Professor reagerer på Lunders gigantkrav mot Økokrim

Jo Lunder (til venstre) og hans advokat, Cato Schiøtz, har beregnet Lunders faktiske tap og framtidige tap til mellom 400 og drøyt 500 millioner kroner, som følge av Økokrims toårige korrupsjonsetterforskning. Nå krever Lunder å få dekket tapene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Jo Lunder (til venstre) og hans advokat, Cato Schiøtz, har beregnet Lunders faktiske tap og framtidige tap til mellom 400 og drøyt 500 millioner kroner, som følge av Økokrims toårige korrupsjonsetterforskning. Nå krever Lunder å få dekket tapene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

BI-professor Petter Gottschalk kaller tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunders erstatningskrav forkastelig. Han mener Økokrim burde tatt saken til retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper for Guds skyld det ikke blir innfridd, sier Gottschalk, som er professor ved Institutt for ledelse og organisasjon på BI, til Klassekampen.

Lunder krever mellom 400 og 530 millioner kroner i erstatning for økonomiske tap mens han var siktet for grov korrupsjon. Summen inkluderer også fremtidige tap, og Gottschalk sier til avisen at påtalemyndigheten dessverre kan bli skremt av et slik krav om det blir innvilget.

Han får støtte av professor og spesialist på korrupsjon Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen.

– Det er klart at de kan bli skremt av det. Kravet er langt over Økokrims budsjett. Og viss det skremmer Økokrim, så blir de dysfunksjonelle, sier Søreide.

Hun understreker at Lunder kan ha krav på erstatning, men også hun er kritisk til Lunders gigantkrav.

Bakgrunn: Tidligere Vimpelcom-sjef krever over 400 millioner av Økokrim

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Internasjonale lederlønninger

Det er de to statsautoriserte revisorene Jan Egil Haga (65) og Petter Røed (51) som står bak beregningen av erstatningskravet, skriver Dagens Næringsliv.

Haga står ifølge avisen bak den høyeste av de to erstatningsberegningene, som fastslår at Lunder har tapt 89,5 millioner kroner hittil og kan forvente et fremtidig inntektstap på inntil 440 millioner kroner.

– Vi har tatt utgangspunkt i arbeidsavtalen med John Fredriksen. Det er klart at topplederlønninger internasjonalt er på et annet nivå enn i Norge. Vi har vurdert det opp mot den type stillinger i større internasjonale konserner, sier Haga til DN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Røed, som ikke ønsker å kommentere saken utover pressemeldingen som er blitt sendt ut, har konkludert med at Lunders tap hittil er på 60,5 millioner kroner og kan forvente et fremtidig inntektstap på inntil 339 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Lunder: – Henleggelsen er bekreftelsen på at jeg snakket sant

Henlagt etter to år

Lunder ble pågrepet og siktet av Økokrim i november 2015. Bakgrunnen var en betaling på 30 millioner dollar fra Vimpelcom til Takilant i Usbekistan høsten 2011, like etter at Lunder hadde tiltrådt som konsernsjef.

Økokrim etterforsket hvilken kunnskap den tidligere Vimpelcom-sjefen hadde da han godkjente en transaksjonen hvor 30 millioner dollar ble overført til et selskap kontrollert av datteren til den tidligere presidenten i Usbekistan.

Ganske nøyaktig to år etter at Økokrim åpnet en av de mest oppsiktsvekkende korrupsjonssakene i Norge, ble etterforskningen henlagt og anklager mot Lunder frafalt.