Skogeierne rystet: Regjeringen avviser skatteordning for skogindustri

TØMMER-FOREDLING: Stortinget ba regjeringen komme med forslag til skattekreditt for skogeiere som investerer i skogindustrien.
TØMMER-FOREDLING: Stortinget ba regjeringen komme med forslag til skattekreditt for skogeiere som investerer i skogindustrien. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen viser til EØS og avviser Stortingets og regjeringserklæringens ønske om skattekreditt for skogeiere som investerer i skogindustri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundrevis av millioner i private investeringer i skogindustri kan gå tapt på grunn av ett punkt i regjeringens statsbudsjett for 2018:

Da Stortinget i januar behandlet Skogmeldingen, fattet de - med unntak av SV - denne beslutningen:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2018 legge frem et forslag til en skattekredittordning for skogeiere som investerer i skogindustri.»

Men denne anmodningen lider en trist skjebne i statsbudsjettet som ble lagt fram i dag.

Regjeringen argumenterer i sin skatte- og avgiftsproposisjon mot å gi skogeierne dette incentivet til å investere i industri som kan foredle skogprodukter.

Overrasket over krast budskap

Ikke ønsker de det, og på toppen av det hele viser regjeringen til at EØS-avtalen ville hindret en slik incentivordning, fordi det ville bli betraktet som ulovlig statsstøtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det trass i at den i sin egen Sundvolden-erklæring fra 2013 går inn for å bruke det såkalte Skogfondet skogeierne betaler til, til investeringer i skogindustrien.

– Jeg er overrasket over at regjeringen i så krasse ordelag går imot sin egen regjeringserklæring og anmodning fra Stortinget, sier administrerende direktør Erik Lahnstein til ABC Nyheter.

OVERRASKET: Erik Lahnstein er hoderystende til at regjeringen går mot sin egen erklæring og Stortingets ønske om skoginvesterings-ordning. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
OVERRASKET: Erik Lahnstein er hoderystende til at regjeringen går mot sin egen erklæring og Stortingets ønske om skoginvesterings-ordning. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Han erkjenner at det vil være utfordringer med en slik modell, blant annet på grunn av EØS-avtalen.

– Det er en jobb å gjøre. Men her uttrykkes ikke bare en skepsis, men sterk motstand. Teksten regjeringen legger fram er tydelig på at man rett og slett ikke ønsker en slik ordning, sier Lahnstein.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samleside: Flere reaksjoner rundt statsbudsjettet finner du her

Hundrevis av millioner

Han minner om at også regjeringspartiene på Stortinget har ønsket en slik ordning.

– En slik ordning vil kunne bidra til å reise flere hundre millioner kroner i privat kapital. Verdien for samfunnet ville bli adskillig større hvis vi lykkes med å utvikle industri. Dette ville hatt en vesentlig betydning for å løfte nye industrielle prosjekter, sier Lahnstein.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historisk har norske skogeiere spilt en avgjørende rolle for utvikling av industrien.

– De siste årene har vi opplevd store nedleggelser i Norge, mens man i våre naboland har massive investeringer i skogindustrien, kommenterer skog-sjefen.

Oversikt: Dette betyr statsbudsjettet for din lommebok

Håper på statlig fond

I beste fall kan ny skogindustri derimot få en innsprøytning fra en annen post på statsbudsjettet, nemlig opprettelsen av et statlig fond med arbeidstittelen Fornybar AS.

Det ble i prinsippet vedtatt for to år siden.

Regjeringen skal etablere et nytt investeringsselskap med formål om reduserte klimagassutslipp gjennom investeringer som direkte eller indirekte bidrar til dette. Investeringene skal i hovedsak rettes mot ny teknologi i overgangen fra teknologiutvikling til kommersialisering.

Regjeringen foreslår at det bevilges 200 millioner kroner i kapital til selskapet. I tillegg foreslås det at selskapet gis en fullmakt til å forplikte investeringer innenfor en ramme på 200 millioner kroner som kommer til utbetaling i senere år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det å mobilisere privat kapital er noe annet enn et statlig investeringsfond. Men hvis det statlige fondet kan investere i bedrifter som bidrar til å erstatte fossile produkter med fornybare, er det bra, sier Erik Lahnstein.

VIDEO: Siv Jensen om elbil-avgift, økt moms og skatteklasse 2.

Aktuelt:

Regjeringen vil fortsatt støtte Human Rights Service

– Tesla-eierne kan komme til å le hele veien til banken