Revisorforeningen:– Dette er et stort problem og en potensiell bombe

Illustrasjonsfoto: Arnt Ragnar Arntsen / NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: Arnt Ragnar Arntsen / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Revisorforeningen går hardt ut mot Brønnøysundregistrene, som beskyldes for «hvitvasking« og manglende kvalitetssikring av data.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Revisorforeningen skriver i en pressemelding torsdag at det er det er svært alvorlig at falske erklæringer i prinsippet er «hvitvasket» i Brønnøysundregistrene.

«Likevel er dette bare en del av problemet. Det er heller ingen reell kontroll med innsendte årsregnskap og årsberetninger. Mange tror de uten videre kan stole på informasjon fra Brønnøysundregistrene. Det tas for gitt at denne er kvalitetssikret. Faktum er at kontrollen er minimal, og at du løper en risiko ved å basere deg på informasjonen», skriver foreningen.

– Dette er et stort problem og en potensiell bombe under Brønnøysundregistrenes omdømme og den allmenne tillit til registrene, sier administrerende direktør Per Hanstad i Revisorforeningen. De mener det er kritikkverdig og oppsiktsvekkende at Brønnøysundregistrene ikke har gjort mer for å sikre holdbarheten i den informasjonen de mottar. De har lenge kjent til svakhetene og risikoene, sier Hanstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Franske tall innfrir

– Må kvalitetssikre informasjon

«Falske revisorerklæringer og -beretninger burde egentlig ikke vært mulig. Brønnøysundregistrene har i svært mange år hatt tilgang til revisorregisteret og har visst hvem som til enhver tid har hatt godkjenning og rett til å påta seg slike oppdrag. Først nå i mai koblet de denne informasjonen», heter det i meldingen.

– Brønnøysundregistrene må kvalitetssikre informasjon de mottar og videreformidler. Ingenting av det som nå avsløres er overraskende – Brønnøysundregistrene har bevisst valgt ikke å legge ressurser i kvalitetssikring. Det må det bli en endring på, sier Hanstad, som er bekymret for at det ligger informasjon i registrene som ikke er til å stole på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemet er ikke utelukkende knyttet til revisorerklæringer og -beretninger, og situasjonen er ifølge foreningen blitt verre etter at plikten til å ha revisor falt bort for små selskaper i 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du kan sende inn årsregnskaper som er riv, ruskende gale uten at noen oppdager det, sier Hanstad, som frykter at mangelen på kontroll kan gå utover den tilliten vi i Norge har til hverandre og til informasjonen som finnes i offentlige registre.

Les også: Psykisk syke i fengsel havner på glattcelle

– Svært alvorlige påstander

– Det er svært alvorlig at Revisorforeningen går ut med påstander om at Brønnøysundregistrene står for hvitvasking og manglende kvalitetssikring av data, sier Lise A. Dahl Karlsen, avdelingsdirektør i Registerforvaltning hos Brønnøysundregistrene, til Hegnar.no.

– Det er viktig å være tydelig på at regnskapsregisteret er et dataarkiv og sjekker formaliteter rundt innsending av årsregnskapet. Vi gjennomfører ikke innholdskontroll. Det ansvaret påligger selskapene selv. Når det er sagt har vi etablert mange kontrollmekanismer på formaliteter. Sist i mai fikk vi en ny og utvidet kontrollmekanisme på autorisasjon av revisorer. Vi jobber kontinuerlig med forbedringer av våre løsninger for å hindre forsøk på forfalskning og kriminelle handlinger. Vi har gjennom mange år etablert gode rutiner for kvalitetssikring av våre data. Dette gjør vi i samarbeid med blant annet Revisorforeningen og andre interesseorganisasjoner, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Psykisk syke i fengsel havner på glattcelle

Forslagene fra Revisorforeningen

Revisorforeningen foreslår flere endringer:

  • Med elektronisk godkjenning av regnskaper, må revisor gå inn og godkjenne regnskaper før de blir registrert.
  • Styremedlemmer i aksjeselskaper må signere regnskapene med elektronisk signatur.

– Slik situasjonen er nå, er risikoen stor for at folk kan sende inn et annet årsregnskap enn revisor har revidert. Det ville vært veldig enkelt å si at når regnskapet er rapportert elektronisk, skal revisor inn og godkjenne. Nå kan du også sende inn regnskaper uten underskrifter fra styret. Det er ikke holdbart, avslutter Hanstad.

Les også: Frykter overdiagnostisering av ruspasienter i Midt-Norge

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no