Meny

Tror Buffett eller Bezos tar Norwegian

Foto: Roger Berntsen. Foto: HegnarTV.
Analysesjef Roger Berntsen i Netfonds snakker om «den klart beste dealen for Bjørn Kjos».

Norwegian-sjef Bjørn Kjos bekrefter overfor Reuters torsdag at Ryanair i fjor kontaktet Norwegian.

– Jeg kan bekrefte at Ryanair har vist interesse for Norwegian, og at jeg tok det opp med styret, sier Kjos.

En kilde med nært kjennskap til samtalene opplyser til nyhetsbyrået at Ryanair foreslo å ta rundt 20 prosent av selskapet.

–  Vi har alltid sagt at Ryanair kom til å kjøpe Norwegian, og trodde dette ville skje i fjor. Vi tolket det slik som at partene var i forhandlinger, sier analysesjef Roger Berntsen i Netfonds til Hegnar.no.

Les også: - Ryanair tok kontakt med Norwegian

Buffett eller Bezos?

Da Berntsen gjestet HegnarTV-studio i april, var Norwegian et hett tema.

Den gang lanserte han imidlertid et case som ifølge Berntsen selv fremstår som langt mer attraktivt for Norwegian enn å bli kjøpt opp av IAG/Ryanair.

– Vi tror mest sannsynlig at Norwegian havner på amerikanske hender, gjentar analysesjefen torsdag.

– Vi tror - eller forventer - enten Delta Airlines, Berkshire Hathaway (som er største eier i Delta, journ.anm.) eller Amazon allerede har vist interesse for Norwegian. Om de ikke har tatt kontakt ennå, er det en telefon Bjørn Kjos eller styret i Norwegian bør ta. I så fall tror jeg partene kan lande en deal i løpet av kort tid, fortsetter Berntsen.

Se også hele intervjuet med Roger Berntsen her

Den evt. Amazon-interessen henger ifølge Netfonds-analytikeren sammen med at selskapet er største eier i Air Transport Services Group.

– Amazon vil være en naturlig, positiv samarbeidspartner for Norwegian. På amerikansk jord har selskapet en bra avtale med US Postal i bunn, men for å ekspandere i Europa må de kontrollere transportleddet, og det gjør de ikke i dag. Gitt Norwegians flyflåte og selskapets kapitalsituasjon, kan Amazon komme bakveien inn i Norwegian, forklarer Berntsen.

Les også: Bjørn Kjos: Det var min idé

– En ekstrem spiller

Hvorfor er det amerikanske alternativet så mye mer attraktivt?

– Slik vi tolker det, er det ikke helt ufiendtlig når IAG har kjøpt 4,6 prosent av Norwegian, men Delta/Berkshire og Amazon er ikke ute etter å ta noen. De vil bare kontrollere transportleddet. Å gjøre en emisjon på 350 kroner mot en av disse og tilby dem 50 prosent av selskapet er lett for Norwegian-aksjonærene å akseptere, og vil være en bedre deal enn et bud på 350 kroner fra IAG/Ryanair på hele selskapet, mener Berntsen.

– Ved en emisjon mot Delta/Berkshire eller Amazon, kan Bjørn Kjos få ut merverdier i flykjøpene og sånn sett lande prosjektet sitt. Da vil Norwegian bli en ekstrem spiller lenger frem i tid, fortsetter analysesjefen.

Les også: - Kan forsøke seg på Norwegian igjen

– Perfekt timing

Felles for Delta/Berkshire Hathaway og Amazon, er at nøkkelpersonene - hhv. Warren Buffett og Jeff Bezos - ifølge Berntsen er såkalte «disruptere».

– Når en spiller som har vært så negativ til flysektoren i tiår har blitt største eier i de største amerikanske flyselskapene, er det for å dominere transportsektoren - også i Europa. Dette er perfekt timing for Norwegian, avslutter Berntsen overfor Hegnar.no.

Vi minner om at Berntsen eier aksjer i Berkshire Hathaway privat, i tillegg til at Norwegian inngår i Netfonds Xtra-porteføljen Berntsen forvalter.

Saken ble først publisert på Hegnar.no

Privatøkonomi
Populært