Meny

Flyelskapet Monarch Airways er konkurs

Flyselskapet Monarch Airlines har innstilt driften. Passasjerer på Gatwick flyplass fikk beskjed om å henvende seg i skranken, da de kom for å fly mandag morgen. Foto: AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyselskapet Monarch Airways og dets chartervirksomhet har innstilt driften, og 110.000 mennesker er strandet i andre land. 

Britiske flymyndigheter betegner situasjonen som den største kollapsen for et britisk flyselskap noen gang. Monarch Airways er det femte største i Storbritannia og hadde i fjor et tap på 291 millioner pund.

Den britiske regjeringen har bedt luftfartsmyndighetene om å støtte Monarch-kunder, slik at de kan komme seg tilbake til Storbritannia når ferien deres er over. Dette skal ikke koste kundene av Monarch noe ekstra. Rundt 30 fly er leid inn for å hente passasjerene.

Enorm operasjon

Regjeringen sier den nå har overoppsyn med den største repatrieringen av landsmenn siden den annen verdenskrig. Over 300.000 flyginger er kansellert.

– Dette er en ytterst belastende situasjon for britiske ferierende i utlandet, og min første prioritet er å hjelpe dem tilbake til Storbritannia. Derfor har jeg gitt beskjed om at 110.000 passasjerer skal flys hjem, personer som ellers ville ha vært strandet i utlandet, sier transportminister Chris Grayling.

De første som har fått hjelp, er 165 passasjerer som var strandet på den spanske ferieøya Ibiza. De har nå landet på Gatwick.

Aktuelt:  Bjørn Kjos’ største bet

Mister jobben

Monarchs vel 2.000 ansatte står i fare for miste jobben. Revisjonsfirmaet KPMG er oppnevnt av regjeringen til å få orden og oversikt i det økonomiske kaoset. Monarch-konsernet består av fem datterselskaper som driver både hotell- og chartervirksomhet og regulære ruteflyginger.

KPMG-partner Blair Nimmo sier at konkursen skyldes flere faktorer: pressede priser i markedet for kortere reiser, økte drivstoffkostnader og høyere handlingavgitfer som følge av et svakt pund.

Monarch-sjef Andrew Swaffield mener at roten til problemene er terrorangrepene i Egypt og Tunisia, så vel som kollaps i det tyrkiske feriemarkedet.

Aktuelt:

Mobiliserer til Tyrkia-retur for norske solturister

Ryanair vil tilby flygere høyere lønn for å hindre flukt til Norwegian

Privatøkonomi
Populært