Meny

Oppfinner Tor Arne Hauge: Sørlands-eventyret volum 2

Tor-Anders Rusvik (fra venstre), Tor Arne Hauge og Frode Larssen har demonstrert hvordan pumpen fungerer. Foto: Erlend Kjernli

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige prosjekt ble solgt for flere hundre millioner kroner. Nå er gründer Tor Arne Hauge på vei til noe stort igjen.

TVEDESTRAND (Finansavisen): Hva får du om du krysser en oppfinner og en gründer med forretningssans?

Et selskap som blir solgt for 250 millioner kroner. Quickflange med den unike sveiseteknologien ble et eventyr for Tor Arne Hauge og Hilberg Karoliussen. Markedet omfavnet løsningen, omsetning steg til værs og siste kapittel ble salget til skotske ICR Integrety i 2014. Da var det bare å starte på noe nytt. Karoliussen hadde flere ideer. Hauge var klar for å få realisert dem. Otechos er det nye selskapet med verden for sine føtter.

– Det er nesten «too good to be true», men det er mer sant enn noen gang, sier Tor Arne Hauge til Finansavisen.

Entusiasmen er stor på det lille møterommet. På bordet ligger en 3D-modell av en motor med selskapets CR-teknologi (se faktaboks). Enkelt fortalt er det en motor bestående av få bevegelige deler som er lett, men samtidig svært effektiv. 60 kilo motor gir 250 hestekrefter. Mer inngående fortalt er det en rotasjonsmotor med fire kamre i kontinuerlig drift, som gjør at motoren klarer fire arbeidsslag pr. omdreining. Motoren er også fleksibel i bruk. Med kun få justeringer kan den brukes som forbrenningsmotor, kompressor, pumpe eller varmegjenvinner. I skrivende stund produseres andregenerasjons prototyper til alle de fire områdene som skal være ferdige før nyttår.

– Vi har passert punktet der vi tror dette er spennende. Nå er vi i ferd med å få det til, sier Hauge.

Oppfinner Karoliussen har solgt seg ut for å jobbe med nye prosjekter, men given fortsetter hos Hauge og resten av selskapet.

Mye penger i pumper

De holder til i TENK-bygget, sammen med flere andre gründer- og lokalbedrifter. Utenfor går veien bratt ned mot Tvedestrand sentrum. Byen er liten, men den har fostret noen gründerhoder utenom det vanlige.

– Pumpen er nok nærmest å komme på markedet, sier operasjonsdirektør Frode Larssen.

Lite vibrasjon og god effekt selv på lave turtall er noen av kvalitetene som skiller pumpen fra andre i markedet. Og mulighetene er mange. Nedihullspumpe og Subsea er noen av eksemplene.

– Vår pumpe er mye mindre og kan gjennomføre operasjoner mye mer effektivt. Markedet for nedihullspumper og brønnpumper i oljeindustrien er på 2,5 milliarder dollar. Jeg ser ingen grunn til at ikke vi kan ta det meste av det markedet, hevder Larssen.

– Pumpekonsernet Frank Mohn as ble solgt for 13 milliarder. Det forteller hvor mye penger som ligger i dette, fortsetter Hauge.

Otechos har en søknad inne til Demo 2000, Forskningsrådets støtteordning for prosjekter som kan bidra til å redusere kostnader og øke effektiviteten på norsk sokkel. Til søknaden har de fått bidrag fra flere store selskaper innen olje og oljeservice. Statoil og Aker Solutions er noen av dem.

Les også: Prisene stiger - salget går raskere

Kan redusere verdens energibruk

Testen på laboratoriet viser at pumpen fungerer. I hvert fall for det utrente øyet er det vanskelig å se om noe ikke er som det skal. De fleste øyne var utrente for CR-teknologien da Tvedestrand-gründerne presenterte den for første gang. Da de sendte inn tegninger og forklaringer for å sikre patent på teknologien, fikk de til svar at patentkontoret ikke skjønte hva de så eller leste. Det var da 3D-utgaven ble printet og tatt med fysisk for å forklare på ny. Til slutt ble patentet sikret.

Teknologien er møtt med entusiasme og positivitet flere steder i Europa. Og motorens variasjonsmuligheter gjør den aktuelle for et bredt spekter av markedet. I mars fikk de fase 2-støtte til kompressormotoren fra Horizon 2020, EUs største program innen innovasjon og forskning. 14,2 millioner kroner tikket inn, men kanskje viktigere er anerkjennelsen som støtten fører med seg.

– I etterkant er vi blant annet blitt invitert til ABBs forskningsnettverk for å snakke om motoren. Det er ganske utrolig for en liten norsk bedrift å bli invitert av en så stor global aktør. Vi har en pitch på åtte minutter til å snakke om det vi driver med, sier Hauge.

Fase 1-støtten fra Horizon 2020 ble brukt til forskning og utvikling av kompressoren. Den neste fasen er å komme til et endelig produkt og kommersialisering.

– Kompressorer står for 10 prosent av den industrielle verdens energibruk. Vi kan redusere energibruken med 20-30 prosent, mener gründerne.

Les også: Ville ha 45 millioner for prakteiendom - solgt for 16 milliner

(Saken fortsetter under)

Tor Arne Hauge og Frode Larssen forklarer hvordan motoren fungerer. Patentkontoret trengte også en grundig innføring. Foto: Erlend Kjernli

– Viktig å tenke nettverk

Fremover vil de fire bruksområdene til motoren bli skilt ut i like mange selskap. Ny steg blir tatt og nye milepæler nådd for selskapet i byen med drøyt 6.000 innbyggere.

– Etter hvert må vi se på porteføljen. Kanskje noen av selskapene blir børsnotert. Kanskje vi selger ut noe. Styret skal ha et strategimøte i november, vi må se på hvordan Otechos skal rigges for fremtiden. De neste månedene bli utrolig viktige, sier Hauge.

I nærmeste fremtid skal 12 ansatte utvides med to eller tre nye hoder. Selskapet har også flere underleverandører som produserer ulike komponenter til motoren, men kjernekompetansen skal holdes internt.

– Utfordringen er å finne menneskene med den kompetansen, sier Hauge.

Flere kjente investorer kjøpte seg inn i selskapet i perioden 2014-2016, blant dem Øystein Stray Spetalen, Terje Uthus og Erik Holsten. I siste runde ble aksjene solgt for 15 kroner stykket, som tilsvarer en selskapsverdi på nærmere 100 millioner kroner.

– Hvor mye mener dere selskapet er verdt nå?

– Jeg vil ikke si noe konkret, men det har skjedd mye spennende det siste året.

Hauge selv er nede i en eierandel på drøye 41 prosent.

– For mange gründere holder ideen sin tett til brystet, men det er viktig å tenke nettverk for å få realisert drømmene sine. Vi søker det jeg kaller intelligent kapital, og det har vi klart å få inn.

Ny kapital skal etter planen hentes inn i løpet av det neste året.

– Vi har egenkapital nok i to år til, men skal vi gi skikkelig gass trenger vi 10-20 millioner i en emisjon.

Les også: Boligspekulanter ser ut av Oslo

Dyr produksjon

Det er ikke bare CR-teknologien Otechos har i ermet. Datterselskapet Pipeotech som ble opprettet i 2015 produserer pakninger som skal holde flensene i rør tette. Gründernes nye grep er å bruke samme materiale på pakningen som på rørflensen.

– Pakningen følger rørets utvidelser og sammentrekninger. Det hindrer lekkasjer, forklarer Larssen.

– Ingen pakning er tettere enn vår og den tåler store svingninger i høye og lave temperaturer, hevder han.

På et foreløpig lite lager ligger det pakninger i ulike størrelser som skal sendes ut i verden. Flere selskaper har testet det DNV-GL-godkjente produktet. Larssen og Hauge melder om knirkefrie forsøk.

– Agder Energi er så fornøyde at de bruker pakningen vår som standard løsning. GE Healthcare prøvde den på rør med sine mest aggressive væsker. Ingen lekkasjer, sier Larsen.

– Inter Gas prøvde pakningen vår da de skulle flytte 30 kubikk gass fra en lastebil. Det var første gang de gjorde den operasjonen uten lekkasjer.

Også for Pipeotech er det et enormt marked å etablere seg i. Rør til steam, fjernvarme, LNG/LPG er noen eksempler. Og selvfølgelig olje- og gassektoren, som Hauge kjenner godt til etter suksessen med Quickflange.

– Bare på Mongstad er det 800.000 flenskoblinger. Markedet er enormt. Utfordringen nå er at produksjonen er veldig dyr. Vi jobber med å få helautomatisert den og ser etter industrielle samarbeidspartnere, sier Hauge.

– Hva lærte du av tiden med Quickflange?

– At ting tar tid, hvordan søke på støtteordninger og viktigheten av klassifiseringer. Jeg fikk et nettverk som jeg også kan benytte meg av nå.

Les også: Oljedirektoratet: Goliat blir ikke lønnsom for staten

Ønsker sterkt innovasjonsmiljø

Nettverk er et viktig stikkord. Å kjenne noen som kjenner noen har sendt Pipeotech til Saudi Arabia. Der skal 200 pakninger testes av Saudi Aramco, et nasjonalt oljeselskap.

– De sliter med mikrolekkasjer som ødelegger miljøet og fører til store kostnader, sier Hauge.

Pipeotech har hatt en marginal omsetning de to første leveårene, men det er først nå pakningen er på full fart ut i markedet.

– Vi får snart en hyggelig omsetning. Det ser bra ut.

De første kapitlene er skrevet i det som kan bli et nytt eventyr i Tvedestrand. Hauge vil ha flere lykkelige gründerhistorier fra den lille byen. Sammen med Larssen og to til har de kjøpt TENK-bygget og brukt halvannen million hver av private midler for å bygge TENK Innovasjonslab og 16 kontorer til lokale gründere. Åpningen er rett rundt hjørnet.

– Gründere satser private midler og eier ofte ikke nåla i veggen. Vi ønsker å bidra til et sterkt innovasjonsmiljø der alle kan lære av hverandre, sier Hauge.

– Hvis vi ser bort fra nye E18 investeres det 1,5 milliarder i denne regionen. Det kommer til å gi ringvirkninger.

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 11. november

Populært