Slik kler du deg best til jobbintervju

Se video: 8 enkle klesregler til deg som skal i jobbintervju.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jobbintervju er ikke alltid like enkelt som på illustrasjonsbildene. Overrask din neste arbeidsgiver med hva du kan og hvem du er, ikke hva du har på deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klestips til jobbintervju:

  1. Kle deg for jobben du vil ha, ikke jobben du har. En klisjé, men like fullt viktig. Du vil ikke være han eller hun som skiller seg ut, men gli inn. Da har du én mindre ting å være stresset over når du går gjennom korridorene, en regel som gjelder spesielt dersom du er arbeidsledig.
  2. Hold det nedtonet. Dette er ikke dagen du tar frem gullklokkene eller mansjettknapper med monogram. Ikke fremstå som en person som har til hensikt å være der en kort periode. Vil du at de skal satse på deg, må du vise at du vil satse på dem. Er du i tvil, ton det ned.
  3. Nøytralt er alltid en vinner. Kle deg som du tror du vil kle deg til daglig. Har du ikke peiling på hvordan dine nye kolleger kler seg? Finn det ut, enten på selskapets hjemmeside, eller oppsøk stedet selv. Plukk ut de beste og gjør det bedre. Poenget er å treffe så riktig at du gjør det lett for dem å ansette deg.
  4. Ingen jeans. Jeans er et minefelt i arbeidslivet. Plagget kan brukes av alle, men det kan fort gi negative assosiasjoner dersom du er den eneste. Sannsynligvis er du ikke det på norske arbeidsplasser, men gå heller for et par chinos eller en dressbukse. Lite slår et par penbukser og en nystrøket skjorte.
  5. Ren, hvit skjorte. Hvit eller lyseblå skjorte slår ikke feil.
  6. Dropp morsomme sokker. Jobbintervjuet er ikke stedet du imponerer med fargesprakende klesplagg. Ei heller i sokkeveien. Bruk et par sokker som passer til buksene, så unngår du å bli samtaleemne i lunsjen.
  7. Hold brystet fritt. Lommetørklær i dressjakken eller brosjer bør unngås. Desto mindre du utsmykker overkroppen med, desto bedre. Dersom du likevel bruker lommetørklær, brett det, ikke la det stikke en blomsterkrans ut av jakkelommen.
  8. Puss skoene. Ingen liker skitne sko, og et par joggesko med ketsjupflekker er grunn nok til å ikke ansette deg. For herrer er et par Oxfords en sikker vinner.

Skal du på jobbintervju, er det siste du skal bekymre deg for om du har kledd deg riktig. Kleskoder på arbeidsplassen blir stadig mer avslappet, i stor grad takket være løsslupne fredager, og som en konsekvens er det blitt vanskeligere å vite hva man skal forholde seg til. Men det finnes noen regler du kan følge. Enkle grep som får deg til å se best mulig ut, slik at alt du trenger å tenke på er hvordan du skal ta din potensielt neste arbeidsgiver i hånda.

– I det man går inn i et jobbintervju, er folk veldig nervøse. Du kan enkelt eliminere det som kan skape støy i prosessen ved å sjekke hva som er kleskoden, sier Vigdis Lamberg, direktør i konsulenthselskapet Metier OEC, som har bistått utallige nordmenn med jobbintervju og ansettelsesprosessen, til Finansavisen.

– Mange mener kleskoder er jåleri, men det er en årsak til at de eksisterer. De gjør det enklere å kle seg riktig, samtidig som det er en måte å vise respekt på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fire ting du bør unngå på jobbintervju

Lamberg sier den enkleste måten du kan vite hva du går til, er å søke opp firmaet på nettet.

– Vi anbefaler helst å gå opp løypa på forhånd, for å finne ut hvor du skal parkere, hvor lang tid det tar å komme seg dit og få en følelse av at du har vært der før. Da fjerner man flere forstyrrende elementer som kan gjøre deg mer usikker i intervjusituasjonen.

Klær er riktignok bare ett aspekt av et jobbintervju i dag, men som Lamberg påpeker, er totalpakken av hvordan du fremstår blitt langt viktigere i dagens arbeidsmarked.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Vigdis Lamberg deler sine best jobbsøkertips.
Vigdis Lamberg deler sine best jobbsøkertips.

– I dag må du evne å selge deg inn. Kun mellom 15 og 20 prosent av stillingene blir lyst ut, mens mer og mer går gjennom nettverk, LinkedIn og selskaper som premierer sine ansatte for anbefalinger. Derfor nytter det ikke bare å sende inn en CV på Finn, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Prøv å få et møte med din potensielt neste sjef før jobben lyses ut. Dette krever godt forarbeid og fungerer svært ofte etter intensjonen. Du viser initiativ, har ingen konkurranse fra andre søkere og kan spare din neste sjef for tidkrevende ansettelsesprosesser.

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen lørdag 26. mai.

Les også:

– Referanser er overvurdert

CV-feilen som kan koste deg jobben

Kan du svare på Googles tøffeste intervjuspørsmål