– Altfor mye penger i eiendom

Møt Anders Buchardt i episode fire av Hegnar-serien Utbyggerne.
Møt Anders Buchardt i episode fire av Hegnar-serien Utbyggerne.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men eiendomsinvestor og utbygger Anders Buchardt har aldri angret på karrierevalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tenker på det hver dag. Jeg er superprivilegert som får drive med det jeg liker aller best. Jeg tror ikke jeg har hatt en dag hvor jeg har tenkt «i dag hadde det vært deilig å ha fri», sier eiendomsinvestor og utbygger, Anders Buchardt i dagens episode av «Utbyggerne» på Hegnar-TV.

Med en far som Arthur Buchardt er det kanskje ikke så rart at det ble nettopp, eiendom, selv om Anders vokste opp med en far og farfar, som opprinnelig slo seg opp på rørleggervirksomhet.

– Men det ble jo mer og mer eiendom etter hvert, og mindre og mindre rør, smiler Anders Buchardt, som husker tilbake til at hans første sommerjobber var i rørleggerbutikken i Brumunddal.

Se episode 4 av Utbyggerne på Hegnar-TV

I dag eier Arthur og Anders Buchardt AB Invest sammen og driver dette sammen.

– Det kan være utfordrende, når man har så tette familiebånd og vi er en liten organisasjon, men vi har funnet en veldig grei måte å få det til å fungere. Det er sånn at vi aldri jobber på samme prosjekt begge to. Når vi bestemmer oss for å sette i gang med et prosjekt, ser vi hverandre dypt inn i øynene og finner ut av hvem som tar ansvaret for det prosjektet. Da er det en uskreven regel at når det er bestemt, så blander ikke den andre seg inn og holder seg helst lengst mulig unna. Selv om det nok klør i fingrene både hos meg og han, når man ser hvordan den andre driver prosjektene sine fram, sier Buchardt, som også eier selskapet Pasab.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har også det barnslige behovet for å ha mine egne ting fortsatt, så ved siden av har jeg en del boligprosjekter gående. Så jeg jobber i begge disse leirene, for å si det sånn, sier Buchardt.

Les også: Heller kaldt vann i blodet på boligprisoptimistene

Dette er utbyggerne:

HegnarTV har i løpet av sommeren og høsten 2017 møtt en rekke av Norges største utbyggere fra Tromsø i nord til Stavanger i sør. De har vært med fra første spadetak, og eier, styrer eller leder bolig- og hytteutbyggingen i Norge i dag. I «Utbyggerne» forteller de hvordan det hele startet, deler erfaringer og tanker om markedet, de forteller hvorfor de har valgt å gi gass og satse, og hva de tenker om veien videre. Serien består av syv episoder, og hver episode slippes hver mandag kl.10 på Hegnar.no frem til mandag 27. november.

Trigger

– Hva har vært det mest spennende prosjektet så langt?

– Det er nok et stort hotellprosjekt i Stockholm i forbindelse med Friends Arena og en helt ny bydel, som ligger rett utenfor Stockholm. Det er det mest krevende og det største jeg har vært med på, men når man får det til er det også det mest spennende og tilfredsstillende, sier Buchardt og legger til;

– Jeg er jo litt sånn. Jo mer utfordrende og komplekst det er, jo mer trigger det.

I fjor omsatte AB Invest for 481,3 millioner kroner, og satt igjen med et årsresultat på 65,6 millioner kroner, mye takket være salg av fjelleiligheter på Ilsetra på Hafjell. Pasab fikk et årsresultat på 15,7 millioner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skattelistene for 2016 viser at Anders Buchardt hadde en nettoinntekt på 1,7 millioner kroner i 2016, og at han betalte 778.000 kroner i skatt. Og når vi først er inne på skatt, 43-åringen er en ihuga tilhenger av eiendomsskatt.

– Hvorfor det?

– Det er blitt nærmest den nye folkehobbyen både å investere og prate om eiendom og bolig. Det styrer både sinn og atferd til hele befolkningen, sier Buchardt og fortsetter;

– Det er rett og slett altfor mye penger investert i eiendom. Fordi vi tror det er der vi skal spare til pensjon, sikre alderdommen og det er der vi skal bli millionærer alle sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Kjøp disse syv aksjene

Har råd til eiendomsskatt

Det er ikke noe heldig for landet og økonomien som helhet, mener eiendomsinvestoren.

– Hvis altfor mye penger sluses inn i eiendomssektoren, blir det ikke kapital tilstrekkelig til andre næringer, som er faktisk det som skal bygge landet og det vi skal leve av. Så hvis vi kan ha noen instrumenter som demper den investeringslysten og trykket, og bidrar til at noe mer kapital går til andre næringer, så tror jeg det er positivt, sier Buchardt, som mener eiendomsskatt kan være et ledd i det.

I tillegg mener Buchardt eiendomsskatt kan være et fornuftig omfordelingsinstrument.

– De som har råd til å bo i dyre boliger, har også råd til å betale eiendomsskatt.

Se hele intervjuet med Anders Buchardt i episode fire av Utbyggerne på Hegnar.no.