Ikea-grunnleggerens hemmelige brev funnet

Se video: Ikea-grunnleggerens hemmelige brev ble funnet av hans mangeårige assistent. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten fem måneder etter at Ikea-grunnleggeren Ingvar Kamprad gikk bort, er det funnet et hittil ukjent brev.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grunnleggeren av Ikea regnes som en av de største gründerne og forretningsmennene fra 1900-tallet. 27. januar i år døde han fredfullt i sitt hjem i Småland i Sverige, 91 år gammel.

Nå er et brev, som Kamprad skrev til sine ansatte, funnet på Kamprads familiegård utenfor Älmhult i Kronobergs län i Småland.

Brevet ble funnet av Kamprads mangeårige assistent, Eva Lundell Fragnier, under en gjennomgang av brev og dokumenter som Kamprad hadde etterlatt seg.

I dag publiserer flere svenske medier, blant annet Expressen , Aftonbladet og Smålänningen brevet i sin helhet. Her er et lite utdrag:

«Jeg savner alle klemmene»

Ingvar Kamprad, Ikea-gründer. Foto: Lars Pehrson / SCANPIX SVERIGE Foto: NTB scanpix
Ingvar Kamprad, Ikea-gründer. Foto: Lars Pehrson / SCANPIX SVERIGE Foto: NTB scanpix

Takk og farvel! Så er min egen historie slutt. Et fantastisk liv, litt strevsomt iblant, men under så mange år ha fått være sammen med verdens beste medarbeidere, overskygger alt. Dessuten, å få ha en kjær familie som alltid stiller opp. Jeg savner alt. Alle klemmene og håndtrykkene, som understreker dette viktige «tilsammen», en skjønn smerte i hånden etter de 1500 håndtrykkende under julefesten i Älmhult», skriver Ingvar Kamprad i sitt avskjedsbrev.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingvar Kamprad

  • Ingvar Kamprad ble født i 1926 i Småland og var gründer helt fra barnsbein av.
  • Som femåring begynte han å selge fyrstikker, som tiåring ble han dørselger.
  • 17 år gammel grunnla han et firma som fikk navnet etter ham selv og hjemstedet: Ingvar Kamprad, Elmtaryd Agunnaryd: IKEA.
  • Bedriften sørget for billige og populære møbler, som brukeren selv måtte sette sammen.
  • Siden 1988 var Kamprad ikke involvert i den daglige driften av Ikea, men han fortsatte å bidra til virksomheten i en rådgiverrolle, og delte av sin kunnskap og energi med Ikea-medarbeiderne.
  • Ingvar Kamprad døde 27. januar 2018 i en alder av 91 år, etter kort tids sykdom.
  • (Kilde: NTB/TT)

Hvor mye penger Ikea-grunnlegger Ingvar Kamprad etterlot seg, er fortsatt ikke kjent. Men det handler trolig om milliardbeløp.

Testamentet ble utformet i 2014 på Kamprads gård i Älmhult, og var skrevet for hånd på rutete blokkpapir. Etter Kamprads eget ønske skal halvparten av formuen deles mellom hans fire barn. Den andre halvparten skal gis til en stiftelse til fremme av satsinger i Norrland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Ikea-gründerens «ukjente» datter skulle overta imperiet

«Den viktigste formen for lykke»

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix

I sin avskjedshilsen er det ikke kroner og øre, men det mellommenneskelige aspektet, som blir vektlagt. I den følelsesladde hilsenen, skriver den da 91 år gamle gründeren om betydningen av samhold og kameratskap.

«Det jeg visste og kunne har jeg lært av deg ute på våre gulv, sammen med deg. Derfor blir mitt første råd til deg: Glem aldri at mentorskapet er den viktigste formen for utdanning og lykke,» skriver han og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Ikea

* Møbelkonsern grunnlagt 1943 i Småland i Sør-Sverige. Navnet er forkortelse for Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd – grunnleggerens navn og adresse.

* De første årene bedrev unge Kamprad postordrefirma og solgte blant annet julekort og nylonstrømper.

* I 1948 begynte Ikea for første gang å selge møbler.

* Det første Ikea-varehuset åpnet i Älmhult i Småland.

* Etablerte seg i Norge i 1963, det var selskapets første etablering utenfor Sverige. I dag har selskapet sju varehus i Norge.

* Selskapet utviklet seg etter hvert til en verdensomspennende møbelvarehuskjede med til sammen 403 butikker i 49 land, med over 190.000 ansatte.

* Ikea-katalogen, som årlig blir trykket i et opplag på rundt 175 millioner, inneholder om lag 12.000 produkter.

* Omsetningen for Ikea var i 2017 på over 38 milliarder euro (rundt 345 milliarder kroner).

* I løpet av fjoråret registrerte Ikea totalt 936 millioner besøkende.

* Kamprad er de siste årene blitt regnet som en av verdens rikeste personer.

* Ikea eies i dag av en stiftelse (INGKA Holding B.V.), som er registrert i Nederland.

* Konsernsjef: Jesper Brodin

(Kilde: IKEA/NTB)

«Det jeg lengtet mest etter de siste ti årene, er besluttsomheten, enkelheten og den sunne fornuftens hjemkomst. Selv har jeg aldri trodd på statistikk med sine kurver eller rigide markedsundersøkelser – de er bare en bitteliten del av sannheten. De er ofte beslutsomhetens store fiender.»

– Han ønsket et enkelt liv

Kamprad blir omtalt som bondesønnen fra Småland som ble verdensberømt. Han slo gjennom på verdensbasis med sin enkle, rimelige og nyskapende design.

Olav Thon
Olav Thon

– Han var en utrolig, strukturert person. Det er jo nesten utrolig hvordan han klarte å bygge opp Ikea slik som det etter hvert fremsto. Han ønsket et enkelt liv. Jeg tror oppriktig talt at ikke penger betydde så mye for ham, uttalte den norske forretningsmannen Olav Thon til NRK da Kamprad gikk bort.

Sveriges statsminister Stefan Löfven har tidligere omtalt Kamprad som en «inspirator med stort engasjement så vel internasjonalt som for svensk landsbygd»:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kamprad var en unik entreprenør som har betydd mye for svensk næringsliv og som har gjort hjemmeinnredning tilgjengelig for alle mennesker, og ikke bare et fåtall.

«Dere står bare ved begynnelsen»

Kamprad uttalte selv at han aldri ble lei av å arbeide.

– Det er kanskje rart, men det absolutt morsomste jeg vet er å stå opp om morgenen og begynne å jobbe, sa han i et intervju i 2012.

Ikea-gründeren figurerte i mange år i toppsjiktet over verdens rikeste personer, men selv benektet han at han var god for flere hundre milliarder kroner. Han viste til at selskapet i lang tid var styrt av en stiftelse.

– Jeg har ingen mulighet til å få ut en krone av den stiftelsen, ei heller min familie, sa han til TT i 2016.

I brevet til de IKEA-ansatte, avslutter den legendariske møbelhandleren slik:

«Lev vel. Dere står bare ved begynnelsen - vidunderlige fremtid.»