Mener kun én løsning kan hindre skatteparadiser

Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye skatteregler er den eneste løsningen som kan få bukt med bruk av skatteparadiser, mener professor emeritus ved Norges Handelshøyskole Victor Norman. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det eneste vi kan gjøre er å bruke kildebeskatning, sier Victor Norman til Dagens Næringsliv.

Kildebeskatning betyr at kapitalinntekter skattelegges i landet inntekten er tjent opp. Ifølge DN bruker Norge som oftest residensbeskatning, der kapitalinntekten skattlegges etter reglene i kapitaleierens hjemland.

Skattet 3,1 millioner av 135

Det er den internasjonale konkurransen som er årsaken til at Norman mener det er fordelaktig for Norge å gå over til kildebeskatning. Ifølge DN skattet Google Norway AS eksempelvis 3,1 millioner kroner av 135,9 millioner i omsetning i fjor. Årsaken er at store deler av omsetningen regnskapsføres i Irland.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund har tidligere uttalt at hun frykter at digitale storaktører som Facebook og Google vil spise en stadig større del av fremtidens vekst, uten å betale skatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En av de store utfordringene innen den digitale økonomien, er at «the winner takes it all». Det finnes bare ett Google og ett Facebook. Utfordringen med disse digitale gigantene er at du får en massiv opphopning av overskudd i noen få bedrifter som nesten ikke betaler skatt noen steder, har Lund uttalt.

Les også: Lekkasjer avslører gigantiske stiftelser i skatteparadis

Kan tape skatteinntekter ved å bytte

Å gå over til kildebeskatning er dog ikke uten utfordringer. På samme måte som Google tjener mye i Norge, kan Norge med kildebeskatning også tape på at noen norske selskaper skatter lite andre steder i verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statssekretær for Frp i Finansdepartementet, Jørgen Næsje, sier til DN at han er uenig i at løsningen er å bytte over til kildebeskatning i Norge. Han mener åpenhet rundt skatteforhold er en bedre løsning for å bekjempe skatteparadiser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi jobber internasjonalt med å få klarere skatteregler om hvor verdier skapes, og dermed hvem som skal ha beskatningsrett, når selskaper driver virksomhet i flere land, sier han.

I mars i år annonserte EU-kommisjonen at de ville ha på plass nye regler for beskatning av internettselskaper om Google, Amazon og Facebook.

Den overordnede tanken var at EU på kort sikt skulle kreve skatt av omsetning i stedet for skatt av overskudd, og på lang sikt få på plass et system der overskuddet skattlegges.

Les også: Mandela står som innehaver av hemmelig stiftelse i skatteparadis