Robotene som er helt på jordet

Sprøyteroboten Asterix skyter ugress med milimeterpresisjon. Fra venstre Jarle Dørum, Anders Brevik og Øyvind Overskeid. Foto: Andreas Klemsdal
Sprøyteroboten Asterix skyter ugress med milimeterpresisjon. Fra venstre Jarle Dørum, Anders Brevik og Øyvind Overskeid. Foto: Andreas Klemsdal

Sunt bondevett vil erstattes av kunstig intelligensog store datamengder. Et vårslipp av roboter kansnu livet på hodet for norske bønder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske bønder er opptatt av så mangt. Jordbruksforhandlinger, beitetilskudd, rovdyrpolitikk, matsikkerhet, husdyrhold, samdrift, økologisk jordbruk og bygdeutvikling. Men gamle kampsaker kan bli små sammenlignet med de endringene som nå er på vei. En teknologirevolusjon velter inn over jordbruket.

Analysebyrået Tractica har anslått at antall solgte landbruksroboter på verdensbasis vil øke fra 32.000 i fjor til nesten 600.000 i 2024. Hvis det skjer, vil markedet for teknologiske løsninger til landbruket være på rundt 500 milliarder kroner syv år frem i tid, og landbruksroboter vil være større enn industriroboter i markedsverdi.

En garasjeport går opp i en kontorbygning på Langhus i Ski kommune. Ut ruller Asterix, en stilletrillende sprøyterobot med fremtiden foran seg. Tre menn står og betrakter den selvgående doningen.

Asterix får ingen grønnsaksåker å bryne seg på denne dagen, men på asfalten utenfor står en lang rekke med brett, fylt med jord og planter. Roboten ruller rolig ned til enden av raden, snur 180 grader rundt og kjører over ugresset. Små hvesende lyder kan høres fra under maskinen. Det er ørsmå dråper med sprøytemidler som skyter målrettet mot fienden: Ugresset.

Løser miljøproblem

Oppvisningsnummeret har gått både i Norge og Tyskland. Det er ikke teknologien det står på. Nå er det bare å få produktene ut i markedet.

– Vi er ikke så opptatt av maskinen, selve roboten. Den er det mange bedrifter verden rundt som jobber med, men Asterix har en patentert, intelligent teknologi, som gjør at sprøytingen bare treffer ugresset, ikke nytteplanten eller jorden, sier Øyvind Overskeid.

Han etablerte allerede for 20 år siden bedriften Adigo, som er et rådgivende ingeniørfirma med norsk industri og forskningsinstitusjoner som kunder. Med 19 ingeniører, betjener Adigo kunder som Photocure, Cisco og PGS. For noen år tilbake oppdaget Overskeid potensialet i å bruke mekanikk, elektronikk og software i landbruket. Resultatet er prosjekt Asterix.

Utviklingen av sprøyteroboten er finansiert av egenkapital fra Adigo, tilskudd fra Norges Forskningsråd, Innovasjon Norge og penger fra EUs Horizon 2020-program.

Asterix skal løse et betydelig miljøproblem. En grønnsaksbonde kjemper mot ugress og bruker store mengder sprøytemidler. Med dagens teknologi sprøyter grønnsaksbonden både ugresset, jorden rundt og grønnsakene, en løsning som er omtrent like treffsikker som flaskepost. Sprøytingen er forbundet med såpass sterk kjemi at det ikke er lov å gå på jord som nettopp er dusjet med ugressmiddel. I disse dager diskuterer EU et forbund mot et av de mest brukte sprøytemidlene i verden.

– Vi må slutte å være dumme. Det finnes intelligent teknologi, denne må vi bruke, sier Overskeid.

Les også: Norsk gründer har tjent 150 millioner på Wordfeud

– Det handler om pris

En ordinær grønnsaksbonde kan bruke 95 prosent mindre ugressmidler ved kun å sprøyte på ugresset med vår teknologi, hevder Overskeid.

– Vi er verdensledende på dette. Ingen har kommet så langt som oss med bruk av intelligent teknologi innen ugress-sprøyting. Det vi er alene om å få til, er å sprøyte enkeltugress innimellom nytteplantene, sier Overskeid, som mottok Landbrukssamvirkets innovasjonspris for 2017.

Asterix skal etter planen lanseres den 12. juni i 2018, under den tyske landbruksmessen DLG Feldtage. Ingeniørene på Langhus har allerede vært i Tyskland og hadde en presentasjon for tyske bønder og forhandlere av landbruksutstyr.

Om noen vet hvilken vei landbruksrobotene triller, så må det være Audun Korsæth. Han leder Senter for presisjonsjordbruk og er forskningssjef ved Avdeling for Landbruksteknologi og Systemanalyse ved Norsk institutt for bioøkonomi.

Sensorer, droner og landbruksroboter vil endre norsk jordbruk i årene som kommer.

– Norske bønder er interesserte og entusiastiske. Min jobb er blant annet å dempe forventningene. Det er en utopi å tenke seg en bonde som sitter på kontoret og gjør papirarbeid og tar beslutninger, mens gården driver seg selv. Men det vi ser komme er en strøm av teknologi som gjør at bonden kan bli mer effektiv, produsere mer mat av høyere kvalitet.

Han vil ikke avfeie de mest optimistiske spådommene, som at verden kan handle landbruksroboter for 500 milliarder kroner om bare syv år.

– Det handler om pris. Om de teknologiske komponentene fortsetter å falle i pris og prisene på robotene faller nok til at de gir mening for økonomien i landbruket, kan vi få store volumer etter hvert, sier han.

Korsæth minner om at man må se på de ulike områdene for seg.

– På ett område er Norge kommet veldig langt: Vi er blant de beste i verden på bruk av melkeroboten, som er en utrolig suksesshistorie i Norge. 45 prosent av all melken som selges i Norge kommer fra kyr som er melket ved hjelp av robot, sier Korsæth.

Les også: Lytter til gründerdrømmen

Gjør upopulære oppgaver

Det er til sammen over 1.800 melkeroboter i Norge, og vi har flere besetninger som melkes med robot enn våre naboland.

En del bønder har tatt i bruk roboter som fjerner husdyrmøkka fra fjøsgulvet.

– De kjører rundt og skraper skit, for å si det enkelt.

Andre områder hvor roboten er aktuell, er innenfor planteproduksjonen. I dag finnes det allerede avanserte pakke-maskiner for ferdig innhøstede produkter, men ikke alle vil være enig i at disse kan defineres som roboter.

– Ellers er det flere områder hvor det har dukket opp interessante prototyper, men hvor veien frem til produksjon og et marked virker veldig lang.

Korsæth kjenner til sprøyteroboten Asterix og sier han har tro på denne.

– Jeg opplever at denne er forbi prototyp-stadiet og at det er realistisk med en lansering neste år.

Og når det gjelder intelligente maskiner må vi ikke glemme dronene.

– Hos oss har vi jobbet med droner i 11 år. Vi har bygget egne droner og brukt dem som bærere for ulike sensorer. Data innhentet på denne måten har vi brukt til å utvikle metoder for presisjonssprøyting, presisjonsgjødsling, stressdeteksjon i åkeren mm. Vi har også sett på måter å koble sammen traktor og drone, slik at ulike autonome enheter kan jobbe sammen i et system, sier forskeren.

Les også: Typisk norsk å være Gro

Norsk landbruk for lengst robotisert

Kommunikasjonssjef Lise Boeck Jakobsen i Norges Bondelag hevder norske bønder er opptatt av ny teknologi.

– Hvorfor kommer robotene til landbruket først 20 til 30 år etter at de kom til industrien?

– Det er først nå det kommer produkter som blir tilgjengelige for bonden. Vi er avhengige av at vi får teknologi som er anvendelig, som er priset riktig og som ikke bare er tilpasset store enheter, sier hun.

Hun understreker at deler av landbruket for lengst er robotisert.

– Melkeroboten er et eksempel på at norske bønder har tatt i bruk teknologi i stor skala.

Jakobsen mener at robotindustrien og bøndene i de fleste sammenhenger vil ha samme interesser. En robot som tar seg av sprøyting av ugress vil bruke betydelig mindre sprøytemidler, og det er utelukkende positivt for norsk landbruk. Men hun mener en robot aldri for eksempel vil kunne erstatte mennesker i husdyrhold.

– Kontakten mellom mennesker og husdyr er viktig. En maskin kan ikke gjøre denne jobben. Vi må bruke teknologi der det er fornuftig.

Ved inntreden av melkeroboten har det vært mye diskusjon om denne forutsetter større bruk og mer samdrift.

– Noen vil jo kunne ønske å utnytte roboten til å tenke strukturendringer, sier Jakobsen. Altså færre bønder.

– Og det er Norges Bondelag mot?

– Ja, det blir feil. Teknologien må tas i bruk for å utvikle de gårdene vi har i dag. Presisjonslandbruk og roboter kan bidra til å senke kostnadene for bonden og gjøre livet enklere. Bevare norske gårder. Man må ha et mål med innføringen av ny teknologi. Vi ønsker ikke færre og større enheter i norsk landbruk.

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 18. november

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 NHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg ba kollegene skjerpe seg21:02 Person døde etter utforkjøring
Siste nytt
04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28VerdenDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54NorgeFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseNHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg ba kollegene skjerpe seg21:02NorgePerson døde etter utforkjøring
Populært