– Vi kjøper for dyrt, men blir søkkrike likevel

Du møter Ivar Koteng i den nye HegnarTV-serien «Utbyggerne».
Du møter Ivar Koteng i den nye HegnarTV-serien «Utbyggerne».
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eiendomsinvestor og utbygger Ivar Koteng økte formuen med 300 millioner kroner i fjor. Hva er hemmeligheten?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

TRONDHEIM (Hegnar.no) : – Vi forstår ikke de finansielle investorene. Vi forstår at det er masse penger i verden, og at de må plasseres et sted, men de har jo ikke lokal kunnskap i det hele tatt, påpeker Koteng, og fortsetter;

– Derfor tør de bare investere i Oslo, i hvert fall de utenlandske, og det gjør at litt utenfor sentrum i de forskjellige landene, som for eksempel Trondheim, har vi ikke så mange finansielle aktører. Det gjør at det fortsatt er mulig for lokale aktører å kjøpe på et litt hyggeligere prisnivå enn i Oslo.

Les også: Norges sterkeste boligmarkeder

Den sikreste investeringen

Dette er «Utbyggerne»:

  • HegnarTV har i løpet av sommeren og høsten 2017 møtt en rekke av Norges største utbyggere fra Tromsø i nord til Stavanger i sør.
  • De har vært med fra første spadetak, og eier, styrer eller leder bolig- og hytteutbyggingen i Norge i dag.
  • I «Utbyggerne» forteller de hvordan det hele startet, deler erfaringer og tanker om markedet, de forteller hvorfor de har valgt å gi gass og satse, og hva de tenker om veien videre.
  • Serien består av syv episoder, og hver episode slippes hver mandag kl.10 på Hegnar.no frem til mandag 27. november.

– Vi mener det med lokal kunnskap er svært viktig, sier Koteng; før han avslører den sikreste måten å investere i eiendom:

– Det er å kjøpe randsoneiendom som har vært industri, som har vært litt «rotete og raglete» og som kan konverteres mange veier. For eksempel gamle fabrikker som kan bli bolig, kontor eller fortsette å være fabrikk. Det er den sikreste måten å investere på, sier Koteng, som mener muligheten for å gjøre grep som dette nå er brukt opp i Trondheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har kjøpt elleve slike fabrikker, som vi eier, leier ut – og har vel solgt en av dem også, sier Koteng, og gjentar;

– Så det enkleste er å kjøpe en eiendom med litt kontantstrøm, og at man kan konvertere den i løpet av ti til 20 år, den veien du tror markedet går.

– Vi er ikke veldig opptatt av leiekontrakter, om bygningen er tom når vi kjøper den eller om den er utleid i ti år. Vår erfaring er at en leietager i ti år er den største risikoen, noe som finansielle investorer synes er den minste risikoen. Så vi er skrudd sammen forskjellig, sier Koteng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se hele intervjuet med Koteng på Hegnar-TV

Mest mulig vett, minst mulig testosteron

Ivar Johannes Koteng (58)

  • Eiendomsinvestor og utbygger
  • Formue: 2,05 mrd.*
  • Hovedkontor: Trondheim
  • Forvalter 236.000 kvadratmeter i Norge og 130.000 kvadratmeter næringseiendom i Estland.
  • Blant de største utbyggingsprosjektene finner vi Grilstad Marina, hvor det bygges mer enn 800 boliger, samt Leangen Travbane der det skal bygges 1.500 boliger.
  • Styreleder i Rosenborg.

*Kapital 400

Han har også klare tanker om hvordan man skal unngå å rote seg borti for kostbare prosjekter. Eller har han egentlig det?

– Det å bli for glad i prosjektet før du kjøper det, er ikke smart. Da blir det fort litt for dyrt. Så jeg prøver å ha lite prestisje rundt, bruke mest mulig vett og minst mulig testosteron når jeg skal kjøpe eiendom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du har sagt at hvis man må regne på en eiendom, så er den for dyr?

– Ja, det blir bestandig sånn, ler Koteng, før han fortsetter;

– Det er en merkelig mekanisme. Vi synes jo hele tiden vi kjøper for dyrt – og man blir søkkrik av det, så da er vi inne på det med at kunnskapen er kanskje ikke så høy da, ler Koteng.

Les hele saken på Hegnar.no