Cubansk motemerke selger til hele verden

I dag har Clandestina mer enn bare t-skjorter på hyllene. De selger puter, plakater, vesker, forklær og halskjeder – alt i en stram grafisk stil med tekster som 99 % Cuban made og Actually, I’m in Havana. Foto: Hanne Mølby Henriksen
I dag har Clandestina mer enn bare t-skjorter på hyllene. De selger puter, plakater, vesker, forklær og halskjeder – alt i en stram grafisk stil med tekster som 99 % Cuban made og Actually, I’m in Havana. Foto: Hanne Mølby Henriksen

Clandestina er Cubas første motemerke, siden hele privat sektor ble avskaffet etter revolusjonen. Nylig fant eierne et smutthull til å selge online til hele verden – unntatt Cuba.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAVANA, CUBA (Bistandsaktuelt): De hadde ikke noe internett. Ingen penger. Og slett ingen forretningserfaring. Ofte må de tråle rundt i gjenbruksbutikker for å skaffe materialer. Og de får ikke lov til å importere eller eksportere noe som helst. Likevel har to kvinner i Havanna lyktes med å skape Cubas første motemerke siden revolusjonen.

Clandestina betyr hemmelig eller undergrunn – litt som moten i et land som Cuba, der folk i årtier har måttet bytte til seg moderne klær eller finne dem på svartebørsen.

– I det hele tatt er det å skape mote i et sosialistisk land ganske clandestint, sier Idania del Rio, designeren bak klærne.

– Vi ante ikke noe om noe som helst. Og noen ganger er det kanskje like bra. Vi kastet oss bare uti det.

Sammen med partneren sin har Idania del Rio på tre år skapt sitt eget marked og en plattform der lokale designere kan selge produktene sine. Den lille butikken deres i Havannas gamleby er fylt med påtrykte t-skjorter og plakater, vesker, puter og punger laget av gjenbruksmaterialer. Og for fire måneder siden gikk de to kvinnene til en av byens parker, logget på Cubas vaklevorne offentlige internett og åpnet landet første mote-nettbutikk.

I dag selger de t-skjortene sine over nettet til hele verden – unntatt Cuba.

Les også: – Jordmorutdannelsen er god å ha når man jobber i dødens forgård

Idania del Rio, designeren bak klærne. Foto: Hanne Mølby Henriksen
Idania del Rio, designeren bak klærne. Foto: Hanne Mølby Henriksen

Fester som eneste strategi

Det bor 11 millioner mennesker på den karibiske øya. Da sosialismen rullet over landet etter revolusjonen i 1959 avskaffet Castro-brødrene hele privat sektor. Alle butikker, restauranter, fabrikker, skoler og hoteller ble overtatt av staten. Ikke så mye som en sandwich kunne kjøpes privat. Og med den internasjonale handelsembargoen ble det raskt mangel på stort sett alt på Cuba. Maskiner, materialer, medisiner, til og med mat. Mangelen på moteklær var i den sammenhengen ikke det største problemet.

I årtier klarte Cuba seg takket være hjelp fra Sovjetunionen. Helt til 1991, da Sovjetunionen gikk i oppløsning, og den cubanske økonomien brøt sammen. Først da åpnet Fidel Castro for en smule privat initiativ, primært innen turistnæringen. Da hans bror Raul Castro overtok makten for ti år siden ble det større fart på reformene, og i dag arbeider rundt en tredel av arbeidsstyrken i privat sektor. Over en halv million er cuentapropistas, eller selvstendige næringsdrivende, fordel på 201 ulike, statlig utvalgte, kategorier. Kunstnere er en av dem.

Idania del Rio og partneren hennes gikk til familie og venner for å låne penger – andre finansieringsmuligheter fantes ikke i det sosialistiske landet da. Det kjøpte et hus i gamlebyen og satte det i stand, reiste til Den Dominikanske Republikk og slepte med seg tilbake 3000 T-skjorter med ni forskjellige av deres egne motiver påtrykt. Og så åpnet de butikk i 2015.

– Ingen kom. Det var dønn kjedelig, og vi solgte ingenting, sier Idania del Rio om begynnelsen på deres felles drøm.

Clandestina var kastet ut på et marked som slett ikke eksisterte. Butikken hadde ingen kunder, ingen konkurrenter, ikke noen å speile seg i eller la seg inspirere av. De to kvinnene ville ikke bruke penger på markedsføring, så deres eneste strategi var å invitere til fest. Med drinker, live-musikk og alle vennene deres, som også inviterte sine egne venner. Den strategien lever fortsatt.

– Festene har vært til stor hjelp. Ikke det at vi selger noe en slik kveld, men folk lærer oss å kjenne, merker vibbene våre, og ser oss som et kulturelt sted. De kommer tilbake, og forteller også vennene sine om oss. Og litt etter litt har vi fått flere kunder, forteller Idania del Rio.

Les også: Feiret uten Mugabe for første gang

Smuttvei til hele verden

I dag har Clandestina mer enn bare t-skjorter på hyllene. De selger puter, plakater, vesker, forklær og halskjeder – alt i en stram grafisk stil med tekster som 99 % Cuban made og Actually, I’m in Havana.

Idania del Rio og hennes partner sysselsetter rundt 30 personer. Halvparten arbeider på Clandestinas egen systue i utkanten av byen. Den andre halvparten ekspederer i butikken eller arbeider på kontoret, om de ikke står i det åpne verkstedet bakerst i butikken og overfører trykk direkte på systuens kreasjoner.

Turistene elsker den lille butikken. Selv Barack Obama kjøpte med et par t-skjorter hjem til døtrene da han besøkte Cuba i 2016. Og for fire måneder siden åpnet Clandestina sin egen nettbutikk med besøkende og kunder fra hele verden.

Kvinnene har funnet et smutthull gjennom de strenge cubanske handelsreglene og den like strenge amerikanske embargoen. De sender sine design til et firma i USA, som kjøper det som kunst. Det amerikanske firmaet står så for all trykking og forsendelse og kan på den måten sende de cubanske T-skjortene til hele verden – unntatt Cuba.

– Vi ville jo helst produsere alt samme her, men det er ikke mulig akkurat nå, sier Idania del Rio. Hun prøver i stedet å finne en måte å selge innkjøpsnettene deres og en del av gjenbrukskolleksjonen på nettet via USA, sammen med Clandestinas t-skjorter. Det er ikke så enkelt, når en stor del av varene er laget av kaffesekker og tøy fra cubanske gjenbruksbutikker.

Les også: Her er søkertallene til utviklingsstudier

Når alt er surt og bittert…

Mangelen på materialer tvinger designerne ut i kreativitetens frontlinjer hver eneste dag. De grove kaffesekkene blir forvandlet til innkjøpsnett med lærhanker. Fargestrålende rissekker i tjukk plast blir til vesker og punger i originale pangfarger. Og avlagte klær fra de lokale gjenbruksbutikkene i Havanna blir sydd om til soltopper, shorts eller tøyposer og utstyrt med et grafisk trykk. Vintrashe kaller designerne denne gjenbrukskolleksjonen, en sammenstilling av ordene vintage og trash.

– Det føles ofte som om vi blir nødt til å finne opp alt fra bunnen av, eller legge planene helt om. Vi blir utfordret stort sett hver eneste dag. Enten mangler vi stoff. Eller også er vi gått tom for blekk. Eller kanskje kan vi bare trykke i rosa.

Slik er de på Cuba, sier Idania del Rio, og smiler skjevt.

– Hvis alt er surt og bittert, og du ikke har annet enn sitroner... Så kan du jo strø litt sukker på og lage limonade.

Saken er først publisert på Bistandsaktuelt.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:51 Svart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32 Brann i bygård i Oslo slukket06:54 Australske byer risikerer å gå tomme for vann06:45 Stjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17 Lærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:06 Bahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05 Ingen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13 Over halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04 Sanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25 Carl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50 Jevn Hovland klatret på plasseringen02:29 Sterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44 Halve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41 Elevrekord ved folkehøgskolene00:39 Mann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05 Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34 Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23 Legendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28 Britisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24 Hundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05 Ung mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42 Ødegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21 Frp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20 To personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16 Johnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41 Flytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22 MDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55 – Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36 Fire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08 Etterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51 Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24 Høyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10 Trump: Hamza bin Laden er død15:57 Bonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56 Vålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53 Øvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52 Seks omkom i uværet i Spania15:50 Spitse-dobbel for Vålerenga15:49 Stortap for Snøgg15:48 Poengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22 Mané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20 Dødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56 Real Madrid slapp med skrekken14:53 Elyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53 Ny leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49 Grei-seier over Kaupanger14:45 Barneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43 Afrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39 Ruud sendte Norge videre i Davis Cup14:30 Europa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27 To asteroider passerer Jorden14:18 Kjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46 Telenor-feil er rettet13:36 Person i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19 Motocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16 Han så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16 Skiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59 Død mann i Båtsfjord identifisert12:52 Kvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19 Solskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04 Tine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58 USAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53 Migranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35 Extinction Rebellion-aktivister for retten11:19 Amerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58 «Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11 Vegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51 Reuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43 Politiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40 Professor: – Demokrati krever for mye av folk09:16 Oliver Solberg dominerer i USA-rally09:00 Varemerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29 Pondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04 Bjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00 Johaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41 Guaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40 Bondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01 Dette skjer i dag05:36 Nesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30 Dette skjedde i natt04:01 Elvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01 Prest dømt til fengsel etter overgrep03:16 Nesespray har reversert 2.100 overdoser02:42 Etterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38 Fylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar01:52 Reineier gir bort flokken for å unngå tvangsslakt01:50 Amerikansk domstol slo ned på økt pris på frimerker01:14 Hovland gikk to slag under par til tross for dobbel bogey01:14 Politiet avhører mannskapet på oljetankeren Dubai Harmony00:42 Innsamlingsaksjon for omkommet helikopterpilot i Alta-ulykken00:12 Brann i brakkerigg på Lørenskog slukket23:23 Bilbrann i Oslo22:50 Denne nesesprayen har hindret 2.100 mulige dødsfall22:45 Sykling: Matthews spurtet til seier i Canada22:38 NRK får bot for gullfiskdrap22:20 Mikromåne på fredag den 13. – 13 år til neste gang22:17 Hollywood-kjendis dømt til fengsel21:58 Padling: Sterk fjerdeplass på Ullvang i prøve-OL
Siste nytt
07:51VerdenSvart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32NorgeBrann i bygård i Oslo slukket06:54VerdenAustralske byer risikerer å gå tomme for vann06:45SportStjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17NorgeLærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenBahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05NorgeIngen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13NorgeOver halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04VerdenSanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25PolitikkCarl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50SportJevn Hovland klatret på plasseringen02:29NorgeSterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44VerdenHalve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41NorgeElevrekord ved folkehøgskolene00:39NorgeMann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05NorgeUværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34NorgeFolk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23NorgeLegendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28VerdenBritisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24NorgeHundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05NorgeUng mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42SportØdegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21PolitikkFrp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20NorgeTo personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16SportJohnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41VerdenFlytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22PolitikkMDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55Verden– Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36SportFire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08SportEtterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51PolitikkAngrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24PolitikkHøyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10VerdenTrump: Hamza bin Laden er død15:57VerdenBonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56SportVålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53SportØvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52VerdenSeks omkom i uværet i Spania15:50SportSpitse-dobbel for Vålerenga15:49SportStortap for Snøgg15:48SportPoengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22SportMané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20NorgeDødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56SportReal Madrid slapp med skrekken14:53SportElyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53VerdenNy leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49SportGrei-seier over Kaupanger14:45NorgeBarneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43VerdenAfrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39SportRuud sendte Norge videre i Davis Cup14:30SportEuropa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27VerdenTo asteroider passerer Jorden14:18NorgeKjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46NorgeTelenor-feil er rettet13:36NorgePerson i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19NorgeMotocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16VerdenHan så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16NorgeSkiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59NorgeDød mann i Båtsfjord identifisert12:52VerdenKvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19SportSolskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04NorgeTine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58SportUSAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53VerdenMigranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35NorgeExtinction Rebellion-aktivister for retten11:19SportAmerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58Verden«Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11NorgeVegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51VerdenReuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43NorgePolitiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40PolitikkProfessor: – Demokrati krever for mye av folk09:16SportOliver Solberg dominerer i USA-rally09:00VerdenVaremerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29NorgePondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04NorgeBjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00SportJohaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41VerdenGuaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40NorgeBondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01NorgeDette skjer i dag05:36NorgeNesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30NorgeDette skjedde i natt04:01NorgeElvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01VerdenPrest dømt til fengsel etter overgrep03:16NorgeNesespray har reversert 2.100 overdoser02:42VerdenEtterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38NorgeFylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar01:52NorgeReineier gir bort flokken for å unngå tvangsslakt01:50VerdenAmerikansk domstol slo ned på økt pris på frimerker01:14SportHovland gikk to slag under par til tross for dobbel bogey01:14NorgePolitiet avhører mannskapet på oljetankeren Dubai Harmony00:42NorgeInnsamlingsaksjon for omkommet helikopterpilot i Alta-ulykken00:12NorgeBrann i brakkerigg på Lørenskog slukket23:23NorgeBilbrann i Oslo22:50NorgeDenne nesesprayen har hindret 2.100 mulige dødsfall22:45SportSykling: Matthews spurtet til seier i Canada22:38NorgeNRK får bot for gullfiskdrap22:20NorgeMikromåne på fredag den 13. – 13 år til neste gang22:17VerdenHollywood-kjendis dømt til fengsel21:58SportPadling: Sterk fjerdeplass på Ullvang i prøve-OL
Populært