Selger «utgåtte» matvarer for 170 millioner i år

Thor Johansen (t.v.) og Trond J. Laeng åpner stadig nye butikker med matvarer som ellers ville blitt kastet. Foto: Kjell Brustad
Thor Johansen (t.v.) og Trond J. Laeng åpner stadig nye butikker med matvarer som ellers ville blitt kastet. Foto: Kjell Brustad
Artikkelen fortsetter under annonsen

De «reddet» to tusen tonn matvarer i fjor. I år kan det bli dobbelt så mye.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Matvett.no kastes det hvert år 355.000 tonn mat i Norge, tilsvarende 67 kilo pr. innbygger. Matbransjen står for rundt en tredjedel, mens vi forbrukere i snitt kaster 42 kilo hver.

Men ikke alt må nødvendigvis kastes. 78.000 tonn er fullgode varer og dette har et par selskaper gjort til millionbutikk.

Selskapene Holdbart og Verdimat er to selskaper som selger varer som av ulike årsaker ikke kan selges gjennom de vanlige dagligvare- og storhusholdningskanalene.

Årsaken kan være at varen nærmer seg holdsbarhetsdatoen, at det er produsert for mye, varene kan være på vei ut eller det kan rett og slett bare være feil på pakningen.

«Reddet» to tusen tonn

Holdbart solgte i fjor for eksempel 16 tonn gudbrandsdalsost med pakningsfeil og «reddet» tilsammen to tusen tonn som eller ville blitt kastet.

– Fjoråret var fantastisk, sier adm. direktør Trond Johannesen Laeng til Finansavisen i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hele startet i 2015 med en butikk i Vestby. I fjor ekspanderte Laeng og partneren, Thor Johansen, med tre nye forretninger i Østlandsområdet.

Og de to er ivrig etter å etablere flere forretninger. I løpet av sommeren regner de ifølge Finansavisen med å sikre seg to nye lokaler.

– Vi tjener penger på alle butikkene våre. Derfor håper jeg at veksten kan fortsette med flere butikker i det sentrale østlandsområdet, forteller han.

Les også: Bolbilsalget vokser kraftig

Grossist i matsvinn

I 2017 startet tidligere kommersiell direktør i Norgesgruppen, Lars Kristian Leiro, selskapet Verdimat som en grossist av overskuddsvarer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi jobber med fokus på å redusere svinnet i bransjen hvor det kastes over 70.000 tonn innenfor grossistleddet og industrileddet. Dette er varer som i dag ikke blir konsumert av noen, uttalte Leiro til Kapital i forbindelse med etableringen i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På en måte er Leiro en konkurrent til Holdbart, men Verdimat kan også være en leverandør og håper at de to fremover kan samarbeide mer enn i øyeblikket.

Siden oppstarten i fjor høst har Verdimat nå kommet opp i 1.000 kunder og 60 leverandører. Blant kundene er både dagligvare og storhusholding, som for eksempel hotellkjedene Choice og Scandic, store kantiner og restauranter.

Leiro forteller til Hegnar.no at han så lang i år har han videresolgt 300 tonn mat, som ellers ville blitt kastet. Han hjelper også til med selge litt av svinekjøttet som det i øyeblikket er alt for mye av i markedet.

– Vi solgte et tonn svinekjøtt på fredag, forteller han.

I løpet av året regner han med å kunne (videre)selge 1000 tonn matvarer og omsette for 30 millioner kroner.

Les også: 97 konkurser sist uke

16 tonn brunost

– Vi er ikke negative til at flere selskaper setter fokus på saken. Så lenge vi presterer er jeg fornøyd, sier Holdbart-direktøren til Finansavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at det er flere som har prøvd seg, men at det ikke bare er å slå opp dørene for å lykkes.

Holdbart startet opp i 2015 og har nå over 200 leverandører av overskuddsvarer.

Selskapet doblet driftsinntektene i fjor, fra 36,8 millioner kroner til 84,9 millioner kroner. Resultat før skatt gikk fra 3,5 til 5,4 millioner kroner.

For inneværende år sier han til Hegnar.no at han regner med å doble fjorårets omsetning.

Les også: Comeback-aksje stuper til bunns

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no