Il Tempo Gigante-striden behandles i Høyesterett

Stridens kjerne, berg-og-dal-banen Il Tempo Extra Gigante i Hunderfossen Familiepark. Nå skal Høyesterett ta stilling til hvorvidt berg-og-dalbanen er modellert etter Kjell Aukrusts originaltegninger av bilen eller Ivo Caprinos filmversjon av Il Tempo Gigante. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Stridens kjerne, berg-og-dal-banen Il Tempo Extra Gigante i Hunderfossen Familiepark. Nå skal Høyesterett ta stilling til hvorvidt berg-og-dalbanen er modellert etter Kjell Aukrusts originaltegninger av bilen eller Ivo Caprinos filmversjon av Il Tempo Gigante. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Høyesterett skal i neste uke behandle anken i rettighetsstriden mellom Caprino Filmcenter og Hunderfossen familiepark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Striden dreier seg om hvem som har opphavsretten til bilen Il Tempo Gigante etter at animatøren og filmskaperen Ivo Caprino i 1968 innledet et samarbeid med forfatteren, humoristen og tegneren Kjell Aukrust.

Den legendariske racerbilen ble omskapt fra tegning til modellen som ble brukt i den like legendariske filmen «Flåklypa Grand Prix» og også bygd i virkeligheten der den deltok i alt fra dragrace i Fyresdal til attraksjon i familieparken.

Det var Bjarne Sandemose, ansatt i Caprino Filmcenter, som var ansvarlig for byggingen av bilen.

Les også: Caprino Filmcenter vant i lagmannsretten

Etter at Hunderfossen familiepark i 2015 bygde berg-og-dalbanen Il Tempo Extra Gigante, reagerte Caprino-arvingene og gikk til søksmål.

De mener Il Tempo Extra Gigante er basert på filmbilen. Aukruststiftelsen hevder på sin side at den ble laget på bakgrunn av Kjell Aukrusts originale tegninger.

Partene har så langt vunnet hver sin runde i retten. I oktober 2015 kom Sør-Gudbrandsdal tingrett fram til at attraksjonen ikke er en ulovlig etterligning av filmbilen. Men i januar i år kom Eidsivating lagmannsrett fram til at berg-og-dalbanen ikke kan markedsføres under navnet Il Tempo Extra Gigante uten samtykke fra Caprino Filmcenter.

Nå er Høyesteretts ankebehandling berammet til å starte 17. oktober. Det er satt av tre dager til behandlingen. Avgjørelsen i saken vil foreligge to til tre uker etter ankeforhandlingen.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy