Air France i trøbbel etter at toppsjefen gikk av

Svært mange av Air Frances flyavganger har blitt avlyst den siste måneden. Foto: Christophe Ena / AP / NTB scanpix
Svært mange av Air Frances flyavganger har blitt avlyst den siste måneden. Foto: Christophe Ena / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det streikerammede flyselskapet Air France raser på børsen etter at toppsjefen gikk av. Selskapet risikerer å gå konkurs, mener Frankrikes finansminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om staten eier 14,3 prosent av morselskapet Air France-KLM, vil ikke regjeringen tre inn og redde Air France dersom selskapet ikke gjør seg mer konkurransedyktig, hevder finansminister Bruno Le Maire.

– Air Frances overlevelse henger i en tynn tråd. Jeg oppfordrer alle til å ta ansvar, også besetnings- og bakkepersonell og piloter som ber om uberettigede lønnsøkninger, sier han.

Advarselen kommer like før de ansatte satt i gang en ny runde med streik mandag morgen. Fredag sa Jean-Marc Janaillac opp sin stilling som administrerende direktør i Air France-KLM etter at de ansatte stemte ned enda et lønnsforslag fra ledelsen.

I april streiket de ansatte i 13 dager, hvilket førte til et økonomisk tap på omkring 2,9 milliarder kroner for selskapet. Uroen i selskapet har også medført et stort fall i aksjekurs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag morgen hadde Air France-aksjene falt med 13 prosent på det som var første børsdag etter at Janaillac trakk seg.

Mens de andre europeiske luftfartsgigantene har tilpasset seg konkurransen fra lavprisselskaper, får Air France-KLM kritikk fra flere finansanalytikere som mener selskapet ikke har lyktes med å gjøre seg konkurransedyktige.

Til tross for den kommende streiken, anslår Air France-KLM at de vil være i stand til å gjennomføre 99 prosent av langdistanseturene, 80 prosent av mellomdistanseturene og 87 prosent av de korteste turene denne uken.

Air France ble i 2004 fusjonert med nederlandske KLM, men de to selskapene flyr fremdeles under sine navn.