Meny

Color Line-utflaggingen: 700 risikerer å miste jobben

De tilbringer halve livet på sjøen. Nå kan nærmere en tredjedel av de ansatte på Kiel-ferjene bli satt på land for godt. Her møter du noen av dem. Foto: Tri Nguyen Dinh / Dagsavisen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Color Line har fått tillatelse til å flagge ut Kiel-ferjene. Dermed kan det lønnsomme rederiet erstatte norske sjøfolk med billigere, utenlandsk mannskap. 700 risikerer å miste jobben.

Dagsavisen har møtt fem av de 700 som risikerer å miste jobben. Dette er 1. del: Servitøren

Les også del 2: Kokken Raymond: Noe er i gjære, men vi vet ikke hva(krever abonnement)

Les del 3: Kelneren Heidi: Jeg går rundt med følelsen av at jeg kaster bort tida mi (krever abonnement)

Del 4: Ekspeditøren Per Magne: Vi har huslån, et nyfødt barn og begge jobber i Color Line (krever abonnement)

Del 5: Husøkonomen Marika: Jeg er ung og har mange muligheter, men mange her er snart pensjonister (krever abonnement)

– Det er helt forferdelig at disse arbeidsplassene settes på spill, sier Bjørg Vestvik (79).

Sammen med ektemannen Gustav Vestvik (81), har hun slått seg ned på pizzarestauranten «Mama Bella» midt i den travle handlegata på Kiel-ferja «Color Fantasy».

Det er mandag ettermiddag og lokalet er allerede fullt, men servitør Kim Mathisen tar seg likevel tid til en prat. Han kjenner ekteparet Vestvik godt. De er en av båtens mange stamkunder og er bekymret for at personalet de er blitt så godt kjent med, plutselig skal bli borte.

Saken fortsetter under bildet.

Bjørg og Gustav Vestvik er ofte å skue i pizzarestauranten «Mama Bella» på Kiel-ferja. Her får de servert vin av servitør Magnus Persson. Foto: Tri Nguyen Dinh / Dagsavisen

Les også: Ronny er én av flere hundre som kan miste jobben i Color Line

En halv milliard i utbytte

– Vi synes det er viktig med norske arbeidsplasser, og dessuten synes vi det er greit å ha noen norske å forholde oss til, sier Bjørg.

Knapt fire måneder er gått siden hun og Gustav dro med Kiel-ferja sist.

– Vi gleder oss alltid til å dra hit og hygger oss når vi er her, og det håper jeg vi kan fortsette med framover, sier hun.

For tre uker siden kom beskjeden de 700 cateringansatte har ventet på i over ett år: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) gir Color Line tillatelse til å registrere de to Kiel-ferjene i det internasjonale skipsregisteret (NIS). Dermed får rederiet også lov til å ansette utenlandsk mannskap på lokale lønns- og arbeidsvilkår. Det er Color Line selv som anslår at rundt en tredjedel av de 2.500 ansatte på båtene vil bli erstattet etter en slik utflagging. Rederiet viser til høye norske lønninger som en viktig årsak (se fakta).

Color Line- utflaggingen

I et høringsbrev fra januar 2017 foreslo daværende næringsminister Monica Mæland å myke opp begrensningene i det internasjonale skipsregisteret (NIS).

Oppmykningen innebærer at Color Line, som i dag står oppført i det norske skipsregisteret (NOR), kan registrere sine to Kiel-ferjer i NIS.

Skip registrert i NIS kan ansette utenlandske arbeidstakere på lokale lønns- og arbeidsvilkår.

1. mars ble forslaget godkjent av nåværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

685 ansatte på Kiel-ferjene kan dermed bli erstattet med utenlandske sjøfolk, ifølge tall fra Color Line selv.

Det er Color Line som har krevd å få flagge ut. Hvis ikke vil rederiet, av konkurransemessige hensyn, flytte virksomheten til Danmark, viser rapporten.

Før regelendringene blir fastsatt i norsk regelverk, avventer regjeringen en avgjørelse fra ESA.

Color Line er det eneste rederiet med passasjerskip i fast rute mellom norsk og utenlandsk havn under norsk flagg.

Kilder: Fartsområdeutvalget, Nærings- og fiskeridepartementet

FAKTA: Nøkkeltall

Dette er Color Lines resultater for fjoråret:

Driftsinntekter: 4.968.000.000

Driftsresultat: 630.000.000

Antall passasjerer: 3.805.023

Antall seilinger: 6.095

Årsverk: 2.351

Lønnskostnader: 1.328.000.000

Refusjon av inntektsskatt, trygdeavgift og arbeidsgiveravgift for sjøfolk utgjorde 301 millioner kroner.

Kilde: Color Line

Nå venter både regjeringen og rederiet på en beslutning fra EUs overvåkningsorgan ESA, som skal ta stilling til om utflaggingen er akseptabel eller ei.

I fjor endte Color Line med et driftsresultat på 630 millioner kroner. Nærmere 400 millioner blir utbetalt til Sunde-familien, som eier selskapet, skriver Klassekampen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Detaljerte instrukser

Mange av dem som jobber på ferja ønsker å dele sin historie med Dagsavisen når vi blir med på den ukentlige seilasen til Kiel.

De ansatte har imidlertid skrevet under på at de skal etterleve de til enhver tid gjeldende retningslinjene for rederiet, som inkluderer en 23 sider lang mediehåndbok utarbeidet av kommunikasjonsdirektør Helge Otto Mathisen. Her blir de ansatte informert om at Mathisen har mandat til å peke ut hvem i selskapet som skal uttale seg til media, og at henvendelser som angår konsernet skal henvises til Mathisen selv. De får også detaljerte instrukser om hvordan de skal opptre overfor journalister og i sosiale medier.

Dagsavisen har bedt Mathisen om en kommentar til uttalelsene fra de ansatte i denne saken. Han skriver i en SMS at rederiet «må opptre ryddig og ordentlig» og avventer den endelige avgjørelsen om tilslutning til NIS før de går i forhandlinger med de tillitsvalgte.

Les også: – Dette beviser at de ikke har økonomisk grunnlag for å bytte ut norske sjøfolk med utenlandske

– Vi har skapt den merkevaren som er Color Line

Ekteparet Vestvik er bare to av gjestene Kim Mathisen er blitt godt kjent med gjennom årenes løp. Daglig kommer nye og gamle bekjentskaper bort til ham i pizzarestauranten og forteller hvor hyggelig de har det om bord. Noen av gjengangerne tar seg til og med bryet med å regne ut turnusen hans slik at de kan være sikre på at han er på jobb når de tar turen over til Kiel.

– For dem er vi Color Line. Når de leser i avisen hva som er i ferd med å skje, blir de forferdet. For dem er det krise hvis vi forsvinner, virker det som.

Kim kom rett fra militæret til Color Line. I dag identifiserer han seg som sjømann, men en viktig lærdom fra militæret har han tatt med seg videre: han er vant til å løfte i lag. Den felles innsatsen fra alle de ansatte har gitt resultater, mener Kim. Ikke bare for mannskapet, men også for selskapet.

– Vi har skapt den merkevaren som er Color Line. Det vi skaper innad, skinner ut til gjestene våre og gjør at de får lyst til å reise med oss igjen og igjen. Det vil forsvinne hvis vi blir byttet ut.

Les også: LO-sjefen: – Norske sjøfolk blir ofret

– Jeg har vist selskapet min fulle lojalitet

Foreløpig retter han sinnet sitt mot regjeringen. Flere ganger gjentar han hvor «skremmende», «uforståelig» og «trist» han mener det er at et selskap som går med et durabelig overskudd, får tillatelse til å si opp 700 ansatte. Lojaliteten overfor Color Line står fortsatt støtt, men med et tydelig forbehold.

– Jeg forventer at Color Line gir oss et endelig svar på hva som kommer til å skje med oss med én gang regjeringen har bestemt seg. De kan ikke fortsette å holde oss på pinebenken.

Som hovedverneombud kan Kim fortelle at det har vært få sykemeldinger hittil, men at mange opplever situasjonen som krevende.

Saken fortsetter under bildet.

Alenepappa og servitør Kim Mathisen håper Color Line snart vil gi de ansatte beskjed om hva som kommer til å skje framover. Foto: Tri Nguyen Dinh / Dagsavisen

Også for Kim selv har det blitt mange våkenetter den siste tida. Hjemme venter to barn som han er aleneforsørger for.

– Jeg tror mange vil få det veldig vanskelig hvis jobben forsvinner. Det blir en total livsomveltning, og jeg vet ikke om jeg heller ville taklet det så bra.

Men han har ikke gitt opp håpet helt enda.

– Jeg har vist selskapet min fulle lojalitet i mine 16 år som ansatt, og forventer at lojaliteten blir gjengjeldt.

Artikkelen ble først publisert hos Dagsavisen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09 Skotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36 Mitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16 Rekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12 Grenseløs grensehandel i påsken14:54 Solskjær nummer to på sparke-listen14:50 Skogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43 Full kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27 Boeings overskudd krymper14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15 Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14 Tyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51 Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50 Det heter ikke NSB lenger13:27 Brann i Vestfold under kontroll13:22 Sør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22 Kulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44 Vindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24 Innrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06 Tolv drept i eksplosjon i Idlib11:52 Chelsea-manageren må svare for utbrudd11:27 USA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14 Tesla med viktige nyheter i natt11:09 Dagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56 Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49 Åpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35 Fortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31 Tottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30 Savnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26 Stor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16 Ikke like ille for XXL som fryktet09:16 Drev butikker – forsynte seg med pengene09:11 Forskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07 Minister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07 FpU vil ha pant på snusbokser08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Skogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Beboerne i Sokndal puster lettet ut05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kim framme i Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag19:59 Sjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59 Marte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47 – En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43 Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder
Siste nytt
16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09PolitikkSkotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36SportMitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16KulturRekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12PengerGrenseløs grensehandel i påsken14:54SportSolskjær nummer to på sparke-listen14:50NorgeSkogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43KulturFull kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27PengerBoeings overskudd krymper14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15NorgeNå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14VerdenTyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51VerdenPolitisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50NorgeDet heter ikke NSB lenger13:27NorgeBrann i Vestfold under kontroll13:22NorgeSør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22KulturKulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44NorgeVindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24NorgeInnrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06VerdenTolv drept i eksplosjon i Idlib11:52SportChelsea-manageren må svare for utbrudd11:27VerdenUSA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14MotorTesla med viktige nyheter i natt11:09PengerDagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56VerdenÉn kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49SportÅpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35NorgeFortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31SportTottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30VerdenSavnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26NorgeStor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16PengerIkke like ille for XXL som fryktet09:16NorgeDrev butikker – forsynte seg med pengene09:11VerdenForskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07VerdenMinister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07PolitikkFpU vil ha pant på snusbokser08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeSkogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28PengerNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeBeboerne i Sokndal puster lettet ut05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKim framme i Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00PolitikkRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08PolitikkBondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35PolitikkYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenMay gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag19:59SportSjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59NorgeMarte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47Verden– En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43PolitikkKushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder
Populært