Meny

Det store partnerbyttet

Managing partner i Brækhus, Stein E. Hove (ryggen til) ønsker velkommen til Eivind Arntsen (f.v.), Johan Hveding, Erling Keyser, Christian Engelstad og Christoph Morck som møter første dag som partnere i advokatfirmaet. Foto: Iván Kverme
Noen jobber iherdig i over 20 år for å nå toppen i advokatbransjen. Denne uken fikk mange vite at målet endelig var nådd.

Å bli partner i et advokatfirma er den ultimate drømmen for mange jurister. Gjennom flere år klatrer de langsomt oppover karrierestigen. På veien opp gir mange avkall på et normalt familieliv, vennemiddager, skiturer og foreldremøter. I stedet velger de sene kvelder på kontoret og beinhard jobbing fra mandag til søndag, bare for å komme i betraktning som partner.

Når man vil topps, betyr ikke det bare mer makt og flere spennende arbeidsoppgaver, men som regel også et kraftig inntektshopp og økonomisk handlefrihet. Det kan være motivasjon nok for mange.

Snittinntekt på 7,8 millioner

Finansavisens årlige undersøkelse om lønnsnivået blant norsk advokatpartnere viser at de tjener langt mer enn en gjennomsnittlig lønnsmottaker i Norge. I 2016 var snittet av ligningsinntekten blant 1386 mannlige partnere 3,7 millioner kroner. Blant 248 kvinnelige partnere var tallet 2,5 millioner.

Likevel er dette for lave lønninger å regne, om man jobber for de aller største advokatfirmaene. Hos Thommessen hadde de 48 partnerne en snittinntekt på 9,6 millioner i 2016 og hos Schjødt, som er kjent som Norges mest lønnsomme advokatfirma, var snittinntekten til de 66 partnerne nesten 7,8 millioner kroner det året.

Lønnen man får som partner baserer seg på en kombinasjon av ansiennitet, antall timer man fakturere klienter og om man har lederansvar innad i firmaet.

Bransjens mest ettertraktede

Denne uken var det også et lederskift på øverste nivå i fire store advokatfirmaer. En av Norges mest anerkjente forretningsadvokater, Morten Goller (49), rykket opp og skal lede Wiersholm de neste årene.

Morten Goller har bare jobbet tre år i Wiersholm før han nå inntar lederstolen i advokatfirmaet. Fptp: Wiersholm

Han overtar for Nils H. Thommessen som har vært sjef i seks år. I DLA Piper er det nå Kaare Oftedal som har overtatt lederrollen etter Hans Christian Brodtkorb. Han avanserer til rollen som arbeidende styreformann for DLA Piper Nordic. I Kvale trer Jens Brede til side til fordel for Øystein Løken og for tredje gang skal Erling Ueland være partner i Schjødt. Han overtar for Dag Sigvart Kaada.

Goller, som er en av Wiersholms mest inntektsbringende advokater og kåret til bransjen mest ettertraktede advokat i Finansavisens årlige advokatundersøkelse, vil forsøke å kombinere rollen som advokat samtidig som han skal være leder. Det krever streng arbeidsdisiplin og man må være god til å delegere.

– Jeg skal forsøke å dele tiden min mellom å være advokat for klientene mine og sjef for Wiersholm, sier Goller.

At han ble spurt om å ta over lederrollen i advokatfirmaet ser han på som en stor tillitserklæring fra de andre partnerne.

Les også:   Fem stjernefond - og ett som går på en stjernesmell

Snittalder på 42 år

Partnere blir tatt opp gjennom hele året, men fra 1. januar hvert år er det spesielt mange som kan titulere seg som partner.

En gjennomgang Finansavisen har gjort hos 27 advokatfirmaer viser at 58 personer er opptatt som partnere fra nyttår. 16 av dem er kvinner, mens resten er menn. Det utgjør en kvinneandel på 28 prosent. 34 av partnerne har nådd statusen etter internt opprykk. Noen er hentet utenfra, for eksempel fra Regjeringsadvokaten, en domstol eller fra Statoils juridiske avdeling. Noen lokkes fra et selskap til et annet med løfte om partnerskap, mens andre er allerede partnere hos en konkurrent, men vil skifte beite.

Den yngste som er blitt utnevnt til partner i år er Christian Nicolai Hals. Han er bare 31 år og jobber med juridiske spørsmål knyttet til olje- og gassindustrien hos advokatfirmaet Thommessen.

Advokat Erling Lind som jobber med offshore og shippingjus, er dobbelt så gammel som Hals og den eldste til å flytte på seg. I en alder av 62 år går han fra Wiersholm hvor han har vært i 35 år til Ro Sommernes. Snittalderen på de 58 som er utnevnt til partner er 42 år. Legger man til grunn at mange begynner å studere kort tid etter videregående, så har flere studert og jobbet med jus i over 20 år før de oppnår partnerstatus.

Les også:   Norwegian må bytte Dreamliner-motorer for 6,8 milliarder

Tøff kamp

Veien til partnerstatus starter som fullmektig – enten ved et advokatkontor eller i en domstol. Kampen om disse stillingene er tøff. I ung alder har man som regel ikke så mange resultater å vise til, så gode karakterer fra jusstudiet er kjekt å ha når man skal konkurrerer jobber.

Mange får en fot innenfor gjennom jobber i studietiden. Besøker du de store advokatfirmaene i Oslo og Bergen, er det stor sannsynlighet for at resepsjonisten du møter er en jusstudent.

Når man har prosedert et visst antall sivile saker i retten, tatt et kurs på et 40-talls timer og bestått en prøve, kan man oppnå advokatstatus. Da er man på det andre trappetrinnet mot toppen hvor partnerne står.

Etter en periode som advokat kan man bli forfremmet til senioradvokat. Resultatene du leverer avgjør hvor fort du når det nivået. For noen kan det ta flere år. Deretter er det noen som blir assosierte partnere. Da vet de at en posisjon i den innerste kretsen er innen rekkevidde, kanskje i løpet av et år eller to.

– Jeg har håpet på og trodd på det, sier Christoph Morck (42) som fra nyttår ble partner i Brækhus etter et internt opprykk. De siste 18 månedene har han sett tre andre kolleger blitt partnere.

Morck er tysk, men har bodd 12 år i Norge. Han er en av få som kan praktisere som advokat i to land, noe som gir ham et fortrinn mot andre advokater, både når det gjelder å sikre seg klienter, men også for å nå toppen av advokatstigen.

Les også:   Betalte 627,7 milliarder kroner med kort

Gjennomgått transformasjon

For å bli partner må nemlig enten noen av de som allerede er partnere slutte eller advokatfirmaet må bestemme seg for å utvide antall partnere. Noen blir partnere etter et langt karriereløp i samme firma, mens andre klatrer ved å skifte bytte arbeidsgivere som lokker med ansettelse på et høyere trinn i verdikjeden om man kommer til dem.

Advokatfirmaet Brækhus har ved årsskiftet utnevnt fem nye partnere. Tre er hentet inn fra konkurrenter, mens to har rykket opp internt, blant annet Morck. De fire andre er Erling Keyser (42), Johan Hveding (52), Eivind Arntsen (42) og Christian Engelstad (37). Sistnevnte har også rykket opp internt.

Administrerende partner Stein E. Hove er svært fornøyd med rekrutteringen av de tre som kommer utenfra. De skal blant annet styrke Brækhus innenfor arbeidsrett og fast eiendom.

De siste to årene har selskapet gjennomgått en transformasjon som har blitt lagt merke til i advokatkretser. Omsetningen har økt med 20 millioner på de årene, navnet er endret og man har flyttet inn i nye lokaler. Men først og fremst forsøker Brækhus å ta en posisjon innenfor digitaliseringen som nå skyller inn over advokatbransjen.

– Det er tre teknologiske områder vi utforsker. Det er automatisering og digitalisering av arbeidsoppgaver, blockchain-teknologi og kunstig intelligens, sier Hove.

Det siste området beskriver han som en kreativ prosess det er vanskelig å se hvor utviklingen vil føre hen.

– Vi prøver og feiler, men det må vi skal vi lykkes.

– Kan det hende at dere som advokatkontor en dag ansetter programmerere som kan skrive algoritmer som kan tolke store mengder data?

– Ja, det skal man ikke se bort fra, men inntil videre samarbeider vi med eksterne selskaper, sier Hove.

Menn dominerer

Advokatbransjen har til alle tider vært et mannsdominert yrke. Den spede begynnelsen startet på 1600-tallet, men det var først i 1904 at kvinner fikk lov til å representere en klient i rettsapparatet. Så sent som i 1983 fikk vi landets første kvinnelige statsadvokat, da Ellen Holager Andenæs (70) ble utnevnt. I dag driver hun Andenæs Aaløkken Veum Advokatfirma. Det er ett av tre advokatfirmaer Finansavisen har registrert har flere kvinnelige partnere enn mannlige. De to andre er Adviso Advokatfirma i Ålesund og Advokatfirmaet Lund & Co i Oslo.

Grunnleggeren Caroline Lund kan fra nyttår skilte med fem kvinnelige og tre mannlige partnere i firmaet etter at Hanne Strand (33), Ina Storstrøm (34) og Norunn Løkken Sundet (41) fikk partnerstatus. Det jobber til sammen 24 mennesker i selskapet.

De fleste advokatfirmaene opererer med aldersgrenser for partnerskapet. Det betyr at jo eldre man blir, jo mindre del av overskuddet får man, man må fase klientene sine over til yngre advokater.

Man mister ikke jobben, men innflytelsen og posisjonene man kanskje en gang hadde i firmaet blir redusert. Mange velger å flytte på seg når de opplever hverdagen slik.

62 år gamle Erling Lind er en av veteranene blant norske forretningsadvokater.

Ved nyttår sa han farvel etter 35 år i Wiersholm og begynte som partner i Advokatfirmaet Ro Sommernes.

– Jeg følte at om skulle jeg gjøre noe annet, så var tiden inne nå, før det ble for sent, sier Lind.

Sikret seg tungvekter

Han startet i sin tid med strafferett og har vært innom en rekke fagfelt opp gjennom årene, men han har gjort seg spesielt bemerket innen offshore- og shippingjus. Han har blant annet vært den faste advokaten til milliardæren John Fredriksen i årevis. Nå gir han råd til investoren Tor Olav Trøim, som var Fredriksens nærmeste medarbeider i 19 år og var med å øke formuen til Norges rikeste nordmann fra 3 til 100 milliarder kroner.

(Saken fortsetter under)

Managing partner Erik Sandtrø og partner Henrik A. Christensen (begge ytterst) i Advokatfirmaet Ro Sommernes har hentet inn tungvekteren Erling Lind fra Wiersholm og hans kollega Lynne Skajaa. Foto: Iván Kverme

Det er ikke hver dag Ro Sommernes, som er mest kjent for insolvens- og restruktureringsarbeid, tar opp nye eksterne partnere. Det er fem år siden sist. Fra Wiersholm kommer også Lynne Skajaa (50) som har jobbet tett med Lind i mange år. Hun rykker opp fra posisjonen som senioradvokat til partner i Ro Sommernes når hun nå melder overgang.

Duoen tar med seg en rekke klienter og omsetning fra Wiersholm, blant annet Trøim.

Det gleder Henrik A. Christensen, en av Ro Sommernes’ mest profilerte partnere.

– Med de to på laget, som vil styrke oss innenfor shipping og offshore som er vårt nye satsingsområde, så regner vi med å runde 100 millioner i omsetning i år, sier Christensen.

Les også:   Næringslivstopper varsler magert lønnsoppgjør

Internasjonale ambisjoner

En internasjonal trend som også har nådd Norge, er fremveksten av advokatfirmaer som satser på nisjer innenfor jusen. De siste årene har det dukket opp aktører som enten bare driver med entrepriserett, juridisk rådgivning mot olje og gass-sektoren eller advokatfirmaet som forsvarer personer som anklages for økonomisk kriminalitet. Felles for dem alle er at de nystartede selskapene gründes av utbrytere fra større advokatfirmaer.

På nyåret så et nytt slikt nisjeselskap dagens lys. Det heter IBF Legal og skal bistå forsikring-, bank og finansnæringen. Navnet er en forkortelse for Insurance, Banking og Finance og advokatfirmaet har ambisjoner om å kapre både norske og internasjonale kunder.

Advokatene Tommy Christiansen (42), Joakim Bakke-Nielsen (44) og John G. Flatabø (49) har karrierer fra Statoil, Zürich Forsikring, KLP og Storebrand, og har representert norske og internasjonale banker og forsikringsselskaper i en rekke høyprofilerte saker som har versert for retten. Bakke-Nielsen har også vært lagdommer.

Det var via en felles bekjent at Joakim Bakke-Nielsen fikk kontakt med John G. Flatabø for å lufte en ide om å starte et nisjeadvokatfirma rettet mot finans-, bank- og forsikringsbransjen.

(Saken fortsetter under)

Advokatene Tommy Christensen (f.v.), Joakim Bakke-Nielsen og John G. Flatabø har nettopp flyttet inn i nye lokaler hvor de skal drive advokatfirmaet IBF Legal. Foto: Iván Kverme

De møttes og fant tonen, og etter hvert var Tommy Christiansen, som tidligere hadde jobbet med Bakke-Nielsen, også en del av prosjektet.

Den nisjen de sikter seg inn mot er en hybrid av konkurrenter som jobber med forsikringstvister knyttet til skade og oppgjør. De to største i dette markedet er advokatfirmaene Riisa & Co og Kogstad Lunde & Co.

– De jobber med rene skadesaker, hvor man tvister om ansvar og hvor stor erstatning som skal utbetales. Vi skal også tilby juridisk rådgiving om regulatoriske forhold i finans og forsikringsbransjen og hjelpe kunder med forsikringsformidling og bistå kunder så de unngår underdekning, sier Bakke-Nielsen.

De tre mener det bare er de største advokatfirmaene og noen større konsulentselskaper som kan tilby en slik bredde, og i dette markedet vil IBF Legal kapre markedsandeler.

Flatabø mener de kan bruke pris som et virkemiddel mot konkurrentene.

– Men er lavere salær noe selv store finans og forsikringsselskaper med høy omsetning og store overskudd er opptatt av?

– Ja, det er de. Vi merker godt at det er priskonkurranse i markedet, sier Flatabø.

– Vi kan drive et litt mer magert opplegg selv i fine sentrale lokaler, fordi vi ikke så store overhead-kostnader som de største advokatfirmaene. Dermed kan vi også tilby konkurransedyktige priser, sier Bakke-Nielsen.

Nøkternt budsjett

Nå er det mindre enn én uke siden startskuddet gikk. Foreløpig er bare de tre advokatgründerne på plass. Når de ikke er i møter med klientene, bruker de tiden på å pakke ut av flytteesker, fylle hyller med juridisk litteratur og skape en så god og trivelig kontoratmosfære som mulig.

De ser for seg at de snart blir flere enn tre. Målet er å få på plass støttefunksjoner som en sekretær, og kanskje en advokatfullmektig eller to. På sikt vil de også ha inn flere partnere.

Flatabø var partner i syv år hos Gille Advokater før han etablerte IBF Legal med sine to kompanjonger. Han er temmelig trygg på at det skal gå bra. Han og kollegene er sikret lønn fra første arbeidsdag.

– Jeg har kunder som har valgt å følge med meg videre, sier han.

Bakke-Nielsen drev et advokatfirma sammen med advokat Karoline Henriksen før deres veier skiltes. Også han har med seg kunder fra forrige sted. Henriksen har løst utfordringen ved å rekruttere Eivind W. Grande fra Codex Advokat i Oslo, og firmaet er omdøpt til Henriksen Grande & Co.

– Vi vil ha en god omsetning og har ingen problemer med å fylle dagene allerede, sier Bakke-Nielsen.

I år har de budsjettert med 12 millioner i omsetning, men mener det er nøkternt.

– Jeg mener det bør være mulig å omsette for 15 millioner og håper på det, sier Bakke-Nielsen.

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 6. januar

Privatøkonomi
Populært