– Det skjer noe, det er en bølge på gang i Norge

Eirik Wahlstrøm og Harald Manheim har solgt 10.000 av sin filmbrille MovieMask, etter bare to år i drift. De har hatt utallige turer til fabrikken i Kina. - Vi prøver å kopiere gode erfaringer, sier Manheim om nettverket mot andre gründere som lager "hardware". Foto: Andreas Klemsdal
Eirik Wahlstrøm og Harald Manheim har solgt 10.000 av sin filmbrille MovieMask, etter bare to år i drift. De har hatt utallige turer til fabrikken i Kina. - Vi prøver å kopiere gode erfaringer, sier Manheim om nettverket mot andre gründere som lager "hardware". Foto: Andreas Klemsdal

Norge har fått nye briller. Vi kan lage «ting» som verden vil ha.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harde pakker har aldri vært Norges greie.

Vi eksporterer olje, selger fisk og er flinke til å få noen i Bangladesh til å sy tøffe skijakker. Men det er langt mellom de stolte produktene som folk verden rundt står i kø for å sikre seg. Tandberg Radio var et eventyr, på sin måte, men det ble kortvarig. Den norske mobiltelefonen Simonsen var høyt skattet av dem som brukte den, men hvem husker den i dag? Og ja, vi er gode på å lage våpen og panteautomater, men går du inn i en Elkjøpbutikk er det liten sannsynlighet for at du finner produkter som er utviklet i Norge.

– Det skjer noe nå. Det er en bølge på gang i Norge. Vi kan lage «hardware», sier gründer Eirik Wahlstrøm under en mottakelse i USAs ambassadebolig.

Bærbar kino

Noen uker senere møter vi Wahlstrøm og medgründer Harald Manheim på StartupLab i Forskningsparken. De legger esker ut over et bord. Tykke esker med en glatt overflate og et pent design. Sånne pakker som skal gi deg en følelse av at pengene du brukte i butikken var vel anvendt.

På under to år har Wahlstrøm og Manheim utviklet filmbrillen MovieMask. Ikke bare er den designet, utviklet og produsert, den er til og med solgt – i 10.000 eksemplarer.

De kaller det en portabel kino. Du starter din favorittfilm på mobiltelefonen, åpner brillen og legger mobilen inni. Et spesielt linsesystem skal gjøre at du får følelsen av å se film på storskjerm. MovieMask er ikke en VR-brille. Det er rett og slett bare analog overføring av bildet fra din egen mobiltelefon. Det gir mange fordeler, mener gründerne. Oppløsningen blir høyere og du kan bruke alt innholdet du ellers har på din mobiltelefon.

Les også: Solgte norsk film til utlandet for nær 90 millioner

(Saken fortsetter under)

Eirik Wahlstrøm (f.v.) og Harald Manheim står bak MovieMask. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Eirik Wahlstrøm (f.v.) og Harald Manheim står bak MovieMask. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Kostet søvnløse netter

Mot slutten av studiene på NTNU var de sikre på at det var gründere de ville bli. En hel høst lot de ideene flomme, men det var vanskelig å lande på noe som var håndterbart.

– Vi hadde et sterkt ønske om å lage noe håndfast, noe vi kan vise frem og være stolte av. Det største øyeblikket mitt som gründer var ikke da vi fikk penger fra Innovasjon Norge eller opplevde support fra investorer. Det var da jeg kunne gå inn i Eplehusets butikker og se produktet vårt i hyllen, sier Wahlstrøm.

Eirik Wahlstrøm fotografert i Forskningsparken i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Eirik Wahlstrøm fotografert i Forskningsparken i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– For ikke å snakke om i en Elkjøpbutikk, sier Harald Manheim og skynder seg å legge til:

– Eller, er det offentlig?, spør han sin kompanjong.

Joda, det ble offentlig denne uken. Elkjøp satser på MovieMask.

Å greie å fremstille produktet slik de ønsket det gjennom produksjon i Kina har kostet mange søvnløse netter.

– En ting er å lage en konseptuell prototype. Det som virkelig er krevende er å lage en industriell prototype. Enda mer krevende er det å gå herfra og til å masseprodusere, sier Wahlstrøm, som oppsummerer de siste to årene slik:

– Hardware er hardt!

– Jeg tror mange startups brenner seg på den siste fasen. De fokuserer veldig mye på prototyper som ser bra ut. Men derfra er det en veldig lang vei å gå, til et ferdig produkt som kan masseproduseres og sendes ut i butikkene, sier Wahlstrøm.

Les også: Er Sverige på randen til en finanskrise?

Anbefaler jevnlige Kina-reiser

Reis ofte til Kina, det er det beste rådet de har.

Manheim tok med seg kjæresten og reiste til Shenzhen. Det er to grunner til at man bør reise ofte til Kina. Den ene er for å forstå forskjellen på når et «ja» faktisk betyr ja, og når det egentlig betyr nei.

Eirik Wahlstrøm (f.h.) og Harald Manheim som står bak MovieMask fotografert i Forskningsparken i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Eirik Wahlstrøm (f.h.) og Harald Manheim som står bak MovieMask fotografert i Forskningsparken i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Da vi skulle lage MovieMask Go trengte vi store mengder med silikon. Vi trengte ett tonn. Vi ringte og spurte om de hadde fått råmaterialene. Svaret var ja. Da vi besøkte fabrikken fikk vi fortsatt ja. Først da vi ba om å få se det, fikk vi vite sannheten, leveringen var forsinket, forklarer Manheim.

Fabrikkledelsen følte likevel ikke at de ble tatt i en løgn. Årsaken: Det var ikke deres feil at leverandøren ikke hadde levert som avtalt.

Den andre fordelen med hyppige Kina-besøk er at det er raskere å gjøre endringer på produktet mens man er der.

– Bare det å få glidelåsen riktig, sier Wahlstrøm og viser frem den første versjonen.

– Er vi der nede, kan vi gjøre endringer mens vi står der. Det sparer oss for uker med logistikk og korrespondanse.

Mange små endringer har ført frem. Tidligere i år fikk MovieMask den ettertraktede utmerkelsen Red Dot Award for enestående produktdesign, i konkurranse med flere tusen andre produkter internasjonalt.

Les også: Boligprisene fikk seg en ny knekk

(Saken fortsetter under)

Gründer Ole Jørgen Seeland har skapt actionsportdronen Staaker, som følger og filmer deg ned bratte fjellsider. Her er Seeland fotografert sammen med Eystein Stokstad i XXL, som skal selge produktet. Foto: Finansvisen
Gründer Ole Jørgen Seeland har skapt actionsportdronen Staaker, som følger og filmer deg ned bratte fjellsider. Her er Seeland fotografert sammen med Eystein Stokstad i XXL, som skal selge produktet. Foto: Finansvisen

Brobygger for fremtidig teknologi

Nesten samtlige gründere som Finansavisen omtaler i denne saken har bakgrunn fra NTNU.

– Vi satt i samme avdeling som både Wiral, ReTyre, Blueye Robotics, DropRacks og Flowmotion på Gløshaugen.

Det er skapt en kultur og en tro på at nordmenn kan lage ekte produkter. Men MovieMask-gründerne sliter likevel med å peke på konkrete årsaker.

– Mange går ut av NTNU uten å ha jobbet ordentlig med en sveisemaskin eller loddebolt. Kina knuser oss på produksjon ved å ha ingeniører med disse erfaringene. Ikke et vondt ord om NTNU, men mange går ut derfra uten den praktiske forståelsen om hvordan ting skapes, innvender Manheim.

Men det skapes likevel mye i miljøet rundt NTNU.

– Mange kjenner hverandre og det skapes bånd. Man har møtepunkter utenfor universitetet og dermed skapes det et miljø. Entreprenørskolen er et samlingspunkt. Men alt i alt er det utrolig mange tilfeldigheter. Det er en slags akkumulert erfaring. To pluss to blir fire, som blir åtte. Vi prøver å kopiere gode erfaringer, sier Manheim.

– Hva er ambisjonen?

– På kort sikt ønsker vi å definere et nytt segment for videobriller globalt, et segment hvor vi ønsker å være den ledende aktøren. På litt lengre sikt ønsker vi å bidra til at folk konsumerer media på en ny måte, sier Wahlstrøm og forklarer hvordan.

– Vårt konsept kan brukes både til augmented reality, mobilgaming og droneflyvning. Vi kan få flere mennesker til å ta del i den teknologiske utviklingen som skjer. Vi kan være en brobygger for den teknologien vi ser er i anmarsj.

MovieMask har i dag to heltidsansatte og fem deltidsansatte på StartupLab i Oslo. Trond Riiber Knudsen og laksearving Gustav Witzø er blant de 15 investorene.

Les også: Winklevoss-tvillingene er blitt de første bitcoin-milliardærene

Født med papir i hånden

Wahlstrøm og Manheim har gått på samme studie som Magnus Haug Wanberg, som akkurat nå gjør suksess med reMarkable. Etter studiene var Wanberg konsulent i Boston Consulting Group, hvor han forbauset seg over at folk fortsatt satt med penn og papir i møter. Han konkluderte med at noen mennesker rett og slett bare er født med papir i hånden, de er «paperpeople», som selskapet selv skriver. Det fikk Wanberg til å utvikle en digital notatblokk, som skal føles som papir når man skriver på den.

Kort tid etter lansering har reMarkable solgt over 35.000 enheter. Det norske selskapet solgte nettbrett for nesten 140 millioner kroner før lansering. Gjennom omfattende presseomtale i utenlandske medier har selskapet solgt stort gjennom egne nettsider.

ReMarkable er bare ett av mange eksempler på norsk hardware-suksess i 2017. Undervannsroboten Blueye Robotics og den sosiale roboten No Isolation er to andre.

Les også: LO får kritikk etter pensjonssmell: – Vi advarte

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 2. desember

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:29 Valgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23 Sjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51 Storbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51 India på innvandrertoppen04:32 Flere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05 Departement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:46 Kina bekrefter flere virusdødsfall03:38 Frp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36 Australia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33 Oslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31 Dommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10 Kallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08 Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02 Trump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24 Byrådet i Bergen går av00:05 Styremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01 Tidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56 Russere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34 Medier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29 VG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55 Wolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11 Putin besøkte Abbas i Betlehem21:56 Ny jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18 DNB advarer mot svindel på Finn.no21:04 Byrådet i Bergen går av20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Slik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03 Falun sliter tungt med desperat snømangel12:03 Død person funnet i branntomt11:48 Gris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28 En fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23 Norwegian med nye regler for håndbagasje10:50 Folket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49 Været endrer programmet under ski-NM10:24 NAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07 Fortsatt ingen endring i styringsrenten09:35 Virusfrykt rammer Asia-børsene09:28 Norge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16 Mye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15 Brækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14 Barn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14 – 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12 Laila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46 Arbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45 Stadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05 Eksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30 Intense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10 Rio Ferdinand: – Jeg er flau07:06 – 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00 Norge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47 Tre døde da brannfly styrtet i Australia06:35 Savnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08 Studie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07 Boeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00 Veiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00 FN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30 Nå skal hagefuglene telles
Siste nytt
05:29NorgeValgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23VerdenSjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51VerdenStorbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51NorgeIndia på innvandrertoppen04:32NorgeFlere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05NorgeDepartement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:46VerdenKina bekrefter flere virusdødsfall03:38NorgeFrp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36VerdenAustralia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33NorgeOslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31VerdenDommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10NorgeKallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08NorgeEksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02VerdenTrump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24NorgeByrådet i Bergen går av00:05NorgeStyremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01NorgeTidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56VerdenRussere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34NorgeMedier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29NorgeVG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55SportWolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11PolitikkPutin besøkte Abbas i Betlehem21:56PolitikkNy jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18PengerDNB advarer mot svindel på Finn.no21:04PolitikkByrådet i Bergen går av20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05PolitikkSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenSlik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03SportFalun sliter tungt med desperat snømangel12:03NorgeDød person funnet i branntomt11:48VerdenGris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28Helse og livsstilEn fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23ReiseNorwegian med nye regler for håndbagasje10:50NorgeFolket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49SportVæret endrer programmet under ski-NM10:24MotorNAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07PengerFortsatt ingen endring i styringsrenten09:35PengerVirusfrykt rammer Asia-børsene09:28SportNorge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16SportMye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15SportBrækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14VerdenBarn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14Penger– 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12NorgeLaila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46PengerArbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45NorgeStadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05Helse og livsstilEksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30PolitikkIntense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10SportRio Ferdinand: – Jeg er flau07:06Norge– 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00NorgeNorge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47VerdenTre døde da brannfly styrtet i Australia06:35VerdenSavnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08Helse og livsstilStudie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07VerdenBoeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00MotorVeiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00VerdenFN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstil75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30NorgeNå skal hagefuglene telles
Populært