Meny

Småbarnsmødrene sa opp gode jobber og skapte Kaos

<p>STORE STUDIO: Butikk er ikke lenger butikk. Det meste av salget til småbarnsforeldre går over nett, men «studioet» på Bjølsen er et viktig treffsted for kunder og samarbeidspartnere. Mette Bordal Hansen (t.v.) og Gineline Kalleberg har til sammen lansert ni produkter. </p>
STORE STUDIO: Butikk er ikke lenger butikk. Det meste av salget til småbarnsforeldre går over nett, men «studioet» på Bjølsen er et viktig treffsted for kunder og samarbeidspartnere. Mette Bordal Hansen (t.v.) og Gineline Kalleberg har til sammen lansert ni produkter. Foto: Andreas Klemsdal

– Vi kan trykke på en knapp og hente nesten så mye penger vi vil til nye produkter, sier de to småbarnsmødrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gammel dame kom inn døren i Sarpsborggata 12 på Bjølsen. Hun spurte hvor det var blitt av blomsterbutikken. Hun hadde kanskje skaut og kåpe og et lett handlenett, og nå skulle hun ha en hyggelig potteplante. Men handelsbransjen er i endring. Blomsterbutikken er nedlagt. Gamle konsepter erstattes av nye.

– Vi kaller ikke dette en butikk. Lokalene er et showroom og et studio hvor vi kan sitte og jobbe, sier Mette Bordal Hansen (35) til Finansavisen.

Sammen med Gineline Kalleberg (35) lanserte hun bedriften Kaos i januar 2015, og småbarnsforeldre landet rundt har falt pladask for norsk-designede produkter. De har skapt en hel liten bevegelse, inkludert «Lønningsmelk», der ammende mødre møtes en gang i måneden for gratis boller og kaffe.

De har designet og produsert flere ulike sekker og bagger, som er blitt populære og har gitt dem over 7.000 følgere på Instagram. Nå jobber de med en ny type ribbevegg, som skal være mer funksjonell og varig enn det som er på markedet i dag. Navnet er Kaos Endeløs, og ribbeveggen ble denne uken lansert på

IKKE RIBBET: Ribbeveggen Kaos Endeløs tar av på Kickstarter. Foto: Andreas Klemsdal
IKKE RIBBET: Ribbeveggen Kaos Endeløs tar av på Kickstarter. Foto: Andreas Klemsdal

Kickstarter, en tjeneste som lar gründere hente penger til produkter som er under utvikling. Ribbeveggen er utviklet i et samarbeid med designselskapet Permafrost. Videre gjør de seg klar til lansering av sin egen høystol, en slags konkurrent til Stokkes Tripp Trapp. Stolen er utviklet i samarbeid med Ole Petter Wullum.

Begge prosjektene har skapt begeistring hos Innovasjon Norge, som totalt har bevilget 700.000 kroner til ribbeveggen og stolen.

– Da Hennie, min yngste, var syv dager, satt jeg hos Innovasjon Norge og ammet og svettet, forteller Kalleberg.

Begge har to barn, men når de teller opp blir det seks til sammen.

– Å starte og drive din egen bedrift, det er som å ha et tredje barn, sier Bordal Hansen.

Mens design foregår i Norge, har de nå lager i Sverige og produksjon i India. Duoen er nettopp kommet hjem fra India og forteller om tårer som trillet over synet av produksjonslinjer som fungerer.

Les også: Kebab-gründere har eiendom for 300 mill.

Jobbet i dopausene

De møttes under en middag, da den ene hadde blitt kjæreste med den andres bror. De fant tonen og det var en ting de brant spesielt for. Hvorfor skal småbarnsforeldre kjøpe dårlig utstyr til barn, med stive priser og middelmådig design?

Det måtte gå an å skape produkter som så bedre ut, varte lenger og var mer funksjonelle. I begynnelsen jobbet de med ideen delvis i barselpermisjon og delvis mens de jobbet i sine gamle jobber.

– Vi jobbet i dopausene. Det var helt krise. Jeg var partner i et reklamebyrå og var opptatt av å gjøre jobben min der også, mimrer Kalleberg.

Veggene i den nedlagte blomsterbutikken er fylt med produkter. Det ser lekkert og gjennomført ut, men om en kategorisjef fra barneutstyrsbransjen hadde kommet innom ville nok Kaos stått til stryk. Vareutvalget er begrenset og døren er bare åpen i barnehagens kjernetid. Halv fire stenger de og reiser hjem til familien.

HANDEL I ENDRING: Folk kommer fortsatt innom og spør hvor det er blitt av blomsterbutikken. Foto: Andreas Klemsdal
HANDEL I ENDRING: Folk kommer fortsatt innom og spør hvor det er blitt av blomsterbutikken. Foto: Andreas Klemsdal

For å drive en forretning som Kaos, krever ikke åpningstider, men engasjement. Alt handler om å skape begeistring. Den nevnte kategorisjefen ville steilet over duoens arbeidsmetoder:

– Vi begynner med å lage innhold, for eksempel en film. Deretter starter vi med å tease. Så begynner vi salget, vi selger stort sett produktene før de er produsert, forklarer Kalleberg.

Det som tidligere var svindel, er i dag blitt effektive designprosesser. Kundene kjøper og betaler for produkter før støpeformene er laget.

– Vi har vært heldige og vi har kunnet hente penger til produksjon. Da slipper vi å betale så mye av egen lomme, også får vi samtidig ambassadører som begynner å snakke om produktet lenge før det er i butikken, sier Kalleberg.

– Det har fungert utrolig bra. Vi kan trykke på en knapp og hente nesten så mye penger vi vil på det ene produktet, supplerer Bordal Hansen.

– Vi må bare huske å stoppe i tide, så vi ikke selger for mye til rabattert pris, svarer Kalleberg.

For utfordringen for en ung bedrift i vekst er likviditeten. Småbarnsmødrene har nå fått en halv million kroner i kreditt fra banken, med pant i farens hus. Og far kan foreløpig sove godt, for pilene peker i riktig retning. I fjor omsatte de for halvannen million kroner. I år vil de nå over tre millioner.

– Neste år sikter vi mot en omsetning på 10 til 12 millioner kroner, sier Kalleberg.

De er modige og har takket nei til tilbud om å få selge igjennom Babyshop i Sverige. Det skal ikke være Kaos i Babyshop. Det skal ikke være for lett.

– Hadde dette vært enkelt så hadde noen andre gjort det før oss, sier Kalleberg.

Les også: Skaper hysteri på Instagram - popper opp millionsalg

– Nedturer var litt som fylleangst

De hadde gode jobber begge to. Gineline Kalleberg var partner i reklamebyrået Jimmy Royal og før det ansvarlig for sosiale medier i McCann. Mette Bordal Hansen var digitalansvarlig i Donald Duck og senere produkssjef for digital i Amedia. Å skape engasjement gjennom medier har de jobbet med lenge. I dag kombinerer de digitalt innhold med ekte møter. Arrangementet «Lønningsmelk» er blitt en tradisjon og er også åpnet opp for andre leverandører som kan selge utstyr til småbarnsmødre som gomler gratis boller mens de ammer.

– Bare arrangementet med Lønningsmelk betaler husleie på lokalet vårt, sier Bordal Hansen.

Men gründertilværelsen har selvsagt ikke bare vært opptur. I dag vet de at etter en nedtur, så kommer det en opptur.

– Før vi ble klar over det var nedturene litt sånn…fylleangst. Bare uten alkohol, ler Bordal Hansen.

Det har vært ekstra utfordrende fordi de hele tiden har stått midt i etableringsfasens mylder.

– Midt oppi småbarnsfasen har vi begge kjøpt hus, på hver vår side. Heldigvis får vi utrolig mye tålmodighet hjemmefra. Jeg har faktisk hatt gjester fra Nord-Norge som har sovet i pappesker fra Kaos, smiler Kalleberg.

Grundere:

Mette Bordal Hansen (35) og Gineline Kalleberg (35).

Selskap:

Kaos AS.

Forretningsidé:

Utvikle funksjonelle livsstilsprodukter til småbarnsforeldre.

Ambisjon:

Omsette for 50 millioner kroner innen fem år.

Finansiering:

700.000 kroner fra Innovasjon Norge og flere hundre tusen kroner hentet inn via Kickstarter.

Eiere:

Gründerne eier halvparten hver.

Denne saken ble først publisert i Finansavisen 11. november 2017.

Les også: Gründer Bjørn Zachrisson drømmer om store ting med blockchain

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:17 To til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15 Nytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47 Iran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40 Svømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27 Opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25 Minst seks døde i hetebølge i USA09:21 Sju drept i angrep mot politi i Pakistan09:15 Premier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15 Rufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12 Færre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter09:12 Gjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt08:41 Flere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo08:38 Animalia skal undersøke bedøvelsesmetode under griseslakting08:05 Avsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05 Ukraina velger ny nasjonalforsamling07:49 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonister07:23 To pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00 Håndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump05:13 Berusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56 Storbritannia protesterer mot Iran04:17 Tre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06 Hetebølge i nordøstlige USA02:22 Arkitekten Cesar Pelli er død02:21 Elvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:42 Par truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:52 Vy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse
Siste nytt
10:17NorgeTo til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15NorgeNytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47VerdenIran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40SportSvømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27NorgeOpprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25VerdenMinst seks døde i hetebølge i USA09:21VerdenSju drept i angrep mot politi i Pakistan09:15SportPremier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15VerdenRufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12PolitikkFærre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter09:12NorgeGjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt08:41VerdenFlere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo08:38NorgeAnimalia skal undersøke bedøvelsesmetode under griseslakting08:05NorgeAvsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05VerdenUkraina velger ny nasjonalforsamling07:49NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonister07:23VerdenTo pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00SportHåndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump05:13NorgeBerusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56VerdenStorbritannia protesterer mot Iran04:17NorgeTre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA02:22VerdenArkitekten Cesar Pelli er død02:21NorgeElvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:42NorgePar truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:52NorgeVy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse
Populært