– Det skjer noe, det er en bølge på gang i Norge

Eirik Wahlstrøm og Harald Manheim har solgt 10.000 av sin filmbrille MovieMask, etter bare to år i drift. De har hatt utallige turer til fabrikken i Kina. - Vi prøver å kopiere gode erfaringer, sier Manheim om nettverket mot andre gründere som lager "hardware". Foto: Andreas Klemsdal
Eirik Wahlstrøm og Harald Manheim har solgt 10.000 av sin filmbrille MovieMask, etter bare to år i drift. De har hatt utallige turer til fabrikken i Kina. - Vi prøver å kopiere gode erfaringer, sier Manheim om nettverket mot andre gründere som lager "hardware". Foto: Andreas Klemsdal

Norge har fått nye briller. Vi kan lage «ting» som verden vil ha.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harde pakker har aldri vært Norges greie.

Vi eksporterer olje, selger fisk og er flinke til å få noen i Bangladesh til å sy tøffe skijakker. Men det er langt mellom de stolte produktene som folk verden rundt står i kø for å sikre seg. Tandberg Radio var et eventyr, på sin måte, men det ble kortvarig. Den norske mobiltelefonen Simonsen var høyt skattet av dem som brukte den, men hvem husker den i dag? Og ja, vi er gode på å lage våpen og panteautomater, men går du inn i en Elkjøpbutikk er det liten sannsynlighet for at du finner produkter som er utviklet i Norge.

– Det skjer noe nå. Det er en bølge på gang i Norge. Vi kan lage «hardware», sier gründer Eirik Wahlstrøm under en mottakelse i USAs ambassadebolig.

Bærbar kino

Noen uker senere møter vi Wahlstrøm og medgründer Harald Manheim på StartupLab i Forskningsparken. De legger esker ut over et bord. Tykke esker med en glatt overflate og et pent design. Sånne pakker som skal gi deg en følelse av at pengene du brukte i butikken var vel anvendt.

På under to år har Wahlstrøm og Manheim utviklet filmbrillen MovieMask. Ikke bare er den designet, utviklet og produsert, den er til og med solgt – i 10.000 eksemplarer.

De kaller det en portabel kino. Du starter din favorittfilm på mobiltelefonen, åpner brillen og legger mobilen inni. Et spesielt linsesystem skal gjøre at du får følelsen av å se film på storskjerm. MovieMask er ikke en VR-brille. Det er rett og slett bare analog overføring av bildet fra din egen mobiltelefon. Det gir mange fordeler, mener gründerne. Oppløsningen blir høyere og du kan bruke alt innholdet du ellers har på din mobiltelefon.

Les også: Solgte norsk film til utlandet for nær 90 millioner

(Saken fortsetter under)

Eirik Wahlstrøm (f.v.) og Harald Manheim står bak MovieMask. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Eirik Wahlstrøm (f.v.) og Harald Manheim står bak MovieMask. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Kostet søvnløse netter

Mot slutten av studiene på NTNU var de sikre på at det var gründere de ville bli. En hel høst lot de ideene flomme, men det var vanskelig å lande på noe som var håndterbart.

– Vi hadde et sterkt ønske om å lage noe håndfast, noe vi kan vise frem og være stolte av. Det største øyeblikket mitt som gründer var ikke da vi fikk penger fra Innovasjon Norge eller opplevde support fra investorer. Det var da jeg kunne gå inn i Eplehusets butikker og se produktet vårt i hyllen, sier Wahlstrøm.

Eirik Wahlstrøm fotografert i Forskningsparken i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Eirik Wahlstrøm fotografert i Forskningsparken i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– For ikke å snakke om i en Elkjøpbutikk, sier Harald Manheim og skynder seg å legge til:

– Eller, er det offentlig?, spør han sin kompanjong.

Joda, det ble offentlig denne uken. Elkjøp satser på MovieMask.

Å greie å fremstille produktet slik de ønsket det gjennom produksjon i Kina har kostet mange søvnløse netter.

– En ting er å lage en konseptuell prototype. Det som virkelig er krevende er å lage en industriell prototype. Enda mer krevende er det å gå herfra og til å masseprodusere, sier Wahlstrøm, som oppsummerer de siste to årene slik:

– Hardware er hardt!

– Jeg tror mange startups brenner seg på den siste fasen. De fokuserer veldig mye på prototyper som ser bra ut. Men derfra er det en veldig lang vei å gå, til et ferdig produkt som kan masseproduseres og sendes ut i butikkene, sier Wahlstrøm.

Les også: Er Sverige på randen til en finanskrise?

Anbefaler jevnlige Kina-reiser

Reis ofte til Kina, det er det beste rådet de har.

Manheim tok med seg kjæresten og reiste til Shenzhen. Det er to grunner til at man bør reise ofte til Kina. Den ene er for å forstå forskjellen på når et «ja» faktisk betyr ja, og når det egentlig betyr nei.

Eirik Wahlstrøm (f.h.) og Harald Manheim som står bak MovieMask fotografert i Forskningsparken i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Eirik Wahlstrøm (f.h.) og Harald Manheim som står bak MovieMask fotografert i Forskningsparken i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Da vi skulle lage MovieMask Go trengte vi store mengder med silikon. Vi trengte ett tonn. Vi ringte og spurte om de hadde fått råmaterialene. Svaret var ja. Da vi besøkte fabrikken fikk vi fortsatt ja. Først da vi ba om å få se det, fikk vi vite sannheten, leveringen var forsinket, forklarer Manheim.

Fabrikkledelsen følte likevel ikke at de ble tatt i en løgn. Årsaken: Det var ikke deres feil at leverandøren ikke hadde levert som avtalt.

Den andre fordelen med hyppige Kina-besøk er at det er raskere å gjøre endringer på produktet mens man er der.

– Bare det å få glidelåsen riktig, sier Wahlstrøm og viser frem den første versjonen.

– Er vi der nede, kan vi gjøre endringer mens vi står der. Det sparer oss for uker med logistikk og korrespondanse.

Mange små endringer har ført frem. Tidligere i år fikk MovieMask den ettertraktede utmerkelsen Red Dot Award for enestående produktdesign, i konkurranse med flere tusen andre produkter internasjonalt.

Les også: Boligprisene fikk seg en ny knekk

(Saken fortsetter under)

Gründer Ole Jørgen Seeland har skapt actionsportdronen Staaker, som følger og filmer deg ned bratte fjellsider. Her er Seeland fotografert sammen med Eystein Stokstad i XXL, som skal selge produktet. Foto: Finansvisen
Gründer Ole Jørgen Seeland har skapt actionsportdronen Staaker, som følger og filmer deg ned bratte fjellsider. Her er Seeland fotografert sammen med Eystein Stokstad i XXL, som skal selge produktet. Foto: Finansvisen

Brobygger for fremtidig teknologi

Nesten samtlige gründere som Finansavisen omtaler i denne saken har bakgrunn fra NTNU.

– Vi satt i samme avdeling som både Wiral, ReTyre, Blueye Robotics, DropRacks og Flowmotion på Gløshaugen.

Det er skapt en kultur og en tro på at nordmenn kan lage ekte produkter. Men MovieMask-gründerne sliter likevel med å peke på konkrete årsaker.

– Mange går ut av NTNU uten å ha jobbet ordentlig med en sveisemaskin eller loddebolt. Kina knuser oss på produksjon ved å ha ingeniører med disse erfaringene. Ikke et vondt ord om NTNU, men mange går ut derfra uten den praktiske forståelsen om hvordan ting skapes, innvender Manheim.

Men det skapes likevel mye i miljøet rundt NTNU.

– Mange kjenner hverandre og det skapes bånd. Man har møtepunkter utenfor universitetet og dermed skapes det et miljø. Entreprenørskolen er et samlingspunkt. Men alt i alt er det utrolig mange tilfeldigheter. Det er en slags akkumulert erfaring. To pluss to blir fire, som blir åtte. Vi prøver å kopiere gode erfaringer, sier Manheim.

– Hva er ambisjonen?

– På kort sikt ønsker vi å definere et nytt segment for videobriller globalt, et segment hvor vi ønsker å være den ledende aktøren. På litt lengre sikt ønsker vi å bidra til at folk konsumerer media på en ny måte, sier Wahlstrøm og forklarer hvordan.

– Vårt konsept kan brukes både til augmented reality, mobilgaming og droneflyvning. Vi kan få flere mennesker til å ta del i den teknologiske utviklingen som skjer. Vi kan være en brobygger for den teknologien vi ser er i anmarsj.

MovieMask har i dag to heltidsansatte og fem deltidsansatte på StartupLab i Oslo. Trond Riiber Knudsen og laksearving Gustav Witzø er blant de 15 investorene.

Les også: Winklevoss-tvillingene er blitt de første bitcoin-milliardærene

Født med papir i hånden

Wahlstrøm og Manheim har gått på samme studie som Magnus Haug Wanberg, som akkurat nå gjør suksess med reMarkable. Etter studiene var Wanberg konsulent i Boston Consulting Group, hvor han forbauset seg over at folk fortsatt satt med penn og papir i møter. Han konkluderte med at noen mennesker rett og slett bare er født med papir i hånden, de er «paperpeople», som selskapet selv skriver. Det fikk Wanberg til å utvikle en digital notatblokk, som skal føles som papir når man skriver på den.

Kort tid etter lansering har reMarkable solgt over 35.000 enheter. Det norske selskapet solgte nettbrett for nesten 140 millioner kroner før lansering. Gjennom omfattende presseomtale i utenlandske medier har selskapet solgt stort gjennom egne nettsider.

ReMarkable er bare ett av mange eksempler på norsk hardware-suksess i 2017. Undervannsroboten Blueye Robotics og den sosiale roboten No Isolation er to andre.

Les også: LO får kritikk etter pensjonssmell: – Vi advarte

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 2. desember

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona
Siste nytt
21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona
Populært