Ber Siv Jensen beholde bremsen

Frp-leder Siv Jensen oppfordrer til samarbeid med LO. – Det er mange saker Frp og LO har felles interesse av å løse for å gjøre hverdagen til norske arbeidere bedre, sier hun. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Frp-leder Siv Jensen oppfordrer til samarbeid med LO. – Det er mange saker Frp og LO har felles interesse av å løse for å gjøre hverdagen til norske arbeidere bedre, sier hun. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisgaloppen i boligmarkedet fortsetter landet over. Forbrukertilsynet advarer finansminister Siv Jensen (Frp) mot å gjøre det lettere å få lån.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I mai steg boligprisene for femte måned på rad, viser ferske tall fra meglerbransjen. Boligprisene steg med 1,1 prosent forrige måned, korrigert for sesongvariasjoner.

Det ser altså ut som at trøkket i boligmarkedet er tilbake.

Les også: – Bjørnar Moxnes svikter de svakeste

Ny forskrift

Samtidig utgår snart boliglånsforskriften, som ble innført for å regulere de elleville tilstandene i boligmarkedet og nordmenns stadig økende gjeldsgrad. Det er nå knyttet stor spenning til hva finansminister Siv Jensen (Frp) vil gjøre med forskriften. At Jensen skroter forskriften er usannsynlig, men det kan komme justeringer.

Boliglånsforskriften trådte i kraft ved nyttår i fjor, og gjelder til slutten av juni.

Først når måneden er på hell, er det ventet at Jensen kommer med fasiten, etter det Dagsavisen erfarer.

Ifølge forskriften kan du ikke låne mer enn fem ganger din egen inntekt. Banken kan utvise noe skjønn og se bort fra kravet i ti prosent av lånesøknadene de får hvert kvartal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Oslo er regelen litt strammere. Der kan bankene kun fravike kravet i åtte prosent av tilfellene. I tillegg er det et eget krav om minimum 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo. Finanstilsynet har rådet Jensen til å beholde forskriften, men sørge for at hele landet har samme «fartsgrense», og altså kun kan fravike kravet i åtte prosent av tilfellene, slik som i Oslo. For øvrig vil de fjerne reglene som er særegne for Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ha særregler i Oslo

I så fall bortfaller det strenge egenkapitalkravet for dem som kjøper en bolig nummer to i hovedstaden. Det advarer Forbrukertilsynet mot.

– Vi ser at i hovedstaden så konkurrerer førstegangskjøpere med investorer, som vil kjøpe opp mange små leiligheter til videre utleie, sier direktør Elisabeth Haugseth i Forbrukertilsynet.

I sitt høringssvar til finansministeren påpeker de at investorenes iver har bidratt til å presse prisene opp i hovedstaden på aktuelle boliger for unge førstegangskjøpere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis man vil prioritere førstegangskjøperne, så mener vi at det er et fornuftig grep å fortsatt beholde særbestemmelsen, sier Haugseth.

For øvrig støtter Forbrukertilsynet Finanstilsynet i at boliglånsforskriften bør beholdes for å hindre at sårbare husholdninger låner mer enn de kan tåle.

– På kort sikt kan kanskje det å gi lån hjelpe disse husholdningene i boligkjøpet, men på lang sikt kan for mye gjeld få svært negative konsekvenser, sier hun.

Ville strammet inn ytterligere

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i SpareBank1 Markets mener tilstanden i boligmarkedet og gjeldsgraden i befolkningen hadde gått enda mer over styr uten Jensens regulering.

– Det ser vi på tall fra Finanstilsynet som viser at banken har gitt lån tett opp mot grensene, men ikke over, sier Andreassen og legger til:

– Hadde jeg vært finansminister, så hadde jeg strammet inn ytterligere, i hvert fall på inntekt. Det er ikke noe som tyder på at en slik regulering vil bremse boligbyggingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener hovedgrunnen til at gjeldsgraden fortsetter å øke er den lave renta, og at så lenge vi har så lav rente i Norge, så må vi ha reguleringer.

– Om boligmarkedet knekker sammen, er det svært alvorlig for samfunnsøkonomien. Det rammer enkeltfamilier, men også sysselsettingen kan lide om vi ikke skal bygge hus til hverandre mer, sier han.

Les også: Legger ned etter trusler fra nazister

Boligmarkedet

* Boligprisoppgangen fortsetter over hele landet, og prisene steg med 1,1 prosent i mai korrigert for sesongvariasjoner.

* 12-månedersveksten er nå positiv nasjonalt for første gang siden høsten 2017.

* Boligprisene er nå 1,0 prosent høyere enn for ett år siden.

* I mai ble det solgt 9.643 boliger i Norge, noe som er 2,5 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2017.

* Den sterkeste utviklingen i løpet av mai måned, var i Asker og Bærum, hvor prisene steg med 1,8 prosent.

* Når man ser på 12-månedersutviklingen er den svakest i Bergen, hvor den har gått ned med 1,1 prosent, mens Hamar med Stange har hatt en oppgang på 7,4 prosent.

Kilde: Eiendom Norge

Artikkelen ble først publisert på Dagsavisen.no.