LO: – Burde ikke være regjeringens oppgave å tilrettelegge for dumping

Color Line kan nå flagge ut. Arkivfoto.
Color Line kan nå flagge ut. Arkivfoto. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

LO mener regjeringen gir Color Line muligheten muligheten til å erstatte norske sjøfolk med mannskap på lønnsnivåer man ikke kan leve av i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag ble det kjent at regjeringen har besluttet å la Color Line flagge ut Kiel-fergene til Norsk internasjonalt skipsregister (NIS). Det innebærer at norske sjøfolk kan bli erstattet med rimelig utenlandsk arbeidskraft.

– Regjeringen gir nå Color Line muligheten til å kvitte seg med 700 sjøfolk på norske lønninger, og erstatte dem med mannskap på lønnsnivåer man ikke kan leve for i Norge, slår LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik fast i en pressemelding.

Hun mener det er trist og oppsiktsvekkende at regjeringen legger til rette for å legge ned såpass mange arbeidsplasser.

– Det er også et faktum at endringene er helt unødvendige. Color Line har konkurransedyktige rammevilkår i dag, og leverer svært gode resultater med norske ansatte, legger Hessen Følsvik til.

Bakgrunn: Sjømannsorganisasjonene tapte Color Line-kampen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skuffet over beslutningen

Hessen Følsvik mener de ansatte i Color Line har bidratt aktivt til rederiet gjør det godt i konkurransen om passasjerene.

– Det burde ikke være regjeringens oppgave å tilrettelegge for dumping av lønns- og arbeidsvilkår.

Johnny Hansen, Norsk Sjømannsforbunds leder, uttrykte også stor misnøye med regjeringens beslutning i går.

– Jeg er skuffet. Jeg hadde faktisk håpet at det faktum at situasjonen har forandret seg såpass mye de siste årene ville påvirke beslutningen, men der tok jeg skammelig feil, uttalte han til Sysla.

Mener vilkårene er bedre enn på lenge

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen mener beslutningen vil sikre flest mulig arbeidsplasser på lang sikt.

– Vi har hatt en kraftig styrking av ordningene for sjøfolk i vår periode og vilkårene er bedre enn på svært lenge, og selv om denne vurderingen var vanskelig mener jeg beslutningen sikrer flest arbeidsplasser best på lang sikt. Som utvalget som vurderte dette påpekte, er alternativet at opp mot 2.500 arbeidsplasser kunne stått i fare om vi ikke gjennomførte endringen, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NTB.