– Jeg bygger sten på sten, eller blåbær på blåbær

Marius Borthen mener det er store ulemper med å være gründer i finansbransjen.
Marius Borthen mener det er store ulemper med å være gründer i finansbransjen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som 25-åring startet Marius Borthen opp sitt eget fond ved siden av studiene. Så langt har han levert 19,1 prosent årlig avkastning til familie og venner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Marius Borthen (32) ble rådet av banken til å investere sparepengene sine i overpriset solenergifond på toppen av markedet i 2007, tenkte han at dette kunne han fikse bedre selv.

Tre år senere opprettet han investeringsselskapet Blåbær Kapital som et hobbyprosjekt ved siden av studier på NHH.

Familie og venner gikk inn med sparepenger.

Det gikk bra fra første stund. Etter ett år hadde han en meravkastning på 4 prosent. Etter to var meravkastningen 10 prosent. I dag er samlet meravkastning på 130 prosent.

– Det har gått over all forventing. Jeg har slått indeks hvert eneste år, bortsett fra i fjor, hvor jeg havnet én prosent under, sier han til Finansavisen.

Ifølge Borthen hadde det første Skagenfondet en årlig avkastning på 18,15 prosent de første ti årene.

– Til sammenligning har jeg hatt en avkastning på 19,1 prosent de første syv årene, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gründer Bjørn Zachrisson drømmer om store ting med blockchain

Bygger sten på sten

Investeringsstrategien hans bygger på prinsippene til et såkalt private investment office – det vil si at investeringsmandatet er meget fleksibelt, men han konsentrerer seg om aktivaklasser med god historisk realavkastning. Investeringene skal ha en moderat nedsiderisiko og fondet lave kostnader.

– Jeg bygger sten på sten, eller blåbær på blåbær, om du vil.

Han investerer mest på Oslo Børs, men også noe i Norden og USA. For tiden har han posisjoner innenfor bank og næringseiendom, shipping og healthcare . Størsteparten av investeringene gjøres i likvide aksjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forvaltning er en kunst. Det finnes aldri et fasitsvar. Det er det som gjør det så appellerende, sier Borthen.

I fjor høst, da han etter tre år som finansanalytiker i Swedbank, fikk tilbudet om å bli med som partner i de nyetablerte First Fondene, takket han nei. I stedet bestemte han seg for å satse fulltid på fondet. Navnet ble byttet til engelske Blueberry Capital.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kom til et veiskille. Jeg hadde god trackrecord i fondet, og hadde lyst til å være gründer en gang i livet. Samtidig har jeg få forpliktelser og muligheten til å jobbe mye, sier han.

Hobbyprosjekt

Mens fondet var et hobbyprosjekt, tok han ingenting betalt. Fra og med i sommer har han tatt 1 prosent i gebyr og et suksesshonorar over en referanseindeks, ved positiv avkastning vel og merke.

Borthen har knyttet til seg et formelt styre og et advisory board . Sistnevnte gir innspill på strategi, sektor og allokering.

– Der sitter folk som tidligere jobbet i ledende meglerhus i Norge og utlandet, og som alle har en genuin interesse for aksjemarkedet. Dette er gull verdt. Vi møtes fysisk en gang i halvåret da ikke alle bor i Norge, sier han.

Forvaltningskapitalen er i dag 22 millioner kroner. Han har planer om å vokse raskt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har tenkt mye på dette, og jeg tror det skal være mulig å nå 100 millioner kroner i forvaltningskapital innen utgangen av neste år, sier han.

Kundene finner han i omgangskretsen. På grunn av strenge regler i finanssektoren, er det svært begrenset hvilken type markedsføring han kan gjøre. Han har kun lov til å ta kontakt med aktører som er klassifisert som profesjonelle investorer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blueberry Capital

Gründer: Marius Borthen.

Selskap: Blueberry Capital.

Forretningside: Tilby et best mulig investeringsprodukt til norske investorer.

Finansiering: 100 % egenkapital fra gründeren og eksterne investorer.

Eiere: Ved årsskiftet eide Fambo Invest (Tore Borthen) 37,88 %, Geitholmen (Erling Christiansen) 31,80 % og Magellan Capital (gründer Marius Borthen) eide 14,47 %.

– Jeg får kunder etter word of mouth -metoden, altså venner av meg snakker om fondet til andre venner. Man kan ikke markedsføre på Facebook, Instagram eller i avisen. Jeg kan ikke skrive på hjemmesiden min hvis jeg har en kapitalutvidelse. Det er en stor ulempe, og jeg tror også det er den viktigste årsaken til at nesten ingen blir gründere i denne bransjen. Det er stort sett meg og menn med grått hår, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Aktive forvaltede fond har fått mye kritikk for å være dyre de seneste årene, og ikke-profesjonelle investorer blir anbefalt å holde seg til indeksfond. Hva tenker du om det?

– Det er klart det er uheldig når man betaler mer for å få dårligere avkastning. Det viser jo strengt tatt hvor vanskelig det er å være forvalter, fordi det ikke akkurat er mangel på flinke hoder i den bransjen. Jeg mener allikevel at aktivt forvaltede fond er utmerket hvis man finner riktig fond til riktig tid. Problemet er at dette er vanskelig. Fondet kan heller ikke være for stort og det må ha konsentrerte posisjoner. Og dersom forvalter selv ikke har investert et større beløp, vil jeg påstå det er en stor mistillitserklæring, sier han.

Les også: Gjorde konkursbo til milliardbutikk

Solgte seg ut av boligmarkedet

Selv har han satset alle sparepengene i fondet. Egenkapitalen har han tjent opp på børsen og ved å kjøpe, pusse opp og selge leiligheter i Oslo. Totalt fem leiligheter har han kjøpt og solgt de siste årene ved hjelp av heftig lånefinansiering gjennom banken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter at den nye forskriften kom i mars solgte jeg meg helt ut av boligmarkedet, og leier nå en liten leilighet. For det første trodde jeg boligprisene skulle ned, og for det andre ville jeg forplikte meg enda mer til fondet.

– Føler du et ansvar på kroppen ved å investere andres sparepenger?

– Hvis de taper, så taper jeg relativt mye mer. Det er en lettelse. Men du må tenke sannsynligheter og underliggende case, og ikke kroner. Hvis ikke er du dømt feil å ta feil beslutninger gang på gang, sier han.

Borthen tapte sine første 12.000 kroner som 18-åring. Han bommet på forfallsdatoen med en salgsopsjon.

– Opsjonen utløp i mars, og korreksjonen kom en måned etter. Så analysen min var riktig, men timingen var feil, sier han og tenker seg om:

– Du kan ikke studere deg til å bli en god forvalter. Du må ha en genuin interesse, helst starte i ungdomsårene, og du må ha kjent på kroppen mange ganger hvordan det er å gå på en smell. Jeg kommer garantert til å gå på nye smeller, men det er om å gjøre å minimere sannsynligheten for dette, og at aksjene du treffer på går fryktelig mye bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En typisk kunde er en investor som har minst 100.000 kroner i investerbar formue, og som vil styre unna standardfondene i markedet. Selv om Borthen håper på å forvalte tresifret millionbeløp i løpet av et år, hevder han selv at han ikke har ambisjoner om å bli det nye Skagenfondene.

– Nei, det har jeg ingen drøm om. Jeg vil bli så stor at jeg kan leve av lidenskapen for investeringer. Og mindre fond har mye flere muligheter. Man kan investere i alt fra i Statoil til små Oslo Axess-selskaper. Det er viktig for å få god avkastning over lengre tid.

Saken er først publisert på Finansavisen lørdag 2. desember