Meny

– Det skjer noe, det er en bølge på gang i Norge

Eirik Wahlstrøm og Harald Manheim har solgt 10.000 av sin filmbrille MovieMask, etter bare to år i drift. De har hatt utallige turer til fabrikken i Kina. - Vi prøver å kopiere gode erfaringer, sier Manheim om nettverket mot andre gründere som lager "hardware". Foto: Andreas Klemsdal

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har fått nye briller. Vi kan lage «ting» som verden vil ha.

Harde pakker har aldri vært Norges greie.

Vi eksporterer olje, selger fisk og er flinke til å få noen i Bangladesh til å sy tøffe skijakker. Men det er langt mellom de stolte produktene som folk verden rundt står i kø for å sikre seg. Tandberg Radio var et eventyr, på sin måte, men det ble kortvarig. Den norske mobiltelefonen Simonsen var høyt skattet av dem som brukte den, men hvem husker den i dag? Og ja, vi er gode på å lage våpen og panteautomater, men går du inn i en Elkjøpbutikk er det liten sannsynlighet for at du finner produkter som er utviklet i Norge.

– Det skjer noe nå. Det er en bølge på gang i Norge. Vi kan lage «hardware», sier gründer Eirik Wahlstrøm under en mottakelse i USAs ambassadebolig.

Bærbar kino

Noen uker senere møter vi Wahlstrøm og medgründer Harald Manheim på StartupLab i Forskningsparken. De legger esker ut over et bord. Tykke esker med en glatt overflate og et pent design. Sånne pakker som skal gi deg en følelse av at pengene du brukte i butikken var vel anvendt.

På under to år har Wahlstrøm og Manheim utviklet filmbrillen MovieMask. Ikke bare er den designet, utviklet og produsert, den er til og med solgt – i 10.000 eksemplarer.

De kaller det en portabel kino. Du starter din favorittfilm på mobiltelefonen, åpner brillen og legger mobilen inni. Et spesielt linsesystem skal gjøre at du får følelsen av å se film på storskjerm. MovieMask er ikke en VR-brille. Det er rett og slett bare analog overføring av bildet fra din egen mobiltelefon. Det gir mange fordeler, mener gründerne. Oppløsningen blir høyere og du kan bruke alt innholdet du ellers har på din mobiltelefon.

Les også: Solgte norsk film til utlandet for nær 90 millioner

(Saken fortsetter under)

Eirik Wahlstrøm (f.v.) og Harald Manheim står bak MovieMask. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Kostet søvnløse netter

Mot slutten av studiene på NTNU var de sikre på at det var gründere de ville bli. En hel høst lot de ideene flomme, men det var vanskelig å lande på noe som var håndterbart.

– Vi hadde et sterkt ønske om å lage noe håndfast, noe vi kan vise frem og være stolte av. Det største øyeblikket mitt som gründer var ikke da vi fikk penger fra Innovasjon Norge eller opplevde support fra investorer. Det var da jeg kunne gå inn i Eplehusets butikker og se produktet vårt i hyllen, sier Wahlstrøm.

Eirik Wahlstrøm fotografert i Forskningsparken i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– For ikke å snakke om i en Elkjøpbutikk, sier Harald Manheim og skynder seg å legge til:

– Eller, er det offentlig?, spør han sin kompanjong.

Joda, det ble offentlig denne uken. Elkjøp satser på MovieMask.

Å greie å fremstille produktet slik de ønsket det gjennom produksjon i Kina har kostet mange søvnløse netter.

– En ting er å lage en konseptuell prototype. Det som virkelig er krevende er å lage en industriell prototype. Enda mer krevende er det å gå herfra og til å masseprodusere, sier Wahlstrøm, som oppsummerer de siste to årene slik:

– Hardware er hardt!

– Jeg tror mange startups brenner seg på den siste fasen. De fokuserer veldig mye på prototyper som ser bra ut. Men derfra er det en veldig lang vei å gå, til et ferdig produkt som kan masseproduseres og sendes ut i butikkene, sier Wahlstrøm.

Les også: Er Sverige på randen til en finanskrise?

Anbefaler jevnlige Kina-reiser

Reis ofte til Kina, det er det beste rådet de har.

Manheim tok med seg kjæresten og reiste til Shenzhen. Det er to grunner til at man bør reise ofte til Kina. Den ene er for å forstå forskjellen på når et «ja» faktisk betyr ja, og når det egentlig betyr nei.

Eirik Wahlstrøm (f.h.) og Harald Manheim som står bak MovieMask fotografert i Forskningsparken i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Da vi skulle lage MovieMask Go trengte vi store mengder med silikon. Vi trengte ett tonn. Vi ringte og spurte om de hadde fått råmaterialene. Svaret var ja. Da vi besøkte fabrikken fikk vi fortsatt ja. Først da vi ba om å få se det, fikk vi vite sannheten, leveringen var forsinket, forklarer Manheim.

Fabrikkledelsen følte likevel ikke at de ble tatt i en løgn. Årsaken: Det var ikke deres feil at leverandøren ikke hadde levert som avtalt.

Den andre fordelen med hyppige Kina-besøk er at det er raskere å gjøre endringer på produktet mens man er der.

– Bare det å få glidelåsen riktig, sier Wahlstrøm og viser frem den første versjonen.

– Er vi der nede, kan vi gjøre endringer mens vi står der. Det sparer oss for uker med logistikk og korrespondanse.

Mange små endringer har ført frem. Tidligere i år fikk MovieMask den ettertraktede utmerkelsen Red Dot Award for enestående produktdesign, i konkurranse med flere tusen andre produkter internasjonalt.

Les også: Boligprisene fikk seg en ny knekk

(Saken fortsetter under)

Gründer Ole Jørgen Seeland har skapt actionsportdronen Staaker, som følger og filmer deg ned bratte fjellsider. Her er Seeland fotografert sammen med Eystein Stokstad i XXL, som skal selge produktet. Foto: Finansvisen

Brobygger for fremtidig teknologi

Nesten samtlige gründere som Finansavisen omtaler i denne saken har bakgrunn fra NTNU.

– Vi satt i samme avdeling som både Wiral, ReTyre, Blueye Robotics, DropRacks og Flowmotion på Gløshaugen.

Det er skapt en kultur og en tro på at nordmenn kan lage ekte produkter. Men MovieMask-gründerne sliter likevel med å peke på konkrete årsaker.

– Mange går ut av NTNU uten å ha jobbet ordentlig med en sveisemaskin eller loddebolt. Kina knuser oss på produksjon ved å ha ingeniører med disse erfaringene. Ikke et vondt ord om NTNU, men mange går ut derfra uten den praktiske forståelsen om hvordan ting skapes, innvender Manheim.

Men det skapes likevel mye i miljøet rundt NTNU.

– Mange kjenner hverandre og det skapes bånd. Man har møtepunkter utenfor universitetet og dermed skapes det et miljø. Entreprenørskolen er et samlingspunkt. Men alt i alt er det utrolig mange tilfeldigheter. Det er en slags akkumulert erfaring. To pluss to blir fire, som blir åtte. Vi prøver å kopiere gode erfaringer, sier Manheim.

– Hva er ambisjonen?

– På kort sikt ønsker vi å definere et nytt segment for videobriller globalt, et segment hvor vi ønsker å være den ledende aktøren. På litt lengre sikt ønsker vi å bidra til at folk konsumerer media på en ny måte, sier Wahlstrøm og forklarer hvordan.

– Vårt konsept kan brukes både til augmented reality, mobilgaming og droneflyvning. Vi kan få flere mennesker til å ta del i den teknologiske utviklingen som skjer. Vi kan være en brobygger for den teknologien vi ser er i anmarsj.

MovieMask har i dag to heltidsansatte og fem deltidsansatte på StartupLab i Oslo. Trond Riiber Knudsen og laksearving Gustav Witzø er blant de 15 investorene.

Les også: Winklevoss-tvillingene er blitt de første bitcoin-milliardærene

Født med papir i hånden

Wahlstrøm og Manheim har gått på samme studie som Magnus Haug Wanberg, som akkurat nå gjør suksess med reMarkable. Etter studiene var Wanberg konsulent i Boston Consulting Group, hvor han forbauset seg over at folk fortsatt satt med penn og papir i møter. Han konkluderte med at noen mennesker rett og slett bare er født med papir i hånden, de er «paperpeople», som selskapet selv skriver. Det fikk Wanberg til å utvikle en digital notatblokk, som skal føles som papir når man skriver på den.

Kort tid etter lansering har reMarkable solgt over 35.000 enheter. Det norske selskapet solgte nettbrett for nesten 140 millioner kroner før lansering. Gjennom omfattende presseomtale i utenlandske medier har selskapet solgt stort gjennom egne nettsider.

ReMarkable er bare ett av mange eksempler på norsk hardware-suksess i 2017. Undervannsroboten Blueye Robotics og den sosiale roboten No Isolation er to andre.

Les også: LO får kritikk etter pensjonssmell: – Vi advarte

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 2. desember

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra
Siste nytt
00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra
Populært