Seks vindparker åpner i Rogaland på to år

Det kommer rundt 200 nye vindmøller i drift i Rogaland de neste to årene. Bilde er tatt på industriområdet Valsneset i Bjugn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Det kommer rundt 200 nye vindmøller i drift i Rogaland de neste to årene. Bilde er tatt på industriområdet Valsneset i Bjugn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Innen 2019 er over får Rogaland nye vindkraftverk som kan forsyne over 115.000 husstander med strøm. Utenlandske investorer eier minst 90 prosent av dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først ut er Tellenes Vindpark i Sokndal som åpner onsdag klokka 11. Ifølge Stavanger Aftenblad er det 50 vindmøller, 150 meter høye, som skal kunne produsere strøm tilsvarende forbruket til 28.000 husstander. Strømmen er imidlertid allerede solgt til Google i 12 år framover.

I likhet med de neste fem vindparkene som kommer, vil Tellenes generere arbeidsplasser og inntekter til kommunene, i form av skatter og avgifter. Men bak satsingene står det eiere og investorer fra Tyskland, Sverige og Danmark, i tillegg til Black Rock, verdens største kapitalforvalter, som eier Tellenes.

Ifølge avisen var det Statoil som først eide prosjektet i Sokndal, men etter ti år solgte de det til Zephyr AS, som sammen med Norsk Vind Energi solgte det til Black Rock sju år senere.

Les også: Vi kan vinne med vinden

Tapte en kvart milliard på vindkraft

Google går inn i norsk vindkraft

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden