Meny

«Slakteren» fra Finland skal gi 6000 sparken

<p>PÅ DAGSBESØK: Casper von Koskull er i Oslo for å møte kunder. Samtaler med ansatte om nedbemanningsprosessen sto ikke på agendaen denne gangen.</p>
PÅ DAGSBESØK: Casper von Koskull er i Oslo for å møte kunder. Samtaler med ansatte om nedbemanningsprosessen sto ikke på agendaen denne gangen. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen

Casper von Koskull ga opp en karriere med puck og kølle. Nå tar han kniven fatt for å slanke Nordea, men nekter å kalle det for nedskjæring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er bare Casper, sier han til Finansavisen.

Mannen som går inn gjennom skyvedørene er lav av vekst. Kroppen er robust. Håret ligger i en midtskill. Han er finsk, og som mange andre i Finland ville han bli profesjonell hockeyspiller. I Tampere startet han en karriere som endte før den kom i gang, 17 år gammel. Han var ikke god nok.

– Jeg hadde ikke talent. Jeg måtte innse realitetene.

Det er realitetene Casper von Koskull snakker om nå også. Det er derfor han har sagt at Nordea skal ha 4.000 færre ansatte om fire år. Tallet blir 6.000 hvis du tar med de innleide konsulentene som også skal bort.

– Det snakkes om nedbemanning, men det er et strukturelt spørsmål som gjelder hele finansbransjen. Det gjelder oss, andre banker, men også hele samfunnet, sier von Koskull.

Les også: Gjenreiser hotell som ble slaktet av Hellstrøm

Bankens kuttplaner

Han har et klart budskap denne dagen, som formidles tydelig med gjentatt bruk av ett substantiv og ett verb. Ordene «struktur» og «skjære» gjennomsyrer de 15 minuttene vi har til rådighet før et viktig kundemøte venter i Nordeas lokaler på Majorstuen. «Vi skal ikke skjære, men styre virksomheten på en annen måte». «Vi skal ikke skjære i en eksisterende struktur, men endre den». Kort oppsummert handler det om den digitale fremtiden.

– Prosesser blir automatisert og vi er drevet av de forventningene kundene har. Vi får behov for færre ansatte, sier han.

1. november 2015 startet han som konsernsjef og adm. direktør i Nordea, Nordens største bank med sine 11 millioner kunder. Noe av det første han gjorde var å legge frem forslag om å gjøre bankene i Danmark, Norge og Finland til filialer av morbanken i Sverige. Målet var en enklere juridisk struktur. I januar i år ble det gjennomført. Bankens kuttplaner ble kjent da regnskapet for tredje kvartal ble lagt frem i slutten av oktober.

Les også: Sex, sannhet og sosiale domstoler

6000 færre

I rapporten blir tallet 6.000 nevnt offentlig for første gang fra banken med 32.000 ansatte. Noen må gå, noen blir omskolert og noen kommer inn med ny kunnskap.

– Vi må vise at dette er en mulighet. Ikke for absolutt alle, men for mange. Vi vil jo være en ledende aktør fremover.

– Hvordan kom dere frem til 6.000 personer?

– Vi har gjort en grundig jobb i år og fått en forståelse for hvordan de fire neste årene kommer til å se ut, men det er ingenting som er 100 prosent fastlagt. Vi har kommet med en estimering, så får vi se hva det blir til slutt, sier han.

– Så er det heller ikke sånn at det stopper i 2021, når fireårsplanen er over. Transformasjonen av vår industri, og hele samfunnet, kommer til å fortsette.

– Hva slags stillinger blir berørt?

– Først og fremst er det måten vi jobber på som blir endret. Vi omstrukturerer. Det gjør at vi får færre ledere, vi kommer til å jobbe mer i team og få en flatere organisasjon. Lederrollen blir en annen, hierarkiene blir borte. Vi får mer spennende omgivelser å jobbe i, men det krever også forandring.

Les også: Ivar Tollefsen kjøper USAs ambassade

REALIST: Casper von Koskull beskriver seg også som glad og optimist. Det kan komme godt med når Nordea skal inn i den digitale fremtiden.no Foto: Ivan Kverme / Finansavisen
REALIST: Casper von Koskull beskriver seg også som glad og optimist. Det kan komme godt med når Nordea skal inn i den digitale fremtiden.no Foto: Ivan Kverme / Finansavisen

Best mulig

I Norge har Nordea 750.000 privatkunder og 144.000 bedriftskunder. Det gjør banken til landets nest største. Ansatte her blir også berørt av nedbemanningen, men Nordea har ikke satt noen konkrete tall på for de enkelte landene banken opererer i. Pål Adrian Hellman, forbundsleder i Finansforbundet, har uttrykt ønske om å få fakta på bordet for å få vite hvordan Nordea Norge blir berørt. Von Koskull har ingen tall i ermet, i hvert fall ikke tall han vil snakke høyt om.

– Jeg tror at i både absolutte tall og i relative tall vil Norge bli mindre påvirket, men ingen er immune. Jobben med automatisering og digitalisering kommer til å skje i alle landene.

– Lederen i finansforbundet vil ha alle fakta på bordet?

– Klart det kommer, vi gjør jo dette med fagforeningen. Alt det her kommer til å tas separat. Vi kommer til å samarbeide og ha mange diskusjoner om hvordan vi kan gjøre dette på best mulig måte.

Så kan man jo spørre seg om ikke Nordea har gjort det verre for seg selv ved å gå ut med et nedbemanningstall over en fireårsperiode. Skaper ikke det bare uro?

– Jeg mener det er tvert om. Jeg mener vi bør være åpne og transparente og våge å si noe. Hvis vi våger å si noe kan vi ha en diskusjon på hvordan vi skal gjøre det.

Diskusjonene startet internt hvorvidt banken skulle gå ut med et konkret tall. Svaret ble ja for å unngå spekulasjoner om hvor mange som egentlig må gå.

– Hvis du ikke sier tallet, får du fem tall tilbake. Det eneste du gjør er å si at «nei, dette er ikke riktig tall». Før eller senere må du ut med det.

Les også: Dette er hva kabinpersonalet vil fortelle passasjerene – men som de ikke kan si

Må tilpasse seg

Han mener ledelsen ikke gjør jobben sin hvis de ikke er tydelig overfor de ansatte om hvordan fremtiden ser ut. De må være ærlige på hvor mange ansatte de ser for seg at banken har behov for.

– Kan det skape mer usikkerhet? Ja, kanskje i begynnelsen. Men det er bedre å ta den diskusjonen og debatten internt og snakke om hvilken retning banken skal ta. Det gjelder også på det politiske nivået, de som har ansvar for å forberede samfunnet på forandring. Hvis de ikke forteller om forandringen, hvordan kan de forberede folk på den? Eller hva?

Hellman i Finansforbundet har også snakket om denne usikkerheten, om uroen som skapes i en bedrift når planene om nedbemanning blir lagt på bordet. Han reagerer på at tallet er så stort.

– Det er jo klart, vi er alle mennesker, sier von Koskull.

– Alle lurer på hvordan det vil påvirke en selv. De aller fleste blir ikke direkte påvirket, men alle vil merke at de ulike rollene forandres over tid. Bankbransjen er ikke den samme i dag som den var for 10 år siden og kommer ikke til å være den samme om fem år. Alle må tilpasse seg.

Les også: Hotellet med «verdens styggeste utsikt» er en besøks-hit

Nest størst

Koskull ser på kommunikasjonsrådgiveren. Hun ser på klokken. Vi ser på spørsmålene vi gjerne skulle stilt. Ett minutt igjen. Vi må snakke om det norske markedet. Nordmenns gjeld har vokst, men Nordeas utlånsportefølje har ikke fulgt samme kurve. Lønnsomheten er god, men Norges neste største bank tapte markedsandeler i 2016.

– Har dere planer om å vokse i Norge?

– Vi har fire hjemmemarkeder, sier von Koskull.

Han begynner på et svar vi egentlig ikke har tid til. Om hvordan banken er unik ved å ha fire hjemmemarkeder, at Norge er viktig som ett av disse.

– Er det planer om vekst i Norge?

– Vi er den nest største banken her, en posisjon vi er fornøyde med. Som jeg sa er Norge et hjemmemarked, dedikasjonen er der. Det er ikke et spørsmål om mindre eller mer, men om hva som er de riktige satsingene. Du kommer til å se oss vokse i markedet, på noen områder litt fortere og på noen områder litt saktere. Der gjør vi naturligvis taktiske valg.

– Hvilke områder vil dere satse mest på?

– Det skal jeg ikke fortelle, hehe.

Latteren runger.

– Nei?

– Nei.

Les også: Nicolaisen om lederrollen

Sterkere følelser i Sverige

Så reiser kommunikasjonsrådgiveren seg. Det er slutt. Et nei var det siste vi fikk. Nå skal Nordeas sjef videre. Timeplanen er tett på hans dagstur i Oslo. Men vi kan følge etter på veien til møterommet. Vi har et par minutter i middels rask gange til noen flere spørsmål. Vi spør om flyttingen av bankens hovedkontor fra Sverige til Finland.

– Vi passer ikke inn under reglene til ett enkelt land. Når vi flytter til Finland blir vi en del av EU og bankunionen. Det er årsaken, sier han.

Men hva med ryktene om kundeflukten i Sverige?

– Det er følelser knyttet til flyttingen. Da vi gjorde om bankene i Norge, Finland og Danmark til filialer reagerte også mange, men ingenting endret seg. Kundene ble. Det er kanskje sterkere følelser i Sverige nå, prestisjen er større. Men vi kommer til å være der på samme måte for kundene, og betale vår skatt som vi gjør nå.

Les også: Menn tjener best på kunst

Liker tyngdekraften

Møterommet nærmer seg. Det samme gjør avskjeden med von Koskull. Men han stopper opp, gir oss rom til noen flere spørsmål. Vi må spørre om privatlivet. Det er det leserne lurer på nå, mens Bjørgen og Klæboe kjemper på TV-en i bakgrunnen. Koskull går også på langrennsski, men han foretrekker slalåm.

– Jeg liker tyngdekraften, sier han smilende.

Vi må få spurt om familiehistorien, om navnet von Koskull. På Wikipedia står det at han er en finsk friherre. Vi trykker oss videre og leser at en friherre kan sammenlignes med en baron.

– Nei, det er ikke noe adelig i familien, avfeier han.

Vi rekker ikke stille noen flere spørsmål, men finner svar i et portrettintervju han gjorde med den finske avisen Helsingin Sanomat i august 2015, da opprykket hans til konsernsjef ble klart. Familien stammer fra Baltikum og navnet von Koskull har aldri entret den finske adelskalenderen.

Han er visst bare Casper. Så får vi se om han blir kronet av Nordea hvis han lykkes med å føre banken inn i den digitale fremtiden.

Saken ble først publisert i Finansavisen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:50 Ni evakuert etter flere ras i Nordland06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 Millioner av afghanske barn nektes skolegang06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 SSB-tall: Formuene hoper seg opp i og rundt storbyene05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Søker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40 TØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar
Siste nytt
06:50NorgeNi evakuert etter flere ras i Nordland06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15VerdenMillioner av afghanske barn nektes skolegang06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00NorgeSSB-tall: Formuene hoper seg opp i og rundt storbyene05:58NorgeStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSøker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40NorgeTØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar
Populært