Prislapp på renoveringen av Britannia: 1.000.000.000 kr.

– Vi har laget en egen byplan. Årsaken til at vi har investert så mye i Trondheim by er at det ikke kan bli verre. Her kan det bare gå oppover! sier en optimistisk Odd Reitan.
– Vi har laget en egen byplan. Årsaken til at vi har investert så mye i Trondheim by er at det ikke kan bli verre. Her kan det bare gå oppover! sier en optimistisk Odd Reitan. Foto: Hilde Oreld / Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen har brukt mer penger på oppussing av ett hotell i Norge noensinne. – Det er ikke dyrt, sier Odd Reitan om renoveringen av Britannia i Trondheim.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi møtes i Dronningens gate 5 i Trondheim. Det som en gang var den vakre fasaden til hotellet Britannia, er kamuflert bak plast, stillaser og heisekraner. Bygningsarbeidere kledd i matchende hjelmer og arbeidstøy er bokstavelig talt både høyt og lavt. Byggherre Odd Reitan smiler så bredt at forholdet mellom tenner og synlig tannkjøtt ender i tannkjøttets favør. Også han følger HMS-reglene, med hjelm, vernebriller, fluoriserende jakke og vernesko.

320 mann er i sving for å få de 30.000 kvadratmeterne som huser gamle hotell Britannia og den gamle telesentralen som ligger vegg i vegg, til å fremstå som byens storstue den 1. april neste år. Noe av det gamle hotellet er verneverdig. Det meste må byttes. Det hadde vært langt rimeligere å rive alt og bygge på nytt igjen. Men ikke er det lov. Og ikke er det slik byggherre Odd Reitan ønsker det. Hans mål er at Britannia Hotel skal bli et topp internasjonalt hotell i Trondheim. Ikke bare det; han skal utvikle Britannia til et regionalt, nasjonalt og internasjonalt reisemål. Hotellet skal bli en destinasjon i seg selv. For å få til det, snakker vi om Norges største totalrenovering av et hotell noensinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Reitan svir av en milliard på gammel drøm

– Ikke så dyrt

Reitangruppens administrerende direktør, selvutnevnte Colonialmajor og eier av E. C. Dahls Eiendom investerer over én milliard kroner for å få det til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Odd Reitan mangler ikke ambisjoner og selvtillit når han guider oss rundt på byggeplassen som skal bli en topp, internasjonalt femstjerners hotell. Foto: Hilde Oreld / Finansavisen
Odd Reitan mangler ikke ambisjoner og selvtillit når han guider oss rundt på byggeplassen som skal bli en topp, internasjonalt femstjerners hotell. Foto: Hilde Oreld / Finansavisen

– Om det er underlig å bruke én milliard kroner på å pusse opp et hus? Jeg synes ikke en milliard kroner er så dyrt. Å bruke én milliard kroner på et maleri, som mange gjør, synes jeg er mer underlig. For ikke å si tre milliarder kroner på akkurat det samme. Det er underlig, for det er jo ingen som får se bildet når det henger på noens vegg hjemme. Dette kan jo hele verden få se, sier Reitan og tar oss med inn på byggeplassen. At det skal stå helt ferdig om under et år, virker uforståelig. Det er en byggeplass og vi kan ikke en gang ane konturene av hva som skal hvor, sier han til Finansavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her blir det tre heiser med god kapasitet. Jeg har vært på internasjonale topphoteller som bare har to. Da blir gjestene stående å vente og vente. Slik blir det ikke her. Nok heiskapasitet er viktig, sier han og tråkker forsiktig videre, dukker under rør og sørger for ikke å snuble i verktøy og byggvarmere.

Hotellet får seks ulike restaurantkonsepter, hvorav to av dem i underetasjen. At det kommer én internasjonal cocktailbar er kjent. Resten vil ikke Reitan røpe, bortsett fra at Palmehaven kommer til å fortsette, dog med et betydelig løft. Det er også store planer for det opprinnelige selskapslokalet Speilsalen.

– Jeg kan ikke si noe om de ulike konseptene nå, for da vil de andre restaurantene i Trondheim begynne å endre på sine. De får vente i spenning litt til…

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forsøkte å selge Reitan-imperiet for 50 milliarder

Artikkelen fortsetter under annonsen

Afternoon Tea og champagne

Kongen av oppussing tegner i luften og forklarer etter beste evne hvor mye mer åpent lokalet i første etasje blir enn tidligere, hvilke dører fra gateplan som skal føre hvor, og at det garantert kommer til å drikkes mye te og champagne akkurat der vi befinner oss.

– Vi er jo i Britannia. Det er klart det kommer til å gå mye Afternoon Tea da! Og mye champagne. Formiddagspromillen er undervurdert. Den er helt nydelig.

Helt fersk i hotellfaget er ikke Reitan. Han eier halvparten av Clarion Hotel & Congress i Trondheim og 36 prosent av Scandic Nidelven. Men da har han andre som drifter for seg. Denne gangen har han ingen kjede i ryggen og lene seg på. Det har heller aldri vært meningen. Men fra Reitan var 15 år gammel, har han drømt om, og senere visst, at han en dag skal eie og drive Britannia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da var jeg der med mor, far og mine søsken. Det er mange familier som har brukt Britannia når de skal feire noe. Da slo det meg, som et lyn, at en dag skulle jeg stå, i finstasen, og ønske mine gjester velkommen. Jeg har hatt mange snedige drømmer, men denne ville aldri slippe taket.

Saken fortsetter under

Britannia åpnet i 1870, og dagens hovedbygning sto ferdig i 1897. Foto: Illustrasjonsfoto: Britannia Hotel
Britannia åpnet i 1870, og dagens hovedbygning sto ferdig i 1897. Foto: Illustrasjonsfoto: Britannia Hotel

Reitan er den største eiendomsbesitteren i Trondheim sentrum, og hotellet ligger midt i området han, gjennom sitt selskap E. C. Dahls Eiendom, har satset friskt siden 1996. En periode eide han hotellet sammen med Thon Eiendom, men det var bare et spørsmål om tid før Thon ble kjøpt ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min drøm om å eie Britannia var minst like sterk som Thons ønske om å eie Bristol. Hadde jeg spurt ham om å få kjøpe halvparten av Bristol, ville jeg fått nei. Thon kjente seg igjen da jeg fortalte ham om drømmen om å eie alt, så da kjøpte vi ham ut til det som da var riktig markedspris, uten at jeg husker helt hvilke summer det var snakk om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Apropos store summer, hvordan kan du regne hjem en oppussing på over en milliard kroner?

– Jeg kan sannsynligvis ikke regne det hjem, men det må gå rundt. Det må gjerne gi en løpende gevinst, for å tape penger hver dag, er ikke artig. For å være ærlig; om det eventuelt tar ti eller hundre år før det er helt nedbetalt, det driter jeg i.

– I løpet av tre år er vi på nivå med The Thief og Continental. Vi skal i hvert fall opp dit. Og i tillegg til den store drømmen, er også mitt mål at Britannia skal tilbake til å bli byens storstue. Folket må få en arena som skal fylle bygget. Det skal være mye folk og aktivitet her. Jeg pusser ikke opp noe som skal bli et mausoleum!

Les også: Reitan: - Ingen tåler trøkket som oss

Saken fortsetter under

Odd Reitan har investert enorme summer i Trondheim by. Foto: Hilde Oreld.
Odd Reitan har investert enorme summer i Trondheim by. Foto: Hilde Oreld.

– Folk har jo god råd!

Reitan ler mye. Og spørsmålet om hvordan han skal lykkes med både å være luksuriøs og folkelig, parerer han slik:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folk har jo god råd! Og Trondheim vokser raskt. Kanskje noen vil si at dette er Norges beste hotell, men synd det ikke ligger i Mayfair i London. Men det bryr jeg meg ikke noe om. Når Ola fra Verdal skal på langweekend til Trondheim med kona, er det ingen andre steder å bo enn på Britannia. Om det er fullbooket den helgen, velger han heller en annen helg. Og det er mange slike Ola rundt om i Norge, sier byggherren som vil få 257 hotellrom når alt står ferdig. Til sammenligning har Continental i Oslo hundre færre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målet er å tiltrekke seg 30 prosent utenlandske gjester, men det tror Reitan kommer til å ta tid. 35 prosent av markedet skal være konferanser, kurs og andre bedriftsrelaterte opphold. 35 prosent skal komme fra privatpersoner som skal på helgetur eller ferie.

– Får Britannia noe vi aldri før har sett i Norge?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror de 1.200 kvadratmeterne med spa og fitness blir det råeste i landet. I tillegg bygger vi en tårnsuite på 220 kvadratmeter med skuddsikkert glass. Her kan både Dronningen og Paven installere seg hvis de har lyst. Tårnsuiten får et eget kjøkken, og det er 14 rom i etasjen under med direkte aksess til suiten. De får også en egen heis til parkeringen, sier Reitan. Ansiktet hans får en ekstra glød når han fortsetter:

– Under kuppelen i suiten skal det stå et flygel. Det kan jeg spille på før gjestene går til middag. Jeg kan i hvert fall spille for kjentfolk, sier den habile musikeren.

Reitan innrømmer at han ikke kan noe om hotelldrift, men han har lang og bred erfaring som hotellgjest. Da vet han i hvert fall hvordan han ikke skal gjøre det.

– Mange steder ser jeg ikke om det er sjampo eller balsam i dusjen. Flaskene er små og skriften liten. Og når du er blitt så gammel som meg, er det naturlig å måtte opp om natten for å gå på do. Herregud! Innimellom er det jo umulig å finne lysbryteren. Hvis det i det hele tatt er en bryter, og ikke et eller annet panel som styrer alt. Slik blir det ikke her. Når gjesten reiser seg fra sengen, tennes automatisk et lys langs listene som fører inn til badet. Det blir en bra løsning! Vi er jo i Trondheim som huser både Sintef og NTNU, og det er vi stolte av. Her blir alt state of the art, lover mannen som skal gifte seg til sommeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kunne jo gjort det i det skjulte, men vi slår på stortrommen og gjør det skikkelig – i Nidarosdomen.

– Skal du drifte flere hoteller fremover?

– Hotell er jo ikke noe vi skal drive med. Det er noe vi kan leie ut til andre. Det er ikke mulig å toppe dette. Det viktigste er å eie gården, og hotellet må kunne driftes godt. Og de som er gode på management må kunne være med å eie. Det er lurt. Samfunnet hadde skapt flere verdier hvis det hadde vært mer egeninteresse. Da får vi også mer velferd. Å eie deler av sin egen arbeidsplass gir både kjempemotivasjon og forpliktelser.

– Hvor mye får vi se av Odd som vertskap på Britannia?

– Jeg er mye på farten, men nå skal jeg være mer hjemme. Jeg gleder meg til å hilse på gjestene og høre hvor fornøyd de er. Det blir en opplevelse å se om folk trives. I drømmen min så jeg for meg at jeg gikk rundt på Britannia og spanderte en sigar. Men det er jo ikke lov lenger. Pokker! Jeg får finne et alternativ...

Saken er først publisert i Finansavisen lørdag 14. april