Odd Kalsnes kjemper mot avskilting

Megler og eiendomsutvikler Odd Kalnes
Megler og eiendomsutvikler Odd Kalnes Foto: Finansavisen

Beskyldes for egenhandel, skjulte investeringer og feilinformering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2015 ble eiendomsmegler Odd Kalsnes (62) fratatt retten til å være ansvarlig megler. Vedtaket ble gjort med oppsettende virkning. I neste uke møter han Finansdepartementet i Oslo tingrett. Der krever Kalsnes at vedtaket kjennes ugyldig, skriver Finansavisen.

Han ønsker ikke å gi noen utfyllende kommentarer i forkant av rettssaken, men sier følgende:

– Jeg vil ha vedtaket ugyldiggjort fordi hele saken er forgiftet av falske og manipulerte dokumenter. Dette viser også et politiavhør jeg har fått tilgang til en av de involverte, hevder han, ifølge avisen.

– Nødvendig å ilegge forbud

Tilbakekallet av retten til å være ansvarlig megler er begrunnet i «grove og gjentatte overtredelser» på eiendomsmeglerloven.

Staten mener å ha avdekket at Kalsnes drev ulovlig handel i eiendomsprosjektet Tidemands gate 21 og overtrådte forbudet mot partspresentasjon i et prosjekt i Kruses gate 6, samt at han i forbindelse med kjøpet av sin egen bolig skal ha brutt egenhandelsforbudet. Begge eiendommene befinner seg på Frogner i Oslo.

Kalsnes skal også ifølge Finansavisen ha feilinformert Finanstilsynet ved å oppgi uriktige opplysninger om egne interesser i selskapet Prosjekt- utvikling Eiendom, og han skal også ha brukt pro forma-arrangementer for å unngå arrestbeslag i forbindelse med en tvist om økonomisk oppgjør.

«Hensynet til forbrukerne og tilliten til bransjen som sådan, tilsier etter statens syn at det er nødvendig at Kalsnes ilegges et forbud mot å drive eiendomsmegling og forbud mot å være ansvarlig megler», heter det i Regjeringsadvokatens sluttinnlegg.

Les også: Norsk eiendomskonge kjøper USAs ambassade

– Egne interesser

Kalsnes mener ifølge avisen at departementet feilaktig har lagt til grunn at han drev handel i fast eiendom i Tidemands gate 21, og at det ikke foreligger noen brudd på partspresentasjonsforskriften i Kruses gate 6.

«En eventuell overtredelse vil uansett være bagatellmessig», skriver hans advokat Erling Høyte i Arntzen De Besche i sluttinnlegget som er sendt til Oslo tingrett.

Hva gjelder kjøpet av egen bolig, var hele handelen transparent, og budgivningen var i konkurranse med markedet for øvrig, anføres det.

Advokaten avviser også at Kalsnes feilinformerte Finanstilsynet om egne interesser i Prosjekt Utvikling, mens pro forma-arrangementet forklarer han ble brukt fordi Kalsnes var i en sterkt presset situasjon.

«Saksbehandlingen til Finansdepartementet er uforsvarlig», skriver Høyte videre og utdyper at informasjonsinnhentingen har foregått via personer Kalsnes har et konfliktfullt forhold til og som angivelig sitter på falske dokumenter.

Advokat Kari Sigurdsen i Regjeringsadvokaten har ifølge Finansavisen ingen kommentar til påstanden om de falske dokumentene, og viser ellers til det som har kommet frem i sluttinnleggene i saken.

Les også: Tre nordmenn sitter på eiendommer verdt 88 millioner

- Handler om prinsipper

At vedtaket ble gjort med oppsettende virkning, betyr at Kalsnes får lov til å operere som ansvarlig megler frem til saken avgjøres, men han blir degradert til eiendomsmeglerfullmektig dersom staten vinner frem.

– Om jeg vinner eller taper, gjør jeg det med flagget til topps. Uansett fortsetter jeg med å hjelpe mine kunder med kjøp og salg av eiendom. Å gå til tingretten handler ikke bare om meg. Det handler om prinsipper og bransjen som sådan, sier han, ifølge avisen.

Rettssaken starter mandag i Oslo tingrett, og vil gå over fire dager.

Saken er først publisert på Hegnar.no

Personvernpolicy