– Vi skal få Tingenes internett til å skje

Erik Fossum Færevaag står bak Disruptive Technologies. Her viser han fem teknologien til lisa Marie Nyvoll fra Nordic Scalers.
Erik Fossum Færevaag står bak Disruptive Technologies. Her viser han fem teknologien til lisa Marie Nyvoll fra Nordic Scalers.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av de mest lovende vekst-selskapene i Norge akkurat nå er Disruptive Technologies.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nevner du navnet i teknologimiljøer i dag sperrer folk øynene opp. Noen av frykt, andre av misunnelsesdgdsg. I selskapets styre finner vi både Geir Førre og OJ Winge fra Ubon Partners. Geir Førre er en av Norges mest suksessfulle teknologigründere og står bak Chipcon og Energy Micro, som begge ble solgt til utlandet med supergevinst. Ubon Partners er selskapet til Fredrik Halvorsen & co, mannen som kanskje flest ganger er titulert wonderboy i norsk finanspresse.

Gründeren i selskapet heter Erik Fossum Færevaag. Han har en relativt enkel ide: De siste 20 årene har internett båret frem en revolusjon i kommunikasjon mellom mennesker. De neste 20 årene vil preges av en revolusjon i kommunikasjon mellom maskiner. Det er ventet at milliarder av enheter skal snakke sammen over Tingenes internett.

– Vi skal få Tingenes internett til å skje. Om 10 til 20 år vil du forvente at ting rundt deg snakker sammen og gir deg den informasjonen du trenger, sier Færevaag til Finansavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Slike sensorer kan komme overalt rundt oss om noen år. Foto: Andreas Klemsdal
Slike sensorer kan komme overalt rundt oss om noen år. Foto: Andreas Klemsdal

Vil dominere fremtidens autonome internett

Disruptive Technologies har en ikke beskjeden ambisjon om å dominere fremtidens autonome internett. I første omgang satser selskapet på Europa, hvor sertifiseringen er i orden. For å kunne selge i USA har selskapet fortsatt en liten jobb å gjøre.

Produktet består av mange små sensorer og en cloud connector - hardware og software som er designet og utviklet i Norge.

– Disse kan brukes til alt fra å digitalisere bygg, til overvåkning i resturant og varehandel, til detaljert innsikt i prosessparametre rundt produksjon eller for forutsigbart vedlikehold. Han understreker at det er muligheter alle steder der man ønsker å gjøre målinger i verden omkring oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Advarer mot lagring av privat data på nett

Prototype er mye jobb

Produksjonen vil foregå i Europa. Færevaag tror selskapet kommer til å selge milliarder av sensorer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De trengs for å digitalisere den fysiske verden.

Med svært forsiktige ord forklarer Færevaag at han «har vært med på et par prosjekter tidligere». En mild underdrivelse. Færevaag startet sin karriere i Chipcon og var sentral i Energy Micro. Denne gangen er det ham selv som er gründeren, med Geir Førre som styremedlem.

– Det vi gjør nå er nytt for oss. Det involverer så mange fag. Vi har ansatte innen ni ulike fagretninger her, sier han.

Skal man lage en software kan ting justeres underveis. Et fysisk produkt må være helt ferdig før det leveres, på grunn av konsekvensene av feil i felt og godkjenninger.

– Det å lage en prototype er mye jobb. Men det er lite sammenlignet med hvor mye jobb det er i å gjøre et produkt helt, helt ferdig.

Det er en læreprosess som overskygger alt annet.

– Å få til et selskap som dette handler veldig mye om flaks. Mange tror det er ren gjennomføring, men det er jo ikke det. Men hvis du jobber beinhardt, og omtrent det eneste du har i hodet er selskapet - at du er på grensen til besatt - da øker sannsynligheten for å oppleve flaks.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Selger stressless hos Alibaba

– Masse, masse!

Han filosoferer over denne læreprosessen.

– Det er som et spedbarn som lærer seg å gå. Det lærer jo å gå fordi det faller. Sånn er det med alle typer læring, du opplever at noe går, noe går ikke. Slik skaper du etter hvert intuisjon for det du brenner for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Færevaag er også utdannet ved NTNU, hvor han studerte mikroelektronikk. Databrikkene han var med å utvikle i Chipcon og Energy Micro er rundt oss hver dag.

– Hvor mye penger har Disruptive Technologies hentet inn?

– Det har vi valgt å ikke gå ut med, sier gründeren.

– Hva er avgjørende for det neste steget?

– Masse, masse! Utfordringene har såvidt begynt. Vi har bra kundeengasjementer, solgt mange langsiktige kontrakter, men nå gjenstår det å levere. Det er en utfordring som ikke skal undervurderes.

Færevaag observerer også en hardware-trend i Norge nå.

– Ja, jeg ser det samme. Vi er veldig glade for å være en del av denne trenden. Norge har hatt en del gründere som lykkes på dette feltet, dermed har vi fått kompetente mennesker med kapital som kan være med å validere og ta frem nye selskaper.

Saken er først publisert i Finansavisen lørdag 2. desember