Ola Mæle: – Det er en formidabel blunder

<p>Per i dag har Ola Mæle boliger under utbygging tre steder i Bærum.</p>
Per i dag har Ola Mæle boliger under utbygging tre steder i Bærum. Foto: Hegnar TV

Investor Ola Mæle angrer på at han ikke tok større risiko i boligmarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Alle som driver mye med handel, driver mye med eiendomsutvikling for å sikre seg utsalgssteder. Vi var aktive i utviklingen av handlegater og kjøpesentre. Dette er mange tiår siden, man da kom jeg etter hvert naturlig inn i aktiv eiendomsutvikling, sier eiendomsinvestor Ola Mæle, og fortsetter;

– Hvis man ser på de store handelshusene i dag, NorgesGruppen eller Varner-Gruppen, så er de veldig aktive i eiendom. Det er en naturlig følge av det du driver med.

Se siste episode av Utbyggerne her!

Skulle ikke solgt

I kvadratmeter er det næringsbygg Mæle har bygget mest av, selv om han må medgi at det de siste årene har blitt mest bolig.

– Ikke unaturlig. Det har vært et veldig godt boligmarked, humrer Mæle.

Per i dag har eiendomsinvestoren boliger under utbygging tre steder i Bærum.

– Hva har du tjent mest på?

– Jeg vil heller si hva jeg har tapt mest på. Det er mye morsommere, smiler Mæle og fortsetter;

– Den store feilen Arve og jeg gjorde, sett i ettertidens grelle lys, så er det at vi solgte disse eiendommene etterhvert som vi utviklet dem, til banker og pensjonsfond osv. Det har vist seg – etter at renten har falt til nesten null, og yielden har fulgt etter (som vil si at verdiene har gått opp), å være en feil strategi.

Les også : Knepet som ble en «game changer» for Norges hyttekonger

Etterpåklok

– Jeg pleier å si at vi skulle hatt mye mer gjeld og mye mer eiendom og cashflow, det hadde vært et riktig valg. Men det vet man ikke før man er der, sier Mæle.

– Vi har en tendens til å selge prosjekter. Det skal vi slutte med altså, ler Mæle.

– Det høres ut som et råd om at man skal sitte på alt. Og det er et godt råd så lenge renten går ned, og yielden går ned, men når renten fyker i været er ikke det noe godt råd lenger. Det er lett å si det nå. Det blir litt som å se seg i speilet i hundre kilometer. Gjort er gjort, sier Mæle.

Dette er utbyggerne:

HegnarTV har i løpet av sommeren og høsten 2017 møtt en rekke av Norges største utbyggere fra Tromsø i nord til Stavanger i sør. De har vært med fra første spadetak, og eier, styrer eller leder bolig- og hytteutbyggingen i Norge i dag. I «Utbyggerne» forteller de hvordan det hele startet, deler erfaringer og tanker om markedet, de forteller hvorfor de har valgt å gi gass og satse, og hva de tenker om veien videre. Serien består av syv episoder, og hver episode slippes hver mandag kl.10 på Hegnar.no frem til mandag 27. november.

En vanskelig øvelse

– Vi kaller oss opportunistiske eiendomsinvestorer, i den forstand at vi aktivt søker produkter i et marked vi mener er på vei opp. Så prøver vi å holde oss unna markeder, som vi tror er på vei ned eller har nådd toppen og som vil falle om ikke veldig lenge. Det er en veldig vanskelig øvelse. Eiendom er en syklisk bransje, hvor de ulike segmentene; næring, bolig, hytter ikke følger hverandre.

– Mens boligmarkedet har ost oppover i rakettempo, har hyttemarkedet ligget stille en lang periode. Mens det nå har tatt seg opp kraftig, har boligmarkedet bremset opp, men det er på grunn av politiske og finansielle grep, mener Mæle.

– Hvis jeg skulle trukket frem noen som er veldig flinke på nettopp dette, å se hvor markedet beveger seg, må det være Christian Ringnes, sier Mæle.

Les også: – Vi er villige til å gamble, og i verste fall tape noe

Gikk du glipp av forrige episode?

En formidabel blunder

– Har du noen gang skrotet et prosjekt?

– Å ja, ja. Vi har i det siste årene vært i nærmere 20 budrunder eller mer, hvor vi har hoppet av fordi vi har ment at det har gått for høyt. Det er fem-syv år tilbake. Det har vært feil i veldig mange av de tilfellene, men nå har det vist seg at det har vært riktig, fordi markedet har blitt litt tyngre nå. Men vi burde nok ha gått høyere i mange av de budrundene.

Den største bommerten i Mæles karriere er ifølge han selv den han akkurat har beskrevet;

– At vi ikke har sittet på disse eiendommene, i dette fantastiske markedet de siste 15-20 årene. Det er en formidabel blunder. Det er sånn man gjør i business og næringslivet: Man tar av og til riktige, strategiske beslutninger, og av og til feil, sier Mæle.

Saken er først publisert på Hegnar.no

Personvernpolicy