Staten selger seg helt ut av SAS

Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens gjenværende 37,8 millioner aksjer i SAS ble tirsdag lagt ut for salg. Danmark er en potensiell kjøper, mener flyanalytiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Danmark har lenge vært interessert i å styrke sitt eierskap i SAS, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs til NTB.

– Det henger sammen med at den danske staten kontrollerer mesteparten av Københavns lufthavn Kastrup. Jeg tror de er interessert i å få et grep om SAS for å sikre at flyselskapet blir en langsiktig og stor aktør på Kastrup, sier Elnæs.

Overrasket

Selv ble han litt overrasket da nyheten om salget kom tirsdag kveld.

– Jeg ble litt overrasket over timingen. Men det kan jo være at det finnes en kjøper i markedet nå. SAS har jo kommet langt i å komme på rett kurs. Dermed kan interessen blant investorene være større, sier Elnæs.

SAS-aksjen ble omsatt for 16,45 kroner da Oslo Børs stengte tirsdag. Statens eierandel, som tilsvarer 9,88 prosent av alle SAS-aksjene, er dermed verdt drøyt 620 millioner kroner. Aksjekursen har falt siden oktober i fjor, da den lå på drøyt 26 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fikk 170.000 kroner i bot etter å ha røyket på do på SAS-fly

Fullmakt i flere omganger

– Regjeringen har lenge vært tydelig på at staten ikke er langsiktig eier av SAS. Stortinget har i flere omganger gitt regjeringen fullmakt til å selge seg ut av selskapet. Den fullmakten planlegger vi nå å benytte oss av, skriver næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en epost til NTB.

Han ønsker ikke å si noe om grunnen til at staten vil selge aksjene akkurat nå.

– Fordi prosessen pågår nå, kan vi ikke kommentere saken utover det som kommer fram i børsmeldingen, sier næringsministeren. I en pressemelding understreker imidlertid departementet at eierskapet i SAS kun har vært forretningsmessig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siste gang

Staten har også solgt aksjer i SAS tidligere og vil etter dette nedsalget ikke lenger eie aksjer i flyselskapet. Også den svenske regjeringen har tidligere solgt seg ned i flyselskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I flere omganger, sist i 2010, har de skandinaviske landene måttet sprøyte inn milliarder i SAS for å holde selskapet i gang.

– Da ble det gjort uttrykkelig klart at dette var siste gang, sier Elnæs.

Ifølge departementet er minimumsordren satt til det antallet aksjer som tilsvarer en samlet kjøpesum i svenske kroner tilsvarende 100.000 euro. Salget vil bli rettet mot institusjonelle investorer.

Staten har engasjert Nordea, Pareto og UBS som tilretteleggere for salget.