Meny

– Renteheving større trussel enn ny boliglånsforskrift

– Jeg tror ikke det er så farlig om rentene skulle stige med 0,25 prosentpoeng én, to, tre eller fire ganger etter hverandre. Men det verste som kan skje er at renten går opp med 0,5 eller 0,75 prosentpoeng i én omgang, sier Baard Schumann i Selvaag Bolig. Foto: Finansavisen.
Konsernsjef Baard Schumann i Selvaag Bolig er mer opptatt av rentebanen enn boliglånsforskriften.

Schumann i Selvaag Bolig sier til TDN Direkt, etter selskapets kvartalspresentasjon onsdag, at han tror kravet til 40 prosent egenkapital for kjøp av sekundærbolig i Oslo vil forsvinne, men at kravet til maksimal belåningsgrad på fem ganger brutto inntekt vil bestå.

– Jeg tror effektene av boliglånsforskriften i utgangspunktet var mer psykologisk enn noe annet, sier han, og legger til at mye av gjeldende forskrifts effekt trolig ble tatt ut de siste tre kvartalene i 2017.

Les også: Når kommer rentehevingen?

Schumann er mer opptatt av rentebanen og psykologien rundt den, ettersom kjøpere av nyboliger ofte ikke begynner å betale ned hoveddelen av lånet før etter to år.

– Det som er utfordringen fremover tror jeg er risikoen for renteheving. Jeg tror ikke det er så farlig om rentene skulle stige med 0,25 prosentpoeng én, to, tre eller fire ganger etter hverandre. Men det verste som kan skje er at renten går opp med 0,5 eller 0,75 prosentpoeng i én omgang, men der tror jeg sannsynligheten er lav. Men hver gang det kommer en renteheving blir folk usikre i en viss periode, og det er det som er den store stygge ulven for vår del, sier han.

Schumann tror at rentebanen til Norges Bank er litt «konservativ».

– Inflasjonen er nå vesentlig lavere enn noen trodde, med nesten 20 prosent lavere enn sentralbankens anslag, så det er positivt for rentebanen. Jeg tror ikke rentebanen vil bli så høy som Norges Bank forutsetter, sier han.

Les også: DNB-sjefen ser frem til renteøkning

Artikkelen ble først publisert av Hegnar.no

Populært