Meny

– Superrike nordmenn lar seg lokke av Italias skattefordeler

VERDENSKJENT: Den verdenskjente Milano-domen ligger til høyre for inngangen til den nesten like kjente Vittorio Emanuele II-galleriaen. (Foto: Bjørn Moholdt)
Italia innfører skattefordeler. Kan bli det nye skatteparadiset for rike nordmenn.

Italias økonomi sliter fortsatt etter økonomiske nedgangstider. I et forsøk på å tiltrekke seg rike utlendinger med frisk kapital har myndighetene gått ganske drastisk til verks:

Italienske skattemyndigheter har innført skattefordeler som skal lokke ultrarike utlendinger å bosette seg i landet. De må kun betale en flat skatt på 100.000 euro, uavhengig av inntekt og formue.

– Vi har fått forespørsler fra minst 150 personer. Noen av dem har en formue på flere hundre millioner euro, sier Fabrizio Pagani i det italienske finansdepartementet til Bloomberg.

– Vi snakker om veldig rike personer

Som forventet er rike amerikanere, russere og sveitsere blant dem som har vist   interesse for muligheten til å bosette seg i Italia grunnet gunstige skattefordeler.

– Nordmenn og tyskere har også vist interesse. Nå snakker vi ikke bare om finansfolk, men også kunstsamlere. Vi snakker om veldig, veldig rike personer, sier Pagani til Bloomberg.

Å innføre skattefordeler for utenlandske millionærer og milliardærer, er en velkjent taktikk for å øke investeringer i hjemlandet etter nedgangstider. Portugal har allerede lykkes med dette.

Pagani i det italienske finansdepartementet forventer at rike utlendinger kommer til å bosette seg i Milano, Venezia og rundt foten av Alpene.

Les også:  Berlusconi herjer i både EU og Italia

Valg skaper økonomisk usikkerhet

Ferske makrotall viser at Italias økonomi vokste med 1,4 prosent i 2017.

Dette er den høyeste vekstraten på syv år, men likevel langt bak eurosonens samlede vekst for fjoråret, som lå på 2,5 prosent, ifølge NTB. Italias økonomi er fortsatt 6 prosent lavere nå enn før finanskrisen rammet i 2008.

Usikkerhet rundt valget i Italia skaper også usikkerhet i finansmarkedet. Dersom ingen partier makter å sikre flertall og det lange forhandlingsrunder før en ny regjeringen er stablet på bena, vil det skape ytterligere økonomisk usikkerhet.

Det vil også være et slag i ansiktet på investorer og finansmarkedet på verst mulig tidspunkt, forklarte Nicola Nobile ved Oxford Economics til NTB på mandag.

Privatøkonomi
Populært