Seriegründeren jobber mot Amazonifisering og «kjedehelvetet»

TILKNYTTET FNDR: Ina von Turow har fått med seg Blomstersenteret i Homansbyen AS. Daglig leder Ørnulf Løssfelt i bakgrunnen.
TILKNYTTET FNDR: Ina von Turow har fått med seg Blomstersenteret i Homansbyen AS. Daglig leder Ørnulf Løssfelt i bakgrunnen. Foto: Iván Kverme

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNDR

Navn:

Ina von Turow (42).

Selskap:

FNDR (uttales finder).

Forretningsidé:

Gjøre det enklere for folk å handle lokalt i stedet for på nett.

Ambisjon:

Skape kundevekst for lokale Oslo-butikker. Deretter utenlands tidlig neste år.

Finansiering:

Fått inn rundt 4 mill. kr. etter at andre emisjon nettopp er ferdig.

Eiere:

Hovedaksjonær er gründeren. Andre investorer er Kjetil Holta, Lars Ove Løseth, Inge Berqvam, Øystein Aurlien, Thomas Jung og Johnny Coyne.

– Jeg er ikke helt A4, sier Ina von Turow til Finansavisen.

– Men så er jeg også sikker på at mange som har fått til ting har valgt å gå mot strømmen på riktig tidspunkt.

42-åringen har bodd i ti land på fire kontinenter, er siviløkonom og filosof, ble sendt på kostskole i Sveits som tenåring, hadde sin første jobb i McKinsey i Wien, har jobbet med finans i London og drevet to byggefirmaer i Norge.

– Jeg har tidligere hatt god råd, og hadde spart opp nok kapital til å drive dette så lenge at jeg ble interessant for investorer, sier von Turow om sitt eneste barn: plattformen FNDR, som uttales «finder».

– Og så er jeg besatt av spillteori. Mye av det jeg gjør, styres ut fra spillteori. Det forklarer også hvorfor jeg startet FNDR. Jeg vil aldri forstå hvorfor våre styringsorganer ikke trekker mer lærdom fra spillteoriens nobelprisvinnende visdom: godt koordinert samarbeid lønner seg. Ved å bruke spillteoriens tankegods kan man ligge et par sjakktrekk fremover i tid, og ikke bare kave med motreaksjoner mot uønskede utviklinger etter at de har funnet sted.

Les også: Nordmenn handler stadig oftere på nett

– Midt i en episk kamp

Gründeren har nå bodd i Norge i åtte år, og da hun flyttet til leiligheten i Bogstadveien, havnet hun midt i prosjektet «Nye Bogstadveien». I årevis pågikk byggearbeidene, og det ble kroken på døren for flere butikker.

– Jeg ble skremt av hvor raskt det urbane forvitrer. Jeg mener vi står midt oppi en episk kamp mellom enorme økonomiske krefter og våre individuelle by-sjeler. Vi våger å utfordre disse kreftene. Denne lille loppen av en utfordrer ble lansert dagen etter Black Friday i fjor. Datoen valgte vi bevisst; «A new dawn».

Von Turow er overbevist om at det finnes en annen samfunnsmodell enn den som innebærer sentrumsforvitring og grenseløs reklame som invaderer folks private rom enten de ber om den eller ei.

– Store, mektige byer forvitrer

– Ildsjelene på FNDR-teamet står for det motsatte av det jeg kaller «Amazonifisering». Ingen bryr seg om helheten. Det handler bare om at alle skal ha de billigste lagerlokalene, de laveste kostnadene og de høyeste volumene. Store, mektige byer forvitrer, og det skjer bit for bit. Når et byområde mister mangfoldet, mister det også fottrafikk. Se bare på Kvadraturen. Etter klokken 18 vet vi jo hvilken næring som råder der. Tomme kvartaler fører til kriminalitet. Denne utviklingen går raskere enn vi tror. Personlig tror jeg at det Dagfinn Nordbø kaller «kjedehelvetet» bare er forrommet til den urbane død.

Redningen mener von Turow er den digitale plattformen FNDR, som tilbyr lokale byområder muligheten til koordinert samhandling. Da hun flyttet til Majorstuen begynte hun å snakke med butikker om deres markedsføringsstrategi.

Les også: – Da erstatter det både kontanter og kredittkort

– Alt annet er bare støy

I 2.000 timer har hun og teamet banket dører og hørt på utfordringene til butikkene. De fleste hadde ingen markedsføringsstrategi i det hele tatt. I beste fall en masseutsendelse av en sms til en pris på 36.000 kroner i året.

– Det verste av alt, er at den sms'en ikke blir godt mottatt. Selv vil jeg bare ha en melding om et godt tilbud akkurat når jeg går forbi de butikkene jeg har sagt at jeg vil ha tilbud fra. Ingen andre. Alt annet er bare støy.

FNDR har nå fått mange butikker til å forstå at det ikke er de som skal bestemme hvem som skal få se deres reklame. Det er bare de kundene som selv har bedt om å få reklame som skal få den. Nå har 160 butikker koblet seg til plattformen. Målet er 500 butikker i Oslo innen utgangen av året.

Betaler med appen

Appen fungerer slik at kundene selv kan bestemme hvilke merker, butikker eller kategorier de vil følge. For butikkene som legger seg inn, er det gratis. Når en kunde handler gjennom FNDR-appen, foregår transaksjonen i butikken der og da. Det blir mindre plunder og heft for de som står i kassen, og det er enkelt for kunden. FNDR får 5 prosent av beløpet det handles for. Disse 5 prosentene deles med partneren Nets. Nå har FNDR også startet et pilotprosjekt med BankAxept. Von Turow tror betaling gjennom mobil vil bli dominerende i årene som kommer.

– Når kundene handler gjennom appen, slipper de å lete i butikken og de slipper å hente varene på postkontoret senere.

Kundene setter opp hva de vil ha informasjon om. Det kan være alt fra kun varer som er på salg til hvilken radius de skal være unna butikken, eller kanskje de har et budsjett å forholde seg til. Da kan de sette opp at de ikke vil ha informasjon om varer som koster mer enn for eksempel en tusenlapp.

– Foreløpig har jeg bare én inntektskilde, men inntektskilde nummer to kommer. Og det er her det begynner å bli interessant. For første gang i historien får fysiske butikker klikkhistorie. Hvem som kjøper hva, hvor mange som søker, lagrer, fysisk var i nærheten, faktiske kjøp og gjentatte kjøp. Og hvordan de gikk inn; via merke, kategori eller butikker. Når basen blir bra nok, kan vi selge denne informasjonen til butikkene. Alle brukerprofilene er anonyme, så vi ligger tre skritt foran det nye GDPR-direktivet.

Les også: KrF vil fjerne avgiftsfritak på netthandel fra utlandet

Vil gå utenlands neste år

– Hva er ambisjonen din?

– Verdensherredømme! Det er litt flåsete sagt, men det jeg håper er at vi skal få fart på lokal handel i den grønne byen Oslo er i ferd med å bli. Og at denne modellen skal spre seg. «Lille Oslo viser vei», ville vært en perfekt overskrift på CNN.

– I mellomtiden satser vi på å bli den lille pølsesjappa som tilfeldigvis ble stor. Vi regner med å få konkurrenter, men det betyr i så fall at det mine to heltidsansatte og jeg driver med, er interessant. Planen er å gå utenlands tidlig neste år. Vi har allerede to utenlandske investorer nettopp fordi de ønsker å ta teknologien i bruk der de er. Teknologien er laget for å kunne spres utenlands umiddelbart.

– Butikkene vet de må digitalisere, og FNDR er det enkleste. Det tar bokstavelig talt tre minutter å lære seg. Til nå har jeg aldri møtt noen som ikke har fått det til. Det er ikke mulig å få det grønnere enn å kunne handle lokalt til fots!

Artikkelen ble først publisert i Finansavisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Tyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger
Siste nytt
16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenTyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger
Populært