Meny

Snøkrabbe kan bli den nye torsken

Om snøkrabba kommer inn i norske farvann i de mengder forskerne tror, kan det bli svært lukrativt. Foto: Wikimedia Commons.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdien på snøkrabba som nå vandrer inn i Barentshavet kan være like stor som for torsk – 6–7 milliarder kroner i året.

I 2012 ble det levert 2,5 tonn snøkrabbe til norske mottak, i 2015 ble det levert 16.000 tonn. I år er det innført kvoter, og det forhandles med Russland om hvordan ressursen skal forvaltes, skriver Klassekampen.

– Mengden er stor, kanskje ti ganger større biomasse enn det kongekrabba utgjør i Barentshavet, sier forsker Ann Merete Hjelset, som er bestandsansvarlig ved Havforskningsinstituttet.

Om snøkrabba kommer inn i norske farvann i de mengder forskerne tror, er den årlige verdien av fangsten beregnet til mellom 1 og 6 milliarder kroner. Til sammenligning fiskes det torsk for 6–7 milliarder kroner i året.

EU var raskt ute med å oppdage ressursen og ga krabbelisens til 16 trålere. EU-minister Frank Bakke-Jensen (H) har vært gjennom tøffe møterunder i Brussel om fangstrettigheter.

– Vi må blankt avvise alle forsøk fra EU eller andre på å ta seg ulovlig til rette. Vi kan ikke finne oss i at andre nasjoner gir lisenser til fangst i norske farvann, sier han.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært