Coop kan få døgnåpne og ubemannede butikker

I Sengeløse åpner Coop Danmarks første ubemannede dagligvarebutikk i løpet av første kvartal 2018. Coop i Norge vil følge med på erfaringene de gjør seg der. Foto: Siine Fiig/ Coop Danmark
I Sengeløse åpner Coop Danmarks første ubemannede dagligvarebutikk i løpet av første kvartal 2018. Coop i Norge vil følge med på erfaringene de gjør seg der. Foto: Siine Fiig/ Coop Danmark

Vil du gjøre unna dagligvarehandelen mens de ansatte og de fleste andre kundene sover? Det kan snart bli en realitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I likhet med her i Norge står mange mindre byer og tettsteder i Danmark i fare for å miste sin dagligvarebutikk de neste årene.

Det ønsker Coop Danmark å gjøre noe med, ifølge en melding.

I Sengeløse, en liten by på Nordøstsjælland i Danmark, skal Coop nemlig åpne landets første ubemannede dagligvarebutikk i løpet av første kvartal 2018.

Der kan medlemmer når som helst på døgnet låse seg inn med sitt Coop-kort, skanne de varene de ønsker å handle og betale ved hjelp av en app på telefonen.

Butikken vil kun være bemannet noen få timer hver dag i forbindelse med påfyll av nye varer.

Les også: Kommunen kan stikke av med din IPS dersom du blir syk

Har allerede blitt testet ut

– Det er mange steder hvor omsetningen er så liten at butikken ikke klarer å gå rundt med normale lønnskostnader. Med den nye modellen reduserer vi lønnskostnadene og utvider åpningstidene. Så får vi se hvordan kundene tar i mot dette, uttaler formatdirektør Jesper K. Andersen i Coop Danmarks nærbutikkjede Dagli´Brugsen.

Konseptet blir kalt «Bip & Betal», og Coop har allerede testet det i ti forskjellige butikker for å se om det fungerer som ønsket.

Tyveri skal forebygges ved hjelp av stikkprøvekontroller, kameraovervåkning og ved at kundene må identifisere seg med medlemskort når de kommer inn i butikken.

Nå vil norske dagligvarekjeder følge med på det danske eksperimentet for å finne ut om dette konseptet også kan være interessant her hjemme, ifølge Dagbladet.

Les også: Styr unna denne nye avtalen fra stømselskapene

Åpner opp for å prøve det i Norge

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, bekrefter til avisen at helautomatiske løsninger av typen som prøves ut i Danmark kan være med på å holde liv i mange småbutikker på landsbygda.

– Det er selvsagt interessant å se på innovasjoner som kan opprettholde butikker over hele landet, og kanskje også skape muligheten for å etablere flere distriktsbutikker, sier han, og legger til:

– Coop har alltid vært tidlig ute med teknologi som gjør hverdagen enklere for kundene. For nøyaktig 70 år siden revolusjonerte vi handleopplevelsen ved å åpne den første selvbetjente dagligvarebutikken i Norge. Dette gjorde handleturen langt enklere og mer effektiv for kundene.

Professor i tjenesteinnovasjon Tor W. Andreassen ved Norges Handelshøyskole mener dette et vinn vinn-konsept.

– Butikken får økt omsetning og lavere kostnader, og kundene får økt tilgang på tjenester. I Norge har, tro det eller ei, bibliotekene drevet fram en tilsvarende utvikling. For eksempel på biblioteket i Sandvika fungerer lånekortet som ID, og brukerne kan oppholde seg i lokalene og låne bøker uten at de ansatte er på jobb, sier han til Dagbladet.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også:

Ny lov skal forhindre oss å havne i «luksusfellen»

Nå trenger du ikke lenger betalingskort for å handle på nett

Åtte kjennetegn som skiller en ekte seddel fra en falsk

Dette betalingsmiddelet kan ta over når kontantene forsvinner

Saken er opprinnelig publisert på Pengenytt.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden