Meny

Ukjent norsk tankarving fikk 337 millioner for maleri

Foto: Kathy Willens / AP / NTB scanpix
Etter å ha hatt Francis Bacons «Study for Portrait» i samlingen sin i 41 år, er maleriet nå solgt.

( Finansavisen): – Jeg begynte å samle som ung mann, i 1976. Jeg kjøpte en del svært gode malerier, og har beholdt dem. Nå er prisene skyhøye på enkelte malerier, og ettersom jeg fyller 70 år i desember har jeg begynt å tenke på hvordan arven etter meg skal fordeles, sier Monaco-baserte Magnus Einar Konow til Finansavisen.

Hans far, skipsreder Magnus Andreas Thulstrup Clasen Konow, var en kjent figur i norsk samfunnsliv, som blant annet deltok seks ganger for Norge i OL som seiler, og tok to gullmedaljer.

337 millioner kroner

På selveste 17. mai gikk maleriet «Study for Portrait» av Francis Bacon under hammeren hos auksjonshuset Christie’s i New York. I forkant var det ventet at maleriet skulle oppnå en pris på rundt 30 millioner dollar, men etter en budkrig endte prisen på 49,8 millioner dollar. Dette er imidlertid inkludert salær og avgifter.

Les også: Olav Thon skuffer inn nye millioner

Artikkelen fortsetter under bildet

Francis Bacons «Study for Portrait». Foto: Christie’s.

Konow forteller til Finansavisen at han sitter igjen med rundt 42 millioner dollar, eller cirka 337 millioner kroner, etter salget.

– Overpriset marked

– Det er vanskelig å si hvorfor interessen for maleriet var så stor, men det er inspirert av Bacons tidligere partner George Dyer, som begikk selvmord. Kunstneren sa at å male var hans måte å håndtere situasjonen, og Dyer var sannsynligvis den eneste mannen Bacon egentlig elsket. Maleriet er nok det beste som er laget i forbindelse med Dyer-affæren, forteller Konow til avisen.

Men selv om «Study for Portrait» var det dyreste som ble solgt under forrige ukes Christie’s-auksjon, er det hverken det dyreste Bacon-maleriet som er blitt solgt eller det dyreste maleriet solgt av en nordmann.

Sistnevnte offisielle rekord er det ifølge avisen Petter Olsen som står for. I 2012 fikk han 107 millioner dollar, eller 615 millioner kroner, for «Skrik» hos auksjonshuset Sotheby’s i New York. Og i 2013 ble verket «Three studies of Lucien Freud» av Francis Bacon solgt for 145 millioner dollar, mot ventet 85 millioner.

– Kunstmarkedet er blitt spinnvilt de siste ti årene. Folk er redde for å ha penger i banken, de er redde for å investere i aksjemarkedene og plasserer penger i kunst i stedet. Kunstmarkedet er svært overpriset, og det er derfor jeg selger nå og håper på å kjøpe igjen når prisene faller, sier Konow til avisen.

Les også: Arbeidsledigheten blant innvandrere faller

Artikkelen ble først publisert av Hegnar.no

Privatøkonomi
Populært