Grensehandelen skyter fart igjen

Nordby Supermarket lever godt på prisbevisste nordmenn. Nå øker grensehandelen igjen. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Nordby Supermarket lever godt på prisbevisste nordmenn. Nå øker grensehandelen igjen. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Grensehandelen på Svinesund vokser raskere enn handelen innenlands. NHO mener grensehandelen går utover handelen her til lands.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går mot enda et rekordår for Grensehandelen på Svinesund. Fjorårets rekord på nesten 4,1 milliarder kroner vil toppes i år, viser prognosen til senterleder Ståle Løvheim på Nordby Shopping i Strømstad, melder NRK.

– Vi styrer mot en omsetning for 2017 på rundt 4,3 milliarder kroner. Det er noen usikkerhetsfaktorer, men det blir nok rekord i år også, sier han og anslår veksten på Nordby i august til rundt 4 prosent.

Blant usikkerhetsfaktorene er hvor stor julehandelen blir, og dessuten værforholdene. Dårlig vær gir normalt flere besøkende på kjøpesenteret noen få kilometer sør for Svinesundsbrua.

Les også: Vi shopper mindre enn ventet

Detaljhandelen her hjemme sank ifølge Statistisk sentralbyrå med 0,6 prosent fra juli til august. Nivået er likevel noe høyere enn i august i fjor, 2,8 prosent. Veksten er lavere enn for grensehandelen på Svinesund.

Regiondirektør Roald Gulbrandsen i NHO Østfold mener grensehandelen er en forklaring på at innenlandshandelen dabber av.

– Den viktigste årsaken vi har sett i sommer, er at vi har en betydelig økning av folk som drar til Sverige for å handle. Grensehandelen har skutt ny fart nå. Det andre er at folk er mer prisbevisste, fordi vi har en usikkerhet i arbeidsmarkedet, sier han.

Les også: Så mange dollarmillionærer er det i Norge

Personvernpolicy