Russere advarer mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja

Russiske fiskere i nord er bekymret for mulig olje- og gassvirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja, og de er kritiske til utvinning i disse områdene.

Reine i Lofoten. Nå frykter den russiske fiskeriindustriunionen at oljeutvinning i området vil få negative konsekvenser for fiskerinæringen både i Norge og Russland.
Reine i Lofoten. Nå frykter den russiske fiskeriindustriunionen at oljeutvinning i området vil få negative konsekvenser for fiskerinæringen både i Norge og Russland. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skriver nettstedet High North News. Det er Norges Fiskarlags leder Kjell Ingebretsen som har mottatt bekymringen i form av et brev fra generaldirektør Nikolai Demianenko i den russiske fiskeriindustriunionen.

Den russiske organisasjonen er det norske fiskerlagets samarbeidsorganisasjon i Murmansk. Ifølge Ingebretsen skriver Demianenko at det er behov for norsk-russisk koordinering av petroleumsaktiviteten i Barentshavet.

Les også: – Folk i Oslo skjønner ikke verdien av olje

Norges Fiskarlag har gjentatte ganger advart regjeringen og Stortinget mot å åpne opp for petroleumsvirksomhet i områdene mellom Barentshavet og Lofoten.

Ingebrigtsen sendte onsdag brev til statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre, der han ber om at synspunktene til de norske og russiske fiskerne vektlegges i de videre diskusjoner om saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I brevet skriver Ingebrigtsen at områdene er viktige gyte- og fangstområder, og at aktivitet i disse områdene kan få store negative konsekvenser for fiskerinæringen både i Norge og Russland.

– Dette er områder som må behandles særskilt og er viktige både for norske og russiske fiskere, skriver han.

Les også: Natur og Ungdom fikk endelig napp på Støre i LoVeSe-striden