NHO-sjefen: Gullalderen er bak oss

NHO-sjef Kristin Skogen Lund har klare forventninger til regjeringen i årene framover. Ytterligere kutt i selskapsskatten og bedre tilgang til internasjonale markeder er to stikkord.
NHO-sjef Kristin Skogen Lund har klare forventninger til regjeringen i årene framover. Ytterligere kutt i selskapsskatten og bedre tilgang til internasjonale markeder er to stikkord. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge står ved et veiskille, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund. Hun mener regjeringen må legge forholdene bedre til rette for nye lønnsomme arbeidsplasser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Åtte av ti bedrifter svarer i en undersøkelse som er utført for NHO, at de har som mål å skape nye arbeidsplasser. Men da er de også avhengig av god jobbskapingspolitikk, sier Skogen Lund til NTB.

Hun har klare krav og forventninger til regjeringspartiene, som 2. januar innleder forhandlinger med Venstre om en ny politisk plattform for resten av stortingsperioden.

– Regjeringen må prioriterer tiltak som stimulerer til å skape flere lønnsomme arbeidsplasser, sier NHO-sjefen.

Les også: NHO klager sukkeravgiften inn for ESA

Selskapsskatt

Selskapsskatten skal kuttes ytterligere fra 24 til 23 prosent i 2018, men dette er ikke nok for NHO. Arbeidsgiverorganisasjonen vil på sikt ned på 20 prosent.

– Vi må ha et rettferdig skattesystem som er internasjonalt konkurransedyktig, slik at vi legger til rette for investeringer og næringsvirksomhet i Norge, sier Skogen Lund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til nye kutt i selskapsskatten krever NHO at det framover satses mer på etter- og videreutdanning, samt at et teknologiløft sikres for hele utdanningsløpet. Samferdsel og infrastruktur er et annet hovedspor for NHO.

– Vi må ha gode veier, jernbane og en infrastruktur som gjør at folk kommer seg på jobb og at bedriftene får råvarer inn og ferdige produkter ut, sier hun.

Les også: NHO-topp hardt ut mot AFP-ordningen

Øyeåpner

NHO-sjefen mener brexit og tegn til økende proteksjonisme bør være en øyeåpner for Norge. Å hegne om EØS-avtalen og sikre næringslivet tilgang til internasjonale markeder bør være en hovedprioritering for regjeringen i 2018, framholder hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle forsøk på å hindre handelsdeltakelse og skape økt usikkerhet, vil være skadelig for norsk økonomi og norske arbeidsplasser, sier Skogen Lund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun viser til at verdien av Norges eksport og import av varer og tjenester i 2016 utgjorde hele 70 prosent av Norges samlede bruttonasjonalprodukt.

– Gjennomsnittet for alle verdens land er omkring 45 prosent. Utenrikshandelen betyr altså mer for Norge enn for de fleste andre land, sier hun.

Les også: Rapport: – Flere jobber lenger med AFP

Handelsavtaler

Ved siden av å styrke EØS-avtalen mener NHO-sjefen at Norge raskt og parallelt med EU, får på plass en handelsavtale med Storbritannia samt sikrer nye frihandelsavtaler med land som Kina, Japan, India, Brasil og Mexico.

– Vi har tro på at regjeringen vil levere, men det er likevel verdt å legge ekstra vekt på dette ved inngangen til 2018, sier Skogen Lund.

Når NHO trommer sammen til sin store årskonferanse 9. januar er det økonomiske bakteppet langt lystigere enn hva tilfellet var året før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NHOs siste kvartalsrapport anslår at arbeidsledigheten vil falle til 3,8 prosent neste år, samtidig som sysselsettingen øker med rundt 1 prosent. Veksten ventes å ta seg opp i 2018 og bli enda sterkere i 2019.

Men Kristin Skogen Lund advarer mot å lene seg tilbake.

Les også: Angela Merkel sier nei til NHO og Erna Solberg

– Gullalderen over

Norge står ved et veiskille og gullalderen ligger bak oss, fastslår NHO-sjefen.

– Med synkende oljeinntekter og økende utgifter framover må vi ta grep for å opprettholde velferden vår. En av løsningene som perspektivmeldingen peker på, er at vi må jobbe mer og at flere må ut i jobb, sier hun.

Samtidig finner Skogen Lund grunn til å glede seg over positive signaler, som at investeringsnedgangen i petroleumsnæringen har bremset opp og at bedriftenes investeringer også tar seg opp i fastlandsøkonomien.

Spørsmålet om de lysere tidene vil gi seg utslag i en høyere ramme for lønnsoppgjøret i 2018 enn årene før, besvarer hun slik:

– Det vil lønnsforhandlingene avgjøre.