Meny

Tyskland: Trump-toll kan utløse handelskrig

Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel ber EU om å reagere bestemt på USAs foreslåtte ståltoll. Her er Gabriel sammen med statsminister Angela Merkel i Berlin onsdag. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
President Donald Trumps foreslåtte stål- og aluminiumstoll kan utløse en handelskrig med Europa som bare vil gagne andre, advarer Tysklands utenriksminister.

Sigmar Gabriel ber EU om å komme med en bestemt reaksjon på USAs varslede tollsatser. Utenriksministeren mener forslaget om 25 prosent importtoll på stål og 10 prosent på aluminium vil sette tusenvis av europeiske arbeidsplasser i fare.

– Det er ingen urettferdig konkurranse eller prisdumping fra verken tyske eller europeiske selskaper, understreker Gabriel, som ber Trump tenke seg om en gang til.

– Trusselen om en vanskelig handelsstrid mellom USA og Europa er verken i Europas eller USAs interesse, sier den tyske utenriksministeren og minner om visdomsordet «når to kjemper mot hverandre, gagner det den tredje».

Les også: Hydro-aksjen falt etter Trumps varsel om toll på stål og aluminium

Varsler dyrere biler

USAs handelspartnere – inkludert Norge og EU – har reagert skarpt på den varslede tollen. Den japanske bilprodusenten Toyota har varslet dyrere biler som en direkte konsekvens.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker var raskt ute med å si at EU i løpet av de nærmeste dagene vil komme med et motsvar til de økte tollsatsene, mens utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) like raskt gikk ut og betegnet det planlagte handelshinderet som «alvorlig og bekymringsfullt».

Det er så langt ikke klart hvilke varer som rammes eller om det blir gjort unntak for enkelte land. Tiltakene skal signeres av presidenten til uken.

Les også: Trump vil innføre høye tollsatser på stål og aluminium

Norge blir lite berørt

Selv om aluminium og stål er viktige eksportvarer for Norge, går mindre enn én prosent av den aktuelle eksporten til USA. Det ser derfor ut til at lite av norsk eksport vil bli direkte berørt i første omgang, ifølge Søreide.

De indirekte konsekvensene er hun imidlertid mer bekymret for, dersom andre land velger å stenge sine markeder som respons på USAs varslede tiltak.

Privatøkonomi
Populært