Skattegapet

Kverva er en liten grend i Frøy kommune i Nord-Trøndelag. Men økonomisk er Kverva stor. Det er her oppdrettsselskapet Salmar har sitt hovedkontor. Foto: Mriuszks/Dreamstime
Kverva er en liten grend i Frøy kommune i Nord-Trøndelag. Men økonomisk er Kverva stor. Det er her oppdrettsselskapet Salmar har sitt hovedkontor. Foto: Mriuszks/Dreamstime
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre kommuner. 12.770 øyer og skjær. Og nesten en dobling av skatteinntektene på tre år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En bølge av velstand har slått inn over oppdrettskommunene langs kysten.

Høyere laksepriser har gitt økte formuer, lønnsvekst, bonuser og utbytteutbetalinger. Og en god slant har gått videre til fellesskapet - om noen skulle være i tvil.

Vi har sett på hjemkommunene til store oppdrettsselskaper i Norge og sammenlignet med resten av landet. I denne sammenhengen blir riktignok Bergen Norges største oppdrettskommune, som hjemby til både Marine Harvest og Lerøy Seafood Group. Men i Bergen er det vanskelig å måle effekten på skatteinntektene.

Skatteinngang økt med 90 prosent

I de små øykommunene er det enkelt. Kommunene Frøya, Vikna og Lurøy er hjemsted for syv av Norges 20 største oppdrettsselskaper. I disse kommunene har den totale skatteinngangen økt med 90 prosent på tre år. Skatteinntektene i alle landets kommuner har i samme periode økt med rundt 9 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppdrettskommunene sitter selvsagt ikke igjen med hele lottogevinsten. Inntektssystemet for kommuner er lagt opp slik at det tar fra de rike og gir til de fattige. Inntektene blir omfordelt fra kommuner med skatteinntekter over landsgjennomsnittet til kommuner med skatteinntekter under landsgjennomsnittet. Delvis, men ikke helt.

Frøya kommunen i Sør-Trøndelag består av tilsammen rundt 5.400 holmer og skjær, og en liten hjortestamme utvandret fra nabokommunen.

Tidligere var Tore Strømøy («Tore på Sporet») og Alf Tande-Petersen (Tande P) de mest kjente Frøyværingene, men de siste årene har de fått konkurranse av Gustav Witzøe, mannen bak børsnoterte Salmar. Han er blitt Norges 11. rikeste mann, med en formue på rundt 16 milliarder kroner, selv om B-aksjene riktignok er overført til sønnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: John Fredriksen stuper til ny bunnotering

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges største oppdrettskommune

Til tross for en befolkning på bare rundt 5.000 mennesker, har kommunen flere hundre innbyggere med millionærstatus, en ligningsformue på over 1 million kroner. Det gir boom i skatteinntektene for kommunen som har samme navn som fruktbarhetsgudinnen i norrøn mytologi.

På bare tre år er den totale skatteinngangen i kommunen mer enn doblet, fra 460 millioner kroner til over en milliard kroner. Men også «ordinær skatt til primærkommunen», pengene som tilfaller Frøya, er på opptur. Disse har økt fra 118 millioner i 2013 til 215 millioner kroner i fjor.

– Vi er for tiden Norges største oppdrettskommune, sier ordfører Berit Flåmo (Ap) stolt.

Ikke bare har kommunen Witzøe og Salmar, påpeker hun, men også mange andre solide lokale gründere, som Helge Gåsø i Gåsø Næringsutvikling og Svenn Bekken med sin emballasjeindustri.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tele-gigant Ericsson skal kutte 10 milliarder i kostnader

(Saken fortsetter under)

Utvikling i skatteinntekter
Utvikling i skatteinntekter

Høye forventninger

Frøyas lykke er at mange selskaper har sitt hovedkontor i kommunen. Det gir flere lokale innbyggere med høy lønn, bonus og formuer. Dette står i kontrast til enkelte andre kystkommuner som har oppdrettsmerder i havet, men ingen direktører og eiere bosatt i kommunen. I tillegg er det knapt arbeidsledige i kommunen.

– Det er ingen som går og venter på arbeid hos oss. Det er jo en drømmesituasjon for en kommune, innrømmer Flåmo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er høye forventninger til at kommunen også kommer med et økt tjenestetilbud.

– Vi må passe på at 24-timers mennesket får et bra liv. Vi må legge til rette for et rikt fritids- og kulturtilbud. I tillegg må vi sørge for at vi har skoler og barnehager som er av god kvalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vekst gir også utfordringer. Kystkommunen har befolkningsvekst og stor boligbygging.

– Vi har en stor grad av arbeidsinnvandring, fra flere nasjonaliteter. Det er vår jobb å bidra til å at de blir integrert i lokalsamfunnet. Befolkningsveksten gjør også at vi må låne mer penger. Vi har mye gjeld, innrømmer Flåmo.

De økte inntektene har ikke vært store nok til at kommunen kan fråtse i bygging av badeland og kulturhus.

– Vi har fått bygget en idrettshall som har plass til 11-er-fotball. Den ble bygget som et samarbeid mellom kommunen og private aktører. Det ble gitt store og små pengegaver, men også betydelig dugnadsinnsats fra lokale krefter. Den rausheten som kommer fra ulike samfunnsaktører er like viktig som skatteinntektene for å bygge et bra lokalsamfunn, sier arbeiderpartiordføreren.

Les også: Facebook og Spotify kaster ut høyreekstreme

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyeste skatteinntekt per innbygger

Lurøy kommune i Nordland består av 1.370 mindre øyer og skjær, og har knapt nok flere skatteytere, men sine snaut 2.000 innbyggere. Kommunen er hjemsted for oppdrettsselskapet Nova Sea, som ligger i Lovund.

– Lurøy har oppdrettsvirksomhet som er lokalt eid. Det er derfor vi får de tallene der. Selskapene betaler utbytte og bonuser til ansatte og det gir utslag. Vi har faktisk den høyeste skatteinngangen pr. innbygger i hele Nord-Norge, sier ordfører Carl Einar Isachsen jr. (Sp).

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skatteinngangen har verdi for oss, men det er klart at mye av det ekstra som kommer inn går til felles fordeling, sier han.

– Hva bruker dere pengene på?

– Vi fikk et solid driftsresultat i fjor, med 19 millioner kroner i pluss. Vi har satt dette i et fond som skal håndtere rentevariasjoner på kommunens lån, da vi ikke har rentebinding på vår gjeld. Dessuten har vi satt av 2,7 millioner kroner ekstra til å asfaltere veier, sier Isachsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sterk japansk eksportøkning

Nedgang i befolkningsvekst

Til tross for boom i oppdrett, øker ikke befolkningen.

– Vi burde hatt befolkningsvekst. Men vi har faktisk et veldig stabilt folketall. I og med at det er vekst i Norge generelt, blir det i realiteten en nedgang for oss.

Vikna kommune i Nord-Trøndelag består av rundt 6.000 øyer, holmer og skjær. Antall innbyggere er færre, bare 4.500. Sinka-Berg-Hansen, Midt-Norsk Havbruk, Salmonor og Emilsen Fisk har alle forretningsadresse i kommunen.

Skatteinngangen har nesten doblet seg fra 2010 og frem til 2016, fra 314 til 580 millioner. Av dette gikk 107 millioner til kommunen i fjor.

– Vi har ikke de største selskapene, vi har flere små og mellomstore. Men vi har heldigvis lokalt eierskap. Dessuten er underleverandørene viktigere enn noen gang. Snart jobber det flere hos leverandørene enn hos oppdrettsselskapene, sier ordfører Amund Hellesø (Ap).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han styrer den kommunen i Norge som har lengst kystlinje, men påpeker likevel at oppdrettsnæringen er ekstremt arealkrevende. En næring som legger beslag på så mye areal må skape landbaserte arbeidsplasser, påpeker han.

– Det ville blitt en utfordring å finne nye driftsområder hvis ikke næringen genererte arbeidsplasser i kommunen.

– Blir det nytt kulturhus nå?

– Vi prioriterer nye næringsarealer og et nytt helsehus. Men vi skal være en attraktiv kommune også i fremtiden, så vi må se på hvilke investeringer vi skal gjøre.

Les også:

Nordmann i økonomisk trøbbel prøvde å presse danske frimurere for millionbeløp

Italia har hatt den kraftigste veksten på seks år

Mangfold best for økonomi og demokrati

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 12. juni