Meny

– Fare for at det blir dyrere billetter

International Airlines Group (IAG) kjøpte torsdag 4,61 prosent av aksjene i Norwegian. De vurderer om de skal legge inn et formelt bud på hele selskapet. Her er Bjørn Kjos fotografert foran et Norwegian-fly på flyplassen i Buenos Aires i mars. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Norwegian-topper kan tjene 4 milliarder på salg av selskapet. Flere mener et salg kan føre til dyrere flybilletter og mindre priskonkurranse.

Torsdag kjøpte International Airlines Group (IAG), som blant annet eier British Airways (BA), 4,61 prosent av aksjene i Norwegian. IAG vurderer om de skal legge inn et formelt bud på hele flyselskapet.

Analysesjef Lars-Daniel Westby Sparebank 1 Markets skriver i en oppdatering til sine kunder at IAG kan by opp mot 340 kroner per aksje for Norwegian, ifølge Dagens Næringsliv.

Et slikt bud gir eierne 15,4 milliarder kroner. Konsernsjef Bjørn Kjos og styreleder Bjørn Kise, som eier cirka en firedel av Norwegian gjennom HBK Invest as, kan dermed innkassere rundt fire milliarder kroner, gitt et bud på 340 kroner per aksje.

Ikke tatt stilling

Norwegian sier de ikke har vært i dialog med IAG om saken. Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik sier til avisen at de ikke skal gjøre noe akkurat nå.

– Vi har registeret at de har kjøpt denne aksjeposten og så får vi se, sier hun.

Norwegian-aksjen gjorde et kraftig byks etter at nyheten ble kjent. På det høyeste var kursen oppe i 264 kroner aksjen.

Les også:   Norwegian får flest klager fra reisende

Dyrere billetter, mindre priskonkurranse

Aksjemegler Jan Petter Sissener er blant de som mener et salg av selskapet vil kunne få følger.

– Jeg vil tro det er en fare for at det blir dyrere billetter og mindre priskonkurranse, sier Sissener til NRK. Han mener Kjos bør se på et salg til BA som en fantastisk avslutning.

– Han er over 70 år og på et eller annet tidspunkt må man gi seg. Hvis han kan trekke seg tilbake etter å solgt til British Airways, må han være kjempefornøyd, mener Sissener.

Hogne Tyssøy er tidligere eier i Norwegian. I likhet med Sissener mener han billettprisene vil bli avgjort av tilbudet Norwegian får.

– Jeg tror at dersom et salg finner sted, må vi forberede oss på høyere priser. Det kommer an på prisen Norwegian får, og hvordan de nye eierne vil prioritere, sier Tyssøy til NRK.

Les også:   Kjos ble 630 millioner rikere på få minutter

– Fortsatt mye å bevise

Analytiker i Carnagie Investment Bank, Preben Rasch-Olsen, sier til NRK at han tviler på at Kjos vil komme til å takke ja til tilbudet om å selge Norwegian.

– Han har fortsatt mye å bevise. Hvis han får to til tre år til å bevise at lavkost over langdistanse fungerer, tror jeg han vil gi seg. Men Norwegian er ikke der enda, sier han.

Kjos har vært på reise i USA denne uken og ikke kommentert interessen fra IAG.

Les også:   Norwegian var ukjent med interessen fra flygigant

Privatøkonomi
Populært