Miljødirektoratet: – Vi har satt strenge krav til utslipp

GODE ERFARINGER: Statoil har gode erfaringer med å unngå forslamming fra Stjerne-brønnen, som er del av Oseberg Sør.
GODE ERFARINGER: Statoil har gode erfaringer med å unngå forslamming fra Stjerne-brønnen, som er del av Oseberg Sør. Foto: Harald Pettersen, Statoil / Dagsavisen

Både Miljødirektoratet og Statoil tror tobisen vil klare seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Miljødirektoratet har satt strenge krav til utslipp av borekaks ved Tune Statfjord, forsikrer avdelingsdirektør Signe Nåmdal i Miljødirektoratet.

– Dette området på Vikingbanken i Nordsjøen ligger i et område med etablert petroleumsvirksomhet. Utslippspunktet skal være 300 meter bort fra ytterkanten av Vikingbanken. Det skal bare benyttes vannbasert borevæske som har lavest mulig potensial for spredning, tilføyer hun.

BAKGRUNN: Fiskerne må ligge unna, men Statoil får bore i gyteområdet

– Ikke skade

– Tobis er en viktig nøkkelart i Nordsjøen. Miljødirektoratet mener utslippspunktet på 300 meter fra Vikingbanken gjør at utslippene ikke vil skade naturmangfoldet, fortsetter Nåmdal.

Hun viser også til en evalueringsrapport Statoil har fått utført av faktisk kaksspredning fra Stjerne-brønnen på Vikingbanken.

– Den viste en maksimal spredning på mellom 100 og 300 meter, og at hoveddelen av utslippet sedimenterte innen 50-100 meter fra utslippspunktet, påpeker Nåmdal.

Les også: To be or not tobis?

– Knapt sporbar

Pressetalsmann Morten Eek i Statoil, viser til den samme rapporten når han skal kommentere uroen over den kommende brønnen på Vikingbanken.

– Vi har på plass tiltak som gir trygge operasjoner, blant annet basert på gode erfaringer fra boring på Stjerne-brønnen på Viking-banken for fem år tilbake, Målinger fra DNV her viste at spredningen knapt nok var sporbar, forteller han.

Den nye brønnen skal bores «like ved» Stjerne-brønnen, kan Eek videre opplyse. Og som for Stjerne-brønnen, er Statoil nå opptatt av å unngå forslamming av gyteområdene til tobisbestanden.

– Hovedutfordringen er å unngå spredning av sedimenter. Derfor bruker vi et lukket system hvor boreslam føres bort fra området og ut av Vikingbanken i en slange. Da unngår vi sedimentspredning som kommer i konflikt med gyteområdet.

Eek sier at Statoil «anerkjenner bekymringen» til blant annet Norges Fiskarlag.

– God sameksistens med fiskerinæringen er viktig for oss. Derfor har vi tatt gode forholdsregler for å unngå forslamming i området.

Les også: Ap mener oljen må vike

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært