SAS-streiken er avblåst – normal trafikk i ettermiddag

Norsk Flygerforbund og Parat har oppnådd enighet med NHO Luftfart/SAS om en ny tariffavtale. Her leder i Norsk Flygerforbund og forhandlingsleder Jens Lippestad hos Riksmekleren onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Norsk Flygerforbund og Parat har oppnådd enighet med NHO Luftfart/SAS om en ny tariffavtale. Her leder i Norsk Flygerforbund og forhandlingsleder Jens Lippestad hos Riksmekleren onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag ettermiddag vil flytrafikken gå som normalt igjen etter at pilotstreiken i SAS er avblåst og en gigantisk opptrapping av konflikten ble avverget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pressekontakt Tonje Sund i SAS sier til NRK at flytrafikken vil gå som normalt igjen fra klokka 14.

– Men vi jobber intensivt med å få den i gang så snart som mulig, legger hun til.

Flyselskapet anbefaler reisende å møte opp til vanlig tid på flyplassene, med mindre de har fått beskjed om at flyet er innstilt. De vil informere om situasjonen fortløpende utover dagen.

SAS innstilte til sammen hundre avganger før klokka 14 torsdag på grunn av den overhengende streikefaren og for å minimere konsekvensene for de reisende mest mulig. Jan Levi Skogvang i arbeidstakerorganisasjonen Parat sier til NTB at de håper det tar kortest mulig tid å få flytrafikken tilbake i normalt gjenge igjen.

– Vi har sagt til våre kolleger at de skal møte på jobb som planlagt, og SAS gjør alt de kan for å gi sine beskjeder til kabinansatte for å få alt på plass. Noen kanselleringer vil det sikkert bli, men i løpet av torsdag ettermiddag tror jeg det meste er på plass igjen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Løsning etter 14 timer

Løsningen på konflikten kom i 4-tiden natt til torsdag etter at Norsk Flygerforbund og Parat møtte motparten NHO Luftfart og SAS til uformelle samtaler på Riksmeklerens kontor klokka 14 onsdag.

– Vi har fått gjennomslag for våre viktigste krav. Dette gjør at vi kan anbefale avtalen for våre medlemmer, sier forhandlingslederne Jens Lippestad i Norsk Flygerforbund og Jan Levi Skogvang i Parat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den endelige avtalen er tilnærmet det samme tilbudet vi ga SAS under meklingen i helgen. I dette tilbudet hadde vi strukket oss svært langt for å unngå en streik. Den usikkerheten som er skapt de siste dagene, har således vært helt unødvendig, sier Lippestad.

SAS skriver i en pressemelding at den treårige tariffavtalen som nå er inngått, er i tråd med avtalene som nylig er undertegnet med svenske og danske pilotforeninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er glade for at vi nå har blitt enige om en ny avtale, og at vi dermed har unngått en streik som vil påvirke våre kunder, sier Eivind Bjurstrøm som har forhandlet for SAS.

Med avtalen med norske pilotforeninger har SAS nå oppnådd enighet med alle pilotforeninger i de tre skandinaviske landene.

Lønnsøkning

Forhandlingslederne oppgir at avtalen sikrer at hele og faste stillinger er hovedregelen. I tillegg kommer en lønnsøkning på 6 prosent over tre år. Til slutt er det blitt enighet om endringer i ferieavviklingen for pilotene. Ønsket om mer helgefri ble ikke innfridd, mens belastningene er senket over tid.

Den største utfordringen i meklingen har ifølge Skogvang vært uttalelsene fra NHO-direktør Torbjørn Lothe og konsernsjef Rickard Gustavsson.

– Det vi nå har fått, er i tråd med hva de har fått i de andre skandinaviske landene og det som lå på bordet i meklingen da vi gikk fra hverandre for noen dager siden. Resultatet viser at påstandene disse to har fremsatt i mediene de siste dagene, ikke medførte riktighet, sier Skogvang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier at meklingen kom inn på et bedre spor etter tre dager med streik.

– Selv om det har vært et beskjedent streikeuttak så langt, møtte vi onsdag en motpart som var mer imøtekommende. Vi synes det er bra at vi sammen har funnet en løsning og unngår streik, sier Skogvang etter at partene hadde sittet sammen i 14 timer.