Meny

Industrimagnaten Serge Dassault er død

Serge Dassault, styreleder og administrerende direktør i den franske Dassault-gruppen, i et foto fra 2014. Dassault døde mandag, 93 år gammel. Foto: Fred Dufour / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Den franske industri- og mediemagnaten Serge Dassault er død, 93 år gammel.

Dassault ble regnet som Frankrikes tredje rikeste mann, med en formue på 13,3 milliarder euro (tilsvarende 125 milliarder kroner), ifølge magasinet Forbes. Han eide også den konservative avisa Le Figaro.

Familien opplyser at han døde på sitt kontor på Champs-Élysées mandag ettermiddag.

Dassault-gruppen er majoritetseier i flyprodusenten Dassault Aviation, som i tillegg til sivile fly også produserer kampflyene Mirage og Rafale. Gruppen ble grunnlagt av Dassaults far Marcel, som var oppfinner og ingeniør og blant annet utviklet propeller under første verdenskrig.

Serge tok over styringen av forretningene da faren døde i 1986.

I likhet med sin far hadde også Serge Dassault en politisk karriere. Han satt i perioder i senatet i Paris og var også ordfører i en by sør for hovedstaden.

Dassault vil også bli husket for sin rolle i flere rettssaker og skandaler. I 1998 ble han dømt til to års betinget fengsel for å ha bestukket belgiske politikere i forbindelse med et helikopterkjøp, den såkalte Augusta-skandalen.

Så sent som i februar ble han dømt for skatteunndragelser etter å ha gjemt unna penger i Luxembourg, Liechtenstein og Jomfruøyene, noe han fikk 2 millioner euro i bot for.

Populært