Meny

Toppsjef i japansk stålgigant går av etter juks

Presidenten og styreformannen i den japanske metallgiganten Kobe Steel, Hiroya Kawasaki, kunngjorde mandag sin avgang, etter avsløringer om omfattende juks med produktkvalitet. Foto: Shizuo Kambayashi / AP
Presidenten i den japanske metallgiganten Kobe Steel trekker seg etter avsløringen om at selskapet har jukset med kvaliteten på sine produkter.

En intern gransking avdekket sist høst at det var jukset med dataene for 19.300 tonn aluminiumsprodukter, 2.200 tonn kobberprodukter og 19.400 enheter støpegods av aluminium fra Kobe Steel.

Store produsenter av fly- og forsvarsmateriell, som Mitsubishi Heavy Industries, Kawasaki Heavy Industries og IHI, har brukt produkter fra Kobe Steel. Det har også bilprodusenter som Toyota, Nissan, Honda, Mitsubishi, Subaru og Mazda.

Japans lyntog Shinkansen er også bygd med metall fra selskapet, i likhet med hurtigtog i Storbritannia. Europeiske flyprodusenter sto også på kundelista, og avsløringen fikk derfor store følger.

Mandag kunngjorde Kobe Steels president Hiroya Kawasaki, som også har vært styreformann i konsernet, sin egen avgang. Det skjedde med et dypt bukk under en pressekonferanse i Tokyo.

– Helt siden grunnleggelsen for 112 år siden har Kobe Steel vært avhengige av tillit fra kunder, partnere, aksjeeiere og en rekke andre. Den siste tids tap av tillit er dypt beklagelig, heter det i en kunngjøring fra selskapet.

Hiroya Kawasaki blir sittende i sjefsstolen til 1. april, og det er ikke kjent hvem som vil overta etter ham.

Privatøkonomi
Populært