Gjennomgang: Norske toppledere tjener 3.431 kroner timen

Det er administrerende direktør i Marine Harvest Alf-Helge Aarskog som tjener mest av topplederne, ifølge oversikten.
Det er administrerende direktør i Marine Harvest Alf-Helge Aarskog som tjener mest av topplederne, ifølge oversikten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Topplederne i de 100 største selskapene i Norge tjener 13 ganger så mye som gjennomsnittslønnen, ifølge en ny oversikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frifagbevegelse.no har gått gjennom årsregnskapene til de 100 største selskapene i Norge basert på Kapitals liste, og hentet ut lønnsinfo for toppsjefene for 2016.

Regnestykket viser at en toppleder i løpet av knappe 21 arbeidsdager har tjent like mye som en gjennomsnittlig norsk arbeidstaker i løpet av et år, skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Topplederne i selskapene har en snittlønn på omtrent 6,7 millioner kroner, omtrent 13 ganger så mye som den norske gjennomsnittslønnen på 524.600 kroner. I snitt tjener lederne 3.431 kroner timen og 25.736 kroner dagen.

Det er administrerende direktør Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest som tjener mest av de 100 topplederne. Han hadde godtgjørelser fra selskapet på nesten 19 millioner kroner i 2016.

For de tre største selskapene i landet er topplederlønnen som følger: Eldar Sætre i Statoil: 11,4 millioner kroner, Sigve Brekke i Telenor: 9,1 millioner kroner og Svein Tore Holsether i Yara International: 10,4 millioner kroner.

Med i utregningen er fast årslønn, bonus og andre godtgjørelser. I tillegg inkluderer tallene aksjebasert avlønning der det er oppgitt.

Personvernpolicy