Meny

Paradise Papers: Kreml bak Facebook-investering

Paradise Papers-avsløringen viser at Kreml hadde økonomiske interesser i de amerikanske mediekjempene flere år før Russland ble anklaget for innblanding i presidentvalget i USA. Foto: Ivan Sekretarev / AP / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske myndigheter har gitt økonomisk støtte til forretningsmannen Jurij Milners store investeringer i Facebook og Twitter, viser Paradise Papers-lekkasjen.

Miler har også kjøpt seg inn i et selskap som ble grunnlagt av amerikanske Jared Kushner, president Donald Trumps svigersønn.

Det skriver nyhetsbyrået TT, som er blant en lang rekke medier som har fått tilgang til dokumentene.

Den statseide russiske banken VTB Bank har i stillhet plassert 1,6 milliarder kroner i fondet DST Global, som brukte pengene til å kjøpe aksjer i Twitter i 2011, viser dokumentene.

De avslører også at et datterselskap til den statskontrollerte energigiganten Gazprom har gitt solid finansiering til et skatteparadisselskap som sammen med DST Global på et tidspunkt eide aksjer for over 8 milliarder kroner i Facebook.

Fondets grunnlegger, den russiske milliardæren Jurij Milnij, tjente stort da han solgte sin andel like etter Facebooks og Twitters børsnoteringer i henholdsvis 2012 og 2013.

Ingenting tyder på at den russiske regjeringen har fått noen innflytelse over Twitter og Facebook, eller fått tilgang på intern informasjon fra selskapene som følge av investeringene.

Men avsløringen viser at Kreml hadde økonomiske interesser i de amerikanske mediekjempene flere år før Russland ble anklaget for innblanding i presidentvalget i USA.

Populært