energibunten som havnet i Oslo og tok sykepleierutdannelse på si mens hun jobbet på Diakonhjemmet på fulltid. Også der så hun hvordan opplæring stadig ble forsømt

– Vi fikk hverken tid eller penger til opplæring. Det er ikke bra læreverktøy på sykehjem og sykehus. Det er tilpasset olje- og gassbransjen. I helsesektoren er vi så gode til å ta til takke med ting, sier hun oppgitt.

Les også: Småbedrifter i USA ser litt mindre lyst på livet

Må sette inn støtet mot bunnen

Da sykehuset fikk ny hjertestarter var Johansen fagutviklingssykepleier ved akuttavdelingen, og Johansen ble headhuntet til selskapet Snøgg som leverte starteren. Johansen hadde ansvar for salg og opplæring til kunder som Forsvaret, sanitet og Luftambulansen fra Oslo til Kirkenes. Men med 70.000 årlige kilometer bak rattet, måtte hun gi opp da hun ble mamma.

Da startet hun opp selskapet Dynamisk Helse, jobbet i hjemmesykepleien ved siden av og samtidig forsøke å sette seg inn i hva det vil si å være gründer.

– På en vakt-uke var jeg alene med syv ufaglærte vikarer. Det er ikke vikarenes feil. De vil jo gjerne, men hadde ikke fått mer opplæring enn jeg selv fikk for nesten 20 år siden. Vi har aldri hatt så lite kvalifisert personell som nå. I Norge er i dag 50 prosent av staben ufaglært. Det betyr at halvparten av de som jobber på sykehjem og i hjemmetjenesten i dag, kun har fått mellom fire timer og tre dagers opplæring, sier hun med en stemme som nærmest er i fistel.

– Siden jeg startet opp for snart ti år siden, har antall syke og eldre doblet seg. 1 av 3 nordmenn må bli sykepleiere for at de skal kunne pleie meg, og det skjer ikke. Hvis vi ser for oss en pyramide, er lege på toppen, sykepleier nest øverst, helsefagarbeider under der og den store massen er ufaglært. Det er her, på bunnen av pyramiden, vi må sette inn støtet. Det er min kampsak!

Les også: Advokat fant kjæreste på Sugardaddy.com - tappet for flere millioner

Tøft møte med gründermiljøet

Johansen tok saken i egne hender og gjennomførte mer enn 200 intervjuer på 50 sykehjem. Sammen med fagmiljøene har selskapet kommet frem til en løsning på hva ufaglærte og vikarer må kunne når de jobber på sykehjem og i hjemmetjenesten. Men videre møter med gründermiljøet ble tøft:

– For meg ligner inkubator på inkubasjonstid og entreprenører kjører gravemaskin i bygg- og anleggsbransjen. Jeg var helt blank!

Hun fikk hjelp av Innovasjon Norge, tok eksamen på NTNU i entreprenørskap og innrømmer at læringskurven var bratt. Likevel gikk hun knallhardt ut og skulle revolusjonere e-læringsbransjen samtidig som hun skulle være udiskutabelt best på design.

For å gjøre en lang historie, som involverer en førstehjelps-app som ble kåret til verdens fjerde beste i sin kategori, Innovasjon Norge i USA og TV 2 som ville ha bilder fra lanseringsfesten, kort:

– Av dette erfarte jeg at markedet liker å lære på mobil, og læringen bør være kort og presis. Mangelen på helsepersonell er stor i alle OECD-land. I 2020 mangler EU 20 millioner helsearbeidere. Jeg vil hjelpe dem alle.

Les også: Utepilsen er reddet – nok CO₂ til ølproduksjon

Sverige slo til, Norge bruker tid

Hun besluttet å bygge læringsplattformen Skillaid på mobil fra bunnen av. Svenskene har allerede kjøpt den, mens det norske helsevesenet bruker tid.

– Jeg visste det ville ta tid, men ikke så lang tid. I Sverige brukte de to måneder på å beslutte det nordmennene til nå har brukt syv år på. Fire kommuner i Sverige bruker Skillaid, og ytterligere åtte er på vent. Oversettelsen har de betalt for selv.

– Hvilken inntektsmodell har du valgt?

– Løsningen er skybasert og det betales en løpende lisens per bruker pluss en opplæringskostnad. Det er en skytjeneste hvor kommunene eller organisasjonen som drifter sykehjemmet betaler, og det betales per klikk.

– Hvilke ambisjoner har du?

– Vi løser en global utfordring. Derfor er teknologien bygget for full internasjonal skalering. Microsoft har vært en viktig støttespiller både med finansiering av skyløsning, men også på strategi og teknologivalg. Dette gjør oss godt rustet for rask skalering de neste årene.

Hjelper gjerne helseministeren

Markedspotensialet i Norden er på rundt 1 milliard kroner årlig. Det ventes en betydelig økning mellom 2020 og 2030.

– Med riktig tempo mener vi det er realistisk å omsette på hjemmemarkedet for 180 millioner kroner innen tre år. Jeg kan også røpe at vi har spennende ting på gang på andre kontinenter.

Dynamisk Helse har nå fem ansatte og har et salgsteam som står klare til å løpe når bestillingene hagler inn. Og de trenger investorer som kan jobbe sammen med dem.

– I Aftenposten ba Bent Høie nylig om råd og hjelp fordi vi kommer til å mangle 15.000 sykepleiere i 2030. Jeg håper han tar kontakt. Jeg hjelper ham gjerne!

Saken er tidligere publisert i Finansavisen.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært