Oppfinner Tor Arne Hauge: Sørlands-eventyret volum 2

Tor-Anders Rusvik (fra venstre), Tor Arne Hauge og Frode Larssen har demonstrert hvordan pumpen fungerer. Foto: Erlend Kjernli
Tor-Anders Rusvik (fra venstre), Tor Arne Hauge og Frode Larssen har demonstrert hvordan pumpen fungerer. Foto: Erlend Kjernli

Forrige prosjekt ble solgt for flere hundre millioner kroner. Nå er gründer Tor Arne Hauge på vei til noe stort igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TVEDESTRAND (Finansavisen): Hva får du om du krysser en oppfinner og en gründer med forretningssans?

Et selskap som blir solgt for 250 millioner kroner. Quickflange med den unike sveiseteknologien ble et eventyr for Tor Arne Hauge og Hilberg Karoliussen. Markedet omfavnet løsningen, omsetning steg til værs og siste kapittel ble salget til skotske ICR Integrety i 2014. Da var det bare å starte på noe nytt. Karoliussen hadde flere ideer. Hauge var klar for å få realisert dem. Otechos er det nye selskapet med verden for sine føtter.

– Det er nesten «too good to be true», men det er mer sant enn noen gang, sier Tor Arne Hauge til Finansavisen.

Entusiasmen er stor på det lille møterommet. På bordet ligger en 3D-modell av en motor med selskapets CR-teknologi (se faktaboks). Enkelt fortalt er det en motor bestående av få bevegelige deler som er lett, men samtidig svært effektiv. 60 kilo motor gir 250 hestekrefter. Mer inngående fortalt er det en rotasjonsmotor med fire kamre i kontinuerlig drift, som gjør at motoren klarer fire arbeidsslag pr. omdreining. Motoren er også fleksibel i bruk. Med kun få justeringer kan den brukes som forbrenningsmotor, kompressor, pumpe eller varmegjenvinner. I skrivende stund produseres andregenerasjons prototyper til alle de fire områdene som skal være ferdige før nyttår.

– Vi har passert punktet der vi tror dette er spennende. Nå er vi i ferd med å få det til, sier Hauge.

Oppfinner Karoliussen har solgt seg ut for å jobbe med nye prosjekter, men given fortsetter hos Hauge og resten av selskapet.

Mye penger i pumper

De holder til i TENK-bygget, sammen med flere andre gründer- og lokalbedrifter. Utenfor går veien bratt ned mot Tvedestrand sentrum. Byen er liten, men den har fostret noen gründerhoder utenom det vanlige.

– Pumpen er nok nærmest å komme på markedet, sier operasjonsdirektør Frode Larssen.

Lite vibrasjon og god effekt selv på lave turtall er noen av kvalitetene som skiller pumpen fra andre i markedet. Og mulighetene er mange. Nedihullspumpe og Subsea er noen av eksemplene.

– Vår pumpe er mye mindre og kan gjennomføre operasjoner mye mer effektivt. Markedet for nedihullspumper og brønnpumper i oljeindustrien er på 2,5 milliarder dollar. Jeg ser ingen grunn til at ikke vi kan ta det meste av det markedet, hevder Larssen.

– Pumpekonsernet Frank Mohn as ble solgt for 13 milliarder. Det forteller hvor mye penger som ligger i dette, fortsetter Hauge.

Otechos har en søknad inne til Demo 2000, Forskningsrådets støtteordning for prosjekter som kan bidra til å redusere kostnader og øke effektiviteten på norsk sokkel. Til søknaden har de fått bidrag fra flere store selskaper innen olje og oljeservice. Statoil og Aker Solutions er noen av dem.

Les også: Prisene stiger - salget går raskere

Kan redusere verdens energibruk

Testen på laboratoriet viser at pumpen fungerer. I hvert fall for det utrente øyet er det vanskelig å se om noe ikke er som det skal. De fleste øyne var utrente for CR-teknologien da Tvedestrand-gründerne presenterte den for første gang. Da de sendte inn tegninger og forklaringer for å sikre patent på teknologien, fikk de til svar at patentkontoret ikke skjønte hva de så eller leste. Det var da 3D-utgaven ble printet og tatt med fysisk for å forklare på ny. Til slutt ble patentet sikret.

Teknologien er møtt med entusiasme og positivitet flere steder i Europa. Og motorens variasjonsmuligheter gjør den aktuelle for et bredt spekter av markedet. I mars fikk de fase 2-støtte til kompressormotoren fra Horizon 2020, EUs største program innen innovasjon og forskning. 14,2 millioner kroner tikket inn, men kanskje viktigere er anerkjennelsen som støtten fører med seg.

– I etterkant er vi blant annet blitt invitert til ABBs forskningsnettverk for å snakke om motoren. Det er ganske utrolig for en liten norsk bedrift å bli invitert av en så stor global aktør. Vi har en pitch på åtte minutter til å snakke om det vi driver med, sier Hauge.

Fase 1-støtten fra Horizon 2020 ble brukt til forskning og utvikling av kompressoren. Den neste fasen er å komme til et endelig produkt og kommersialisering.

– Kompressorer står for 10 prosent av den industrielle verdens energibruk. Vi kan redusere energibruken med 20-30 prosent, mener gründerne.

Les også: Ville ha 45 millioner for prakteiendom - solgt for 16 milliner

(Saken fortsetter under)

Tor Arne Hauge og Frode Larssen forklarer hvordan motoren fungerer. Patentkontoret trengte også en grundig innføring. Foto: Erlend Kjernli
Tor Arne Hauge og Frode Larssen forklarer hvordan motoren fungerer. Patentkontoret trengte også en grundig innføring. Foto: Erlend Kjernli

– Viktig å tenke nettverk

Fremover vil de fire bruksområdene til motoren bli skilt ut i like mange selskap. Ny steg blir tatt og nye milepæler nådd for selskapet i byen med drøyt 6.000 innbyggere.

– Etter hvert må vi se på porteføljen. Kanskje noen av selskapene blir børsnotert. Kanskje vi selger ut noe. Styret skal ha et strategimøte i november, vi må se på hvordan Otechos skal rigges for fremtiden. De neste månedene bli utrolig viktige, sier Hauge.

I nærmeste fremtid skal 12 ansatte utvides med to eller tre nye hoder. Selskapet har også flere underleverandører som produserer ulike komponenter til motoren, men kjernekompetansen skal holdes internt.

– Utfordringen er å finne menneskene med den kompetansen, sier Hauge.

Flere kjente investorer kjøpte seg inn i selskapet i perioden 2014-2016, blant dem Øystein Stray Spetalen, Terje Uthus og Erik Holsten. I siste runde ble aksjene solgt for 15 kroner stykket, som tilsvarer en selskapsverdi på nærmere 100 millioner kroner.

– Hvor mye mener dere selskapet er verdt nå?

– Jeg vil ikke si noe konkret, men det har skjedd mye spennende det siste året.

Hauge selv er nede i en eierandel på drøye 41 prosent.

– For mange gründere holder ideen sin tett til brystet, men det er viktig å tenke nettverk for å få realisert drømmene sine. Vi søker det jeg kaller intelligent kapital, og det har vi klart å få inn.

Ny kapital skal etter planen hentes inn i løpet av det neste året.

– Vi har egenkapital nok i to år til, men skal vi gi skikkelig gass trenger vi 10-20 millioner i en emisjon.

Les også: Boligspekulanter ser ut av Oslo

Dyr produksjon

Det er ikke bare CR-teknologien Otechos har i ermet. Datterselskapet Pipeotech som ble opprettet i 2015 produserer pakninger som skal holde flensene i rør tette. Gründernes nye grep er å bruke samme materiale på pakningen som på rørflensen.

– Pakningen følger rørets utvidelser og sammentrekninger. Det hindrer lekkasjer, forklarer Larssen.

– Ingen pakning er tettere enn vår og den tåler store svingninger i høye og lave temperaturer, hevder han.

På et foreløpig lite lager ligger det pakninger i ulike størrelser som skal sendes ut i verden. Flere selskaper har testet det DNV-GL-godkjente produktet. Larssen og Hauge melder om knirkefrie forsøk.

– Agder Energi er så fornøyde at de bruker pakningen vår som standard løsning. GE Healthcare prøvde den på rør med sine mest aggressive væsker. Ingen lekkasjer, sier Larsen.

– Inter Gas prøvde pakningen vår da de skulle flytte 30 kubikk gass fra en lastebil. Det var første gang de gjorde den operasjonen uten lekkasjer.

Også for Pipeotech er det et enormt marked å etablere seg i. Rør til steam, fjernvarme, LNG/LPG er noen eksempler. Og selvfølgelig olje- og gassektoren, som Hauge kjenner godt til etter suksessen med Quickflange.

– Bare på Mongstad er det 800.000 flenskoblinger. Markedet er enormt. Utfordringen nå er at produksjonen er veldig dyr. Vi jobber med å få helautomatisert den og ser etter industrielle samarbeidspartnere, sier Hauge.

– Hva lærte du av tiden med Quickflange?

– At ting tar tid, hvordan søke på støtteordninger og viktigheten av klassifiseringer. Jeg fikk et nettverk som jeg også kan benytte meg av nå.

Les også: Oljedirektoratet: Goliat blir ikke lønnsom for staten

Ønsker sterkt innovasjonsmiljø

Nettverk er et viktig stikkord. Å kjenne noen som kjenner noen har sendt Pipeotech til Saudi Arabia. Der skal 200 pakninger testes av Saudi Aramco, et nasjonalt oljeselskap.

– De sliter med mikrolekkasjer som ødelegger miljøet og fører til store kostnader, sier Hauge.

Pipeotech har hatt en marginal omsetning de to første leveårene, men det er først nå pakningen er på full fart ut i markedet.

– Vi får snart en hyggelig omsetning. Det ser bra ut.

De første kapitlene er skrevet i det som kan bli et nytt eventyr i Tvedestrand. Hauge vil ha flere lykkelige gründerhistorier fra den lille byen. Sammen med Larssen og to til har de kjøpt TENK-bygget og brukt halvannen million hver av private midler for å bygge TENK Innovasjonslab og 16 kontorer til lokale gründere. Åpningen er rett rundt hjørnet.

– Gründere satser private midler og eier ofte ikke nåla i veggen. Vi ønsker å bidra til et sterkt innovasjonsmiljø der alle kan lære av hverandre, sier Hauge.

– Hvis vi ser bort fra nye E18 investeres det 1,5 milliarder i denne regionen. Det kommer til å gi ringvirkninger.

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 11. november

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 To menn tiltalt for millionbedrageri mot Nav07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Voldsom tornado traff Texas søndag05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet
Siste nytt
07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerTo menn tiltalt for millionbedrageri mot Nav07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24VerdenJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenVoldsom tornado traff Texas søndag05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenKanonvalg for De grønne i Sveits05:05VerdenSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49VerdenMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45VerdenNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet
Populært