Analytiker: - Tviler på Norwegian blir kjøpt opp

<p>Konsernsjef i Norwegian Bjørn Kjos opplever trafikkvekst.</p>
Konsernsjef i Norwegian Bjørn Kjos opplever trafikkvekst. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Selskapet har utviklet seg til et norsk prestisjeprosjekt som fortsetter alene, tror analytiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdagens trafikktall viste at Norwegian hadde en total trafikkvekst (RPK) på 44 prosent sammenlignet med juni i 2017.

Selskapets yield og inntekt per tilgjengelige setekilometer (RASK) endte på 0,42 og 0,38 kroner.

Analytiker Jacob Pedersen i Sydbank tror det er lenge før selskapet tjener penger, og peker på kostnader per tilgjengelige setekilometer er om lag 0,42 kroner.

Les også: – IAG eller Lufthansa bør ikke kjøpe Norwegian

Må tjene penger

– Norwegian er tynnslitt finansielt. Selskapet er meget hardt rammet økonomisk, og det er langt til selskapet begynner å tjene penger. Den økende oljeprisen har forlenget denne perioden ytterligere. Spørsmålet er nå om selskapet kan levere overskudd i de som regel sterke sommermånedene, sier analytiker Jacob Pedersen i Sydbank til Ritzau, ifølge TDN Direkt.

Pedersen tror det kanskje kan bli aktuelt å hente penger utenfra selv om Norwegian opplever en god fyllingsgrad og en sterk passasjervekst. Han påpeker videre at trafikktallene viser at billettprisene er under fortsatt sterkt press, skriver nyhetsbyrået.

Les også: Kjos: – Vi har ikke behov for en ny partner

Tviler på oppkjøp

Både IAG og Lufthansa har flørtet med med å kjøpe selskapet, uten at det har kommet i stand noen avtale. Samtidig har Bjørn Kjos uttalt at han ikke vil stå i veien for et salg, dersom riktig bud kommer bordet.

Til tross for de økonomiske utfordringene de seneste årene og muligens behovet for mer kapital, tror analytikeren at Norwegian vil fortsette å stå på egne ben.

– Jeg tror ikke at Norwegian forsvinner fra kartet. Selskapet har utviklet seg til et norsk prestisjeprosjekt, og er Bjørn Kjos' sitt livsverk, så jeg ser det mest sannsynlig at selskapet fortsetter alene, også med tanke på den overflod av penger det er i Norge, sier Jacobsen, ifølge nyhetsbyrået.

Les også: Kjos vil ikke stanse salg av Norwegian

Saken ble først publisert på Hegnar.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden